ساری - ایرنا - استان مازندران در سکوت تبلیغات انتخاباتی با پیش‌بینی‌های لازم از سوی دستگاه‌های اجرایی ، نظارتی ، امنیتی و خدماتی برای برگزاری انتخابات در روز جمعه ۲۸ با دو اولویت رعایت پروتکل‌های بهداشتی معطوف به سلامت شهروندان و امنیت صندوق‌های رای آماده شده است.

به گزارش ایرنا ، برگزاری انتخابات در فضای باز، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی ، استفاده از ماسک ، گندزدایی محیط و جلوگیری از تجمع رای‌دهندگان و عوامل اجرایی در روز انتخابات و پای صندوق‌ها و مشخص کردن چگونگی رعایت فاصله‌گذاری ۲ متری بین هر نفر در شعب مهم‌ترین پروتکل‌های بهداشتی در زمان رای گیری است. 

طبق دستورالعمل وزارت کشور ، داوطلبان جمعیت هلال احمر به عنوان عوامل بهداشتی در محل شعب اخذ رای استان مازندران حضور دارند و به این ترتیب مشکلات احتمالی رعایت پروتکل های بهداشتی به حداقل می رسد.

همچنین ستاد انتخابات مازندران  پیش‌بینی تهیه ماسک برای شرایط اضطراری در شعب اخذ رای ، استقرار بازرسان بهداشت به طور ثابت و سیار به منظور نظارت بر حسن اجرای پروتکل‌های بهداشتی در شعب اخذ رأی، نظارت بازرسان وزارت بهداشت بر مراکز تهیه غذا توسط دست‌اندرکاران انتخابات، نظارت بر گندزدایی خودروهای به کارگیری شده در شعب توسط بازرسان بهداشت، بازرسی و نظارت بر گندزدایی دفاتر نظارت، شعب اخذ رأی و سایر اماکن مرتبط با فرآیند انتخابات توسط بازرسان بهداشت را انجام داده است .

مراقبت ویژه از شعب حساس

طبق اعلام رسمی ستاد انتخابات مازندران حدود ۵۷ هزار نفر به عنوان عوامل اجرایی در انتخابات ۲۸ خرداد مازندران همکاری می کنند که نقش نیروی انتظامی ، سپاه و بسیج و بازرسان ویژه از همه مهم تر و در واقع محوری است.

یکی از نکات قابل توجه در این دوره از انتخابات مراقبت ویژه از شعب و صندوق های حساس شورای اسلامی شهرهای مازندران است به طوری که  رییس کمیته امنیتی و انتظامی ستاد انتخابات مازندران اعلام کرد که ۴۸۳ شعبه اخذ رای شورای‌های اسلامی شهرهای استان به دلیل حساسیت‌های خاص با نیروهای ویژه تحت مراقبت قرار می‌گیرد.

علی شیرازی  مهم ترین دلیل وجود حساسیت در این تعداد شعب اخذ رای را سابقه شائبه خرید و فروش رای در ادوار گذشته در محیط های پیرامونی عنوان کرد و افزود : طبق بررسی های صورت گرفته علاوه بر نظارت ویژه در داخل شعب اخذ رای ، پیرامون این محلات نیز  با حضور غیر محسوس بازرسان تحت کنترل قرار می گیرد.

مازندران ۶۲ نقطه شهری دارد ولی با توجه به این که چهار شهر استان دارای جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر است ، رقابت برای در اختیار گرفتن کرسی های این شهرها همواره تنگاتنگ بود و پس از انتخابات هم شائبه های بدون سند هم برای آنها مطرح می شد.

همچنین تدابیر امنیتی سایبری در انتخابات مازندران نیز انجام شده است و از سوی دیگر  با هماهنگی دادگستری و دادستان های شهرستان های استان ، زندانیان خطرناک بویژه ارازل و اوباش نیز با برنامه ریزی تحت مراقبت ویژه قرار دارند.

مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری مازندران با اعلام این که حدود ۱۳ هزار نفر در برگزاری امنیت و سلامت انتخابات مازندران به کار گرفته می شوند ، گفت : همه نیروهای امنیتی و انتظامی در مازندران در آماده باش کامل برای برگزاری انتخابات قرار گرفته اند.

فرماندهی انتظامی مازندران نیز اعلام کرد که  علاوه بر حضور نیروی پلیس به صورت مستقیم برای  اعمال نظم و انضباط در شعب اخذ رای ، گشت‌های پنهان انتظامی نیز از شعب حساس اخذ رای مراقبت می‌کنند.

طبق اعلام رسمی فرمانده سپاه کربلا مازندران ،امنیت ۷۰ درصد صندوق های اخذ رای بر عهده سپاه کربلا قرار گرفته است و بسیج و سپاه با همه امکانات برای تامین امنیت برگزاری انتخابات آماده هستند.

آمادگی  ۲۰۳ اکیپ عملیاتی شرکت توزیع برق 

سرپرست شرکت توزیع برق مازندران نیز از آمادگی کامل  ۲۰۳ اکیپ فنی عملیاتی شرکت توزیع نیروی برق استان در روز ۲۸ خرداد ماه ۱۴۰۰ تا پایان زمان شمارش آراء انتخابات خبرداد.

مهندس سید کاظم حسینی کارنامی گفت :   با توجه به در پیش بودن سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، میان دوره ای مجلس خبرگان رهبری و شورای اسلامی شهری و روستایی در روز جمعه ۲۸ خرداد ۱۴۰۰، به منظور تامین برق مطمئن و پایدار که به عنوان حیاتی ترین و حساس ترین خدمات عمومی در طی برگزاری انتخابات در ستادهای اخذ رای ، در ستاد و امورهای توزیع برق مازندران کارگروه انتخابات تشکیل شده است .

وی خاطرنشان کرد : با عنایت به اهمیت تامین برق مطمئن در روز برگزاری انتخابات، این شرکت ضمن تشکیل کارگروه تخصصی از سوی ستاد ، نسبت به تهیه و تدوین تمهیدات لازم در سطح امورهای ۱۸ گانه و کلیه بخشهای تابعه از قبل از شروع انتخابات تا پایان آن اقدام کرده  است .

سرپرست شرکت توزیع برق مازندران تعیین کارگروه تخصصی از سوی ستاد این شرکت جهت حضور در کلیه امورهای توزیع ، شناسایی کلیه مراکز اخذ و شمارش آرا طبق هماهنگی قبلی با فرمانداری شهرستان ها و ستاد انتخابات جهت کنترل  خاموشی ها و تامین برق پایدار ، بررسی و بروزرسانی سناریو  مانور و فیدرهای تامین کننده برق مراکز مذکور در شرایط اضطرار ، شناسایی و به کارگیری ژنراتورهای تامین برق اضطراری موجود در امورها و یا سایر دستگاه های اجرایی ، جانمایی ، راه اندازی ، بررسی شرایط تامین روشنایی سطح شهر بویژه در مراکز اخذ و شمارش آرا ، هماهنگی و همکاری بین نمایندگان ستادی و مدیران امورهای توزیع مستقر در سطح شهرستان ها را از جمله برنامه های این شرکت جهت آمادگی مقابله با موارد اضطراری بر شمرد .

حسینی کارنامی افزود : جهت کنترل بیشتر شبکه های توزیع برق ، علاوه بر مدیران و معاونین و ناظرین امورها ، مدیران ستادی نیز به عنوان نمایندگان مدیرعامل در ستاد و امورهای توزیع جهت نظارت بیشتر و بهتر در ۲۸ خرداد ماه حضور خواهند یافت.

همکاری حدود ۵۷هزار نفر به عنوان عوامل اجرایی 

رئیس ستاد انتخابات استان مازندران هم تعداد عوانل اجرایی انتخابات استان را ۵۶هزارو ۷۰۰نفر اعلام کرد و  گفت که همه شرایط با اولویت سلامت و امنیت برای حضور پر شکوه شهروندان آماده شده است.

حسین حسن نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که دستورالعمل بهداشتی کرونایی در همه فرانیده انتخاباتی به فرمانداری های ۲۲گانه استان ابلاغ شده است، افزود: ۲ دانشگاه علوم پزشکی بابل و مازندران و همچنین هلال احمر استان در این علاوه بر مهیا کردن زمینه مناسب بهداشتی و آمادگی همکاری های لازم را نیز دارند.

وی با بیان این که نیروهای امنیتی و انتظامی نیز به همراه بازرسان و هیات های اجرایی و نظارتی انتخابات طبق برنامه برای برگزاری انتخابات ۲۸ خرداد آماده هستند،توضیح داد : ۲ میلیون و ۴۷۴هزارو ۲۰۵نفر از جمعیت حدود سه میلیون و ۳۰۰هزار نفری استان واجدین شرایط رای هستند که روز ۲۸خرداد پای صندوق های رای خواهند رفت.

حسن نژاد تعداد شعب اخذ رای ریاست جمهوری و خبرگان رهبری  در استان را   ۴هزارو ۵۲ شعب اخذ رای اعلام کرد و ادامه داد: یک هزارو ۵۳۱ شعبه شهری و ۲هزارو ۵۲۱ شعب اخذ رای روستایی است.

وی همچنین گفت که ۳۶۸صندوق نیز به عنوان شعب اخذ رای سیار ریاست جمهوری است.

معاون سیاسی و امنیتی استاندار مازندران گفت: ۴هزارو ۱۶۲ شعب اخذ رای در مازندران مربوط به شوراهای اسلامی است که یک هزار و ۱۵۱ شعبه شهری و ۲هزارو ۶۳۱ شعبه روستایی است.

وی بیان داشت: با توجه به گستردگی استان مازندران تعداد ۴۹۸ صندوق اخذ رای سیار شورا درنظر گرفته شد و همچنین  ۲۶۸ شعب اخذ رای  شورا نیز در ساری مکانیزه است.

حسن نژاد رقابت سالم در انتخابات شوراهای اسلامی در مازندران را مهم توصیف کرد و گفات:  یکهزارو ۵۱۶ نفر داوطلب شورای اسلامی شهری برای ۳۳۶ کرسی اصلی و و ۱۴هزارو پنج نفر نیز داوطلب روستایی برای هفت هزارو ۶۸۳ کرسی اصلی در ششمین دوره انتخابات شورای سالامی شهر و روستا با هم رقابت می کنند.

ناظران سلامت 

مدیر عامل جمعیت هلال احمر مازندران نیز اعلام کرد که به منظور نظارت و اجرای پروتکل‌های بهداشتی در شعب اخذ رای و حفاظت از سلامت رای‌دهندگان ، چهار هزار و ۲۰۰ داوطلب جوان این جمعیت ساماندهی شده‌اند و در روز انتخابات در شعب حضو می‌یابند.

دکتر غلامعلی فخاری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این که تامین ناظران سلامت انتخابات بر عهده هلال احمر است ، افزود که مشارکت ناظران سلامت داوطلبانه است و اعضای آن از میان جوانان انتخاب شده اند.

وی وظایف ناظران سلامت را نظارت بر رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی ، ضدعفونی کردن شعب اخذ رای ، ضد عفونی کردن دست رای دهندگان و تب سنجی اعلام کرد.

فخاری با اعلام این که ناظران سلامت به همراه صندوق های اخذ رای سیار هم در همه مناطق استان حضور دارند ، تاکید کرد : هیچ ناظر سلامتی حق کمک به تعرفه نویسی و ممهور کردن شناسنامه رای دهندگان و یا فعالیت تبلیغاتی برای نامزدهای انتخاباتی را ندارند و بایدها و نبایدها به تمامی آنها آموزش داده شده است.

آموزش رای الکترونیکی 

رئیس کمیته فناوری ستاد انتخابات مازندران هم اعلام کرد که تمام عوامل اجرایی انتخابات در ساری آموزش‌های لازم را برای برگزاری انتخابات تمام الکترونیک دیده‌اند و به منظور پاسخ به پرسش شهروندان در زمینه کار با صندوق‌های الکترونیک نیز یک راهنمای فناوری در شعب اخذ رأی حضور خواهد داشت.

انتخابات ششمین دوره شورای اسلامی در ۲۴ شهر ایران از جمله ساری به صورت تمام الکترونیک برگزار می‌شود و شرکت‌کنندگان در انتخابات به صورت تمام الکترونیک و بدون استفاده از تعرفه‌های رأی می‌توانند نامزدهای مد نظر خود برای راهیابی به پارلمان شهری ساری را انتخاب کنند.

ابوذر قربانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: همه تمهیدات لازم برای برگزاری انتخابات تمام الکترونیک شورای شهر در ساری و انتخابات نیمه‌مکانیزه در سراسر استان اندیشیده شده و عوامل اجرایی انتخابات در سراسر استان و به ویژه ساری برای کار با تجهیزات الکترونیک انتخابات آموزش‌های لازم را دیده‌اند.

وی با بیان این که ۹۰۱ دستگاه تمام الکترونیک اخذ رأی به هیات اجرایی انتخابات ساری برای برگزاری انتخابات شورای شهر تحویل داده شده است، گفت: از نظر زیرساختی و پوشش شعب اقدامات لازم صورت گرفت تا تمام شعب امکانات لازم را داشته باشند. سیستم نرم‌افزاری مربوطه، دسنگاه احراز هویت و صندوق مکانیزه هم در چند مرحله آزمایش شد.

این مسئول درباره شکل عملکرد صندوق‌های الکترونیک اخذ رأی که برای انتخابات شورای ششم ساری استفاده می‌شود، گفت: آن چه که در ساری استفاده می‌شود صندوق تمام مکانیزه اخذ رأی است. با استفاده از این دستگاه شهروندانی که در ساری حضور دارند برای رأی دادن به نامزدهای شورای شهر از تعرفه کاغذی استفاده نخواهند کرد و تعرفه‌ها الکترونیکی خواهد بود. تعداد این صندوق‌ها را هم بر اساس آمارهای انتخابات قبلی به تناسب میزان جمعیتی که به شعب مراجعه می‌کنند در نظر گرفتیم. به همین دلیل ممکن است در یک شعبه یک صندوق الکترونیک وجود داشته باشد و در شعبه‌ای دیگر سه دستگاه استفاده شود.

رئیس کمیته فناوری ستاد انتخابات مازندران خاطرنشان کرد: شهروندان برای رأی دادن با این دستگاه پس از احراز هویت که به صورت مکانیزه انجام می‌شود، یک کارت الکترونیکی مشابه کارت‌های اعتباری دریافت می‌کنند و ان کارت را در محل تعبیه شده روی صندوق الکترونیکی قرار می‌دهند. با قرار دادن این کارت روی دستگاه مجوز رأی دادن برای فرد صادر می‌شود و شخص می‌تواند با استفاده از صفحه کلید دستگاه، کد داوطلبان مد نظر خود را ثبت و پس از مشاهده تصویر نامزد مورد نظر با فشار دادن دکمه سبز رنگ، انتخاب خود را ثبت کند و سپی کد نامزد بعدی را وارد کند.

 وی افزود: شهروندان ساروی تا ۹ اسم را می‌توانند در این فهرست الکترونیکی انتخاب کنند. البته الزامی برای انتخاب هر ۹ گزینه وجود ندارد و با هر تعدادی که شخص بخواهد می‌تواند انتخابش را نهایی کند. ضمن این که تا پیش از ثبت نهایی امکان ویرایش نامزدها نیز برای فرد وجود دارد. برنامه‌نویسی این دستگاه به گونه‌ای است که اگر شرکت‌کننده‌ای مایل به رأی دادن به هیچ کدام از نامزدها نبود حتی می‌تواند رأی سفید بدهد.

این مسئول کاهش ضریب احتمال خطا در انتخاب نامزدها به دلیل نشان دادن تصویر آن‌ها را از مزیت‌های این روش انتخابات بیان کرد و گفت: یکی از مزیت‌های این روش برای افراد بیسواد یا مسنی که نمی‌توانند روی تعرفه کاغذی نام نامزد مد نظر خود را بنویسند این است که با دیدن تصویر نامزد از ثبت شدن نام و کد او توسط شخصی دیگر مطمئن می‌شوند. پس از نهایی شدن لیست نامزدهای مد نظر، فرد یک بار دیگر کلید سبز را برای اعلام اتمام رأی‌گیری فشار می‌دهد و رأی او ثبت می‌شود.

قربانی با بیان این که صندوق‌های سیار انتخابات شورای ششم ساری نیز الکترونیک هستند، ادامه داد: برای اطمینان حاصل کردن شرکت‌کننده و رعایت ضوابط و مقررات چاپگری در داخل دستگاه تعبیه شده که پس از ثبت نهایی رأی، لیست انتخابی فرد را چاپ می‌کند و از پشت یک صفحه شیشه‌ای که روی دستگاه تعبیه شده مقابل کاربر قرار می‌دهد. سپس کاغذ به صورت خودکار برش می‌خورد و به داخل صندوق پشت دستگاه می‌افتد. در پایان انتخابات با این کاغذها هیچ کاری نداریم. چون شمارش آرا به صورت الکترونیک توسط صندوق انجام شده و پس از استخراج اطلاعات، از طریق دستگاه احراز هویت آمار مجموع آرا وارد سیستم مرکزی می‌شود. زیرا صندوق‌های الکترونیک به هیچ سامانه‌ای وصل نیستند و کاملا مستقل عمل می‌کنند.

وی با اشاره به انجام مانورهای آمادگی و آموزش عوامل اجرایی انتخابات در ساری، افزود: برای عوامل اجرایی چندین مرحله آموزش و مانور در نظر گرفته شد و آشنایی کاملی برای کار با این دستگاه دارند. برای شهروندان ساری هم کلیپ آموزشی و موشن‌گراف تهیه و در فضای مجازی منتشر شد و از صدا و سیمای استان نیز در حال پخش است. همچنین دیروز و امروز در چند نقطه ساری این دستگاه‌ها قرار داده شد تا مردم به صورت آزمایشی با آن کار کنند. ضمن این که در شعب اخذ رأی هم کاربر فناوری برای راهنمایی مردم حضور دارد.

رئیس کمیته فناوری ستاد انتخابات مازندران از به کارگیری یک دستگاه الکترونیک دیگر در انتخابات ۲۸ خرداد نیز خبر داد و گفت: علاوه بر صندوق‌های الکترونیک که ویژه انتخابات شورای شهر ساری است، یک دستگاه دیگر نیز در همه شعب انتخاباتی کشور استفاده می‌شود که دستگاه احراز هویت است که شرکت‌کنندگان در انتخابات با آن هیچ کاری نخواهند داشت و فقط مورد استفاده هیئت اجرایی است. شرکت‌کنندگان فقط با ارائه کارت ملی از طریق این دستگاه احراز هویت می‌شوند.

قربانی افزود: این دستگاه بر خلاف صندوق‌های الکترونیک اخذ رأی که مستقل هستند و به شبکه اتصال ندارند، به خطوط ارتباطی متصل است و سه عمل مهم در فرآیند انتخابات انجام می‌دهد. نخست این که صورتجلسه آغازین اخذ رأی از طریق این دستگاه وارد سامانه می‌شود. عملکرد دوم آن احراز هویت است و سومین کاری که این دستگاه انجام می‌دهد نیز ارائه صورتجلسه پایانی و نتیجه شمارش آراء به سامانه مرکزی است.

به گفته وی ، این دستگاه برای احراز هویت است با بررسی کد ملی و مشخصات شناسنامه‌ای، اطلاعات هویتی فرد را از مراکز پایگاه داده‌ای ثبت احوال و وزارت کشور دریافت می‌کند و علاوه بر احراز هویت و بررسی واجد شرایط بودن، به سرعت بررسی خواهد کرد که فرد در شعبه دیگری رأی داده است یا نه. در صورتی که فرد رأی داده باشد یا مغایرتی در اطلاعات او مشاهده شود به هیچ عنوان کد استعلام برای فرد صادر نخواهد شد.

فعالیت ادارات ثبت احوال در روز انتخابات

مدیرکل ثبت احوال مازندران هم از فعال بودن تمامی ادارات ثبت احوال این استان برای ارائه خدمات مختلف به مردم در روز برگزاری انتخابات خبر داد.

مجتبی فاطمی به خبرنگار ایرنا گفت : تمامی افرادی که به دلایل مختلف از جمله مفقودی و مستعمل بودن شناسنامه خود طی چند روز گذشته نسبت به تعویض آن اقدام کرده‌اند می‌توانند طی امروز و فردا با مراجعه به اداره‌های ثبت احوال محل سکونت، نسبت به دریافت آن اقدام کنند.

وی با اشاره به تعطیلی دفاتر پیشخوان بخش خصوصی در روز انتخابات، گفت که به تمام دفاتر پیشخوان نیز اعلام شده است که روز پنجشنبه نسبت به تحویل شناسنامه‌های تعویضی به دفاتر ثبت احوال اقدام کنند و شهروندان با مراجعه به دفاتر تابعه می‌توانند شناسنامه‌های جدید و المثنی خود را نیز دریافت کنند.

مدیرکل ثبت احوال مازندران همراه داشتن اصل شناسنامه و ارایه شماره ملی برای رای دهندگان را الزامی دانست و گفت که افرادی که به هر علتی شماره ملی خود را فراموش کرده‌اند، می‌توانند به مراجعه به دفاتر ثبت احوال نسبت به دریافت آن در کمترین زمان اقدام کنند.
فاطمی، شمار شهروندان مازندرانی واجد شرایط شرکت در انتخابات ۲۸ خرداد را بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفراعلام کرد و افزود که این تعداد حدود ۷۲ درصد جمعیت ساکن استان را تشکیل می‌دهند.

از مجموع شهروندان مازندرانی واجد شرایط رای دادن در انتخابات ۲۸ خرداد،   ۵۱ هزار نفر رای اولی هستند.