تهران - ایرنا - جامعه‌شناس شهری و معمار برجسته ایرانی معتقد است، ساخت سازه‌های مرتفع در پایتخت مانع از ورود و وزش جریان باد شده و این مساله یکی از علت‌های بروز آلودگی هوا است.

گیتی اعتماد روز پنجشنه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا در رابطه با علل آلودگی هوا در پایتخت عنوان کرد: آلودگی هوای تهران از عوامل متعددی تاثیر می‌پذیرد؛ یکی از علل اصلی این آلودگی ترافیک وسوخت نامناسب بنزین در سطح شهر است.

‌وی ادامه داد: نیروگاه‌های اطراف تهران و وجود برخی کارخانه‌های صنعتی نیز که در حال حاضر به گفته سازمان حفاظت از محیط زیست مازوت (نفت کوره) مصرف می‌کنند، سبب آلودگی هوا در پایتخت می‌شود.

اعتماد تصریح کرد:‌ صنایع تهران عمدتا در غرب این استان واقع شده و براین اساس حرکت باد اصلی منطقه شهریار از غرب به شرق هم آلودگی مناطق غربی را به شرق انتقال می‌دهد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: اما دلیل اصلی آلودگی هوا در تهران ترافیک شهری است که براساس برخی آمار ۶۰ درصد از این آلودگی را به خود اختصاص می‌دهد.

به گفته اعتماد، شیوع ویروس کرونا و افزایش تردد وسائل نقلیه شخصی به جهت ترس از ابتلا به بیماری در اتوبوس و مترو هم آلودگی زمستان ۹۹ را افزایش داده است.

وی همچنین در خصوص علل افزایش آلودگی در فصل زمستان یادآور شد: آلودگی هوا به جهت وارونگی در فصل زمستان به اوج می‌رسد. سرد شدن هوا موجب سنگینی هوا شده و در نتیجه آلودگی در سطح زمین ماندگار وتشدید می‌شود.

اعتماد تاکید کرد: در فصل زمستان سوخت‌های گرمایشی همچون گاز نیز از علل اصلی این آلودگی محسوب می‌شود. در برخی  مناطق به دلیل نبود گاز از گازوئیل هم استفاده می‌شود و این مساله نیز آلودگی هوا در زمستان را تشدید می‌کند.

وی با بیان این که باد می‌تواند این آلودگی هوا را کاهش دهد، گفت: قدرت باد به منظور کاهش و رفع آلودگی بیش از برف وباران است. به عنوان مثال هوای شهر نیویورک علیرغم ترافیک سنگین به دلیل بادهای شدید پاک است.

نویسنده کتاب «شهرنشینی در ایران» ادامه داد: بادهای غربی تهران نیز می‌تواند آلودگی هوای پایتخت را کاهش دهد، اما ساخت سازه‌های مرتفع در این مناطق مانع از ورود این باد و همچنین جریان باد شمال (رشته کوه‌های البرز) شده است.

اعتماد اظهار داشت: باد ملایم البرز و شهریار نیز عامل موثری به منظور کاهش آلودگی هوای تهران بود، گرچه این جریان می‌تواند باعث ورود آلودگی نیز باشد، اما برای خروج این آلودگی به سمت شرق و تخلیه ریزگزدها موثر است.

به گزارش ایرنا، از ابتدای امسال ۱۵ روز هوای پاک، ۱۸۱ روز هوای قابل قبول (سالم) و ۸۷ روز هوای ناسالم برای گروه های حساس و ۶ روز ناسالم برای تمامی گروه‌ها در تهران به ثبت رسیده است.

از لحاظ غلظت آلایندگی، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون با شاخص لحظه‌ای ۱۵۲ در وضعیت ناسالم برای تمامی گروه‌ها محسوب می‌شود.