به گزارش روز چهارشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از روزنامه دیلی میل، این تحقیق امیدوارکننده نشان داد در حالی که این سویه جدید کرونا دارای بیش از سه برابر جهشهای ریز مانند دلتا است، اما هنوز بخشهای بزرگی از این ویروس نسبت به واکنش سیستم ایمنی بدن آسیبپذیر هستند.
محققان ایتالیایی در این مطالعه از طریق یک مدل ریاضی برای سنجش میزان تشخیص سویه اومیکرون توسط بدن، تعداد بی سابقه ای از تغییرات پروتئین اسپایک این سویه را اجرا کردند.
آنها دریافتند که حدود ۷۰ درصد از این پروتئین اسپایک برای فرار از واکسن یا مصونیت طبیعی تکامل نیافته است و از نظر تئوری همچنان توسط سیستم ایمنی فردی که واکسینه شده یا به تازگی به عفونت کرونا مبتلا شده است، هدف قرار خواهد گرفت.
دکتر «سوزان هاپکینز»، مشاور ارشد پزشکی در سازمان امنیت سلامت انگلیس، گفت که این یافته نشاندهنده سناریوی «نیمه پر لیوان» است که نشان می دهد بعید است این گونه از کرونا واکسن های کووید را مانند آنچه قبلاً تصور میشد، بی اثر کند.
اما در عین حال این ایمونولوژیست ابراز نگرانی کرد که در مقایسه با هر سویه دیگر ویروس کرونا، تغییرات اومیکرون در قسمتهایی از این ویروس که توسط آنتیبادیها و سلولهای T که به عنوان اپیتوپ شناخته میشوند، سه برابر بیشتر است.
به گفته پروفسور «لارنس یانگ»، ویروس شناس در دانشگاه «وارویک»، مطالعه محققان دانشگاه میلان «مفید است اما به هیچ وجه قطعی نیست، زیرا به ما نمی گوید که اومیکرون در دنیای واقعی چگونه عمل می کند».
وی افزود: محققان تا زمانی که بتوانند ویروس را در آزمایشگاه جدا، بیولوژی آن را مطالعه و آن را در برابر واکسن ها آزمایش کنند، اطلاعی از مقیاس کامل عفونی بودن این سویه کرونا، فرار اومیکرون از مصونیت ناشی از واکسن های کرونا یا کشنده بودن آن نخواهند داشت.
دکتر سیمون کلارک، میکروبیولوژیست در دانشگاه ریدینگ، همچنین نسبت به یافته های این مطالعه هشدار داد و گفت: سوال بزرگ این است که اپی توپ های مهم کدامند؟ ما هنوز این را نمی دانیم و همه اپی توپ ها برابر نیستند.
به گزارش ایرنا، محققان آفریقای جنوبی ۲ هفته پیش گونه ای جدید از ویروس کرونا را شناسایی کردند که با عنوان B.۱.۱.۵۲۹ شناخته میشود و دارای جهشهای چندگانه است.
سازمان جهانی بهداشت، این گونه جدید را به عنوان یک گونه نگران کننده معرفی و بر اساس ترتیب الفبای یونانی، آن را «اومیکرون» نامگذاری کرده است. در حال حاضر این اومیکرون در دستکم ۴۵ کشور جهان از جمله در آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، اسکاتلند، دانمارک ، استرالیا، هنگ کنگ، کانادا، اتریش، ایتالیا، بلژیک، جمهوری چک، فرانسه، سوئد، اسپانیا، آمریکا و آلمان تایید شده است.
ویروس کرونا به کمک پروتئینی به نام اسپایک، وارد سلولهای بدن شده و باعث بیماری کووید-۱۹ میشود. حدود ۳۰ تغییر یا بیشتر در پروتئین اسپایک در نوع اومیکرون مشخص شده است که ۲ برابر جهشهای نوع دلتا است. نیمی از این جهشها در ناحیه ای بوده که ویروس کرونا به کمک آن به سلول بدن انسان متصل شده، وارد آن شده و باعث عفونت میشود.
جهشها در این ناحیه ویروس میتواند باعث شود تا دستگاه ایمنی (یعنی آنتیبادیهای ساخته شده بعد از واکسیناسیون یا عفونت قبلی) ویروس را کمتر از قبل تشخیص دهد و خطر عفونت با اومیکرون افزایش یابد.
حداقل سه جهش در نوع اومیکرون، به ویروس برای فرار از شناسایی شدن توسط آنتیبادی دستگاه ایمنی کمک میکند. ظاهراً جهش دیگری هم توانایی آن را برای ورود به سلولهای انسان افزایش میدهد و باعث انتقال بیشتر آن میشود.