به گزارش روز شنبه پایگاه خبری ساینس، برمبنای تحقیقات مشترک دانشگاه های بوستون و تگزاس آمریکا این سلولهای بنیادی که به طور اختصاصی برای شخص بیمار تولید میشوند، قادرند بافت پوششی مجاری تنفسی را ترمیم کنند و در درمان بیماری هایی مانند کووید ۱۹، آنفلوآنزا، آسم و فیبروز سیستیک که موجب آسیب دیدگی راههای تنفسی میشوند، نقش مهمی دارند.
فیبروز سیستیک شایعترین بیماری تنفسی ژنتیکی است. در این عارضه مخاط چسبناک ریهها و دستگاه گوارش را مسدود میکند. این بیماری یک اختلال ژنتیکی محسوب میشود که در هر ۲ تا ۳ هزار تولد، یک نوزاد را مبتلا میکند. در این اختلال علاوه بر ترشحات ریه و دستگاه گوارشی، ترشحات لوزالعمده و کبد نیز غلیظ و چسبناک میشود؛ این در حالی است که در افراد طبیعی این ترشحات غالبا رقیق و غیرچسبناک هستند. همچنین میزان نمک موجود در ترشحات غدد عرق نیز افزایش مییابد و در واقع نمک لازم برای بدن از طریق عرق دفع میشود.
در تحقیقات جدید، نحوه تولید و تصفیه مقادیر بالای سلولهای بنیادی مجاری تنفسی با استفاده از نمونه خون شخص بیمار، مشخص و تشریح شده و قرار است نتایج این تحقیقات به همراه سلولهای تولید شده به صورت رایگان در اختیار سایر متخصصان قرار گیرد.
این روش در درمان کووید ۱۹ و سایر بیماریهای تنفسی موثر است.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Cell Stem Cell منتشر شده است.
تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۸:۵۲
تهران - ایرنا - محققان برای اولین بار در جهان توانستند با استفاده از سلولهای بنیادی پرتوان القایی، سلولهای خون شخص بیمار را مجددا برنامهریزی کرده و سلولهای بنیادی مجاری تنفسی انسان را در آزمایشگاه تولید کنند. این سلولها در درمان کووید ۱۹ و سایر بیماریهای تنفسی موثر هستند.