به گزارش خبرنگار ایرنا ، برنامه های جمعی گیلان اگرچه از سال گذشته آرام آرام جان گرفت اما از نوروز ۱۴۰۱ فضا دیگر شد و گیلان با پذیرایی از بیش ۱۰ میلیون گردشگر طی ۴۵ روز تلاطمی عجیب رقم زد و امروز بنرهای شهرها خبر از جوششی تازه برای کنسرت ها و جشنواره ها می دهد .
پس از کنسرت پر اشتیاق استاد ناصر وحدتی در لاهیجان و میثم ابراهیمی در رودسر اینک روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان از برگزاری کنسرت موسیقی « حجت اشرف زاده » با مسئولیت اجرایی موسسه فرهنگی و هنری خاطره سرای نشاط و با مجوز رسمی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در تاریخ های ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ هر روز دو اجرا در ساعت های ۱۸ و ۲۱ در محل تالار مرکزی رشت واقع در جنب بوستان ملت رشت خبر می دهد.
همچنین بر اساس این گزارش ،با تاکید بر رعایت کامل شیوه نامه های بهداشتی کنسرت موسیقی « ناصر زینعلی » با مسئولیت اجرایی موسسه فرهنگی و هنری هفت نغمه خسروانی و با مجوز رسمی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در تاریخ های ۲۰ و ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ هر روز دو اجرا در ساعت های ۱۸ و ۲۱ در محل تالار مجلل رشت واقع در رشت – کیلومتر پنج جاده فومن – سه راه خاور – نرسیده به کارخانه ریسندگی خاور برگزار می شود.
نشاط اکران بر سینماهای فعال
نشاط از فضای اکران در گیلان نیز دور نماند و علاوه بر رساندن اکران فیلم موقعیت مهدی در جای جای استان حضور کارگردانان و بازیگران ،چهره سینمایی استان را پس از چله فجر در فروردین ماه سال نو ،جان دار تر کرد.
اکران فیلم سگ بند با حضور مهران احمدی کارگردان این فیلم و حضور ساعد سهیلی و امیر جدیدی برای اکران فیلم روز صفر مخاطبان هنر هفتم را پس از یک خمودی کرونایی دل گرم تر کرد. و در زمان حاضر لامینور داریوش مهرجویی ،سگ بند ، انفرادی و گل به خودی بر پرده اکران سینما ۲۲ بهمن رشت است.
اگر چه این وضعیت نشاط اکران مربوط به تنها سینمای فعال رشت است و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها گفت :وضعیت سینماهای گیلان مطلوب نیست و شرمنده مردم علاقمند به سینما هستیم .
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان رضا ثقتی در حاشیه همایش سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها که ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار شد در جلسه با معاون وزیر و رییس سازمان امور سینمایی و سمعی بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت :اکثر سینمای های گیلان و رشت بدلیل عدم حمایت دولت و خلا های قانونی به تعطیلی منجر شده است و نیازمند حمایت رئیس سازمان سینمایی هستند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در این جلسه تخصصی با بیان اینکه ، سینماهایی که فعال هم هستند از زیرساخت های به روز و با کیفیت برخوردار نیستند و انتظار حمایت ویژه ازمعاون سینمایی در خصوص این امر مهم فرهنگی هنری را داریم .
برگزاری جشنواره ها با رویکرد آسیب های اجتماعی
رضا ثقتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان از انتشار فراخوان جشنواره ملی عکس " آسیب های اجتماعی " در رشت خبر داد و افزود: جشنواره ملی " عکس آسیب های اجتماعی " ، با موضوع " تاثیر اعتیاد والدین بر خانواده و کودکان " به همت موسسه فرهنگی و هنری ایماژ گیلان و با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با محورهای کودکان کار – تکدی گری – اعتیاد – خانواده های بد سرپرست – بی خانمانی ( کارتن خوابی ) و حاشیه نشینی در رشت برگزار می شود.
همچنین بر اساس گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان، جشنواره تولیدات رادیویی « ژیوار » با همکاری این اداره کل و موسسه فرهنگی و هنری اکسون با محوریت " آسیب های اجتماعی " با موضوع های اعتیاد – حاشیه نشینی – طلاق – مفاسد اجتماعی – خشونت کلامی – تکدی گری – فقر – تقویت باورهای مذهبی و مردمی برنامه ریزی شده است.
دکتر رضا علیزاده جامعه شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان با توجه به دگرگون شدن جامعه بر اساس پیشرفت تکنولوژی و گسترش دنیای ارتباطات فرهنگ سازی و آموزش را حلقه مفقوده رفتار های بیان می کند و می گوید: اهمیت آموزش برای افراد از کودکی باید مورد توجه قرار گیرد و این موضوع باید به اولویت متولیان فرهنگی تبدیل شود تا آسیب های اجتماعی جدی جامعه، شناسایی و برای آن سرمایه گذاری و در نهایت کاهش یابد ؛حتی آموزش و فرهنگسازی در این خصوص باید به تریبون های نماز جمعه هم برسد.
این جامعه شناس با تاکید بر اینکه بایستی نگاه ساختاری داشت، می گوید: سیاستگزاری های آموزشی باید بر مبنای اولویت های فرهنگی صورت بگیرد.
جشنواره هایی به رنگ فرهنگ بومی
اما جوشش کنسرت و جشنواره تنها به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان بسنده نشده و اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گیلان پس از گستردن ۱۲۰ سفره هفت سین برای نوروز و گشایش صد ها غرفه آئینی و صنایع دستی اعلام کرد،تدوین تقویم جشنواره های بومی یکی از اولویت های این اداره کل است و سرآغاز این تقویم با جشنواره رشته خوشکار (شیرینی بومی ویژه ماه مبارک رمضان گیلانیان ) در دوازدهم فروردین ماه در صومعه سرا آغاز شد.
گیلان ضیافتی برای جشن هایی است که عطر هرکدامشان به وسعت ایران می گسترد و هر بار در مقاصد سفر گردشگران پررنگتر میشود و در همین راستا نیمه اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ لنگرود، شهر ماهی و مرکبات در جشنواره ای برای عطر بهار نارنج هایش با لباس،آئین و ساز های محلی میزبان گردشگران شد و اینک مدیرکل میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی گیلان از برگزاری جشنواره چای املش در ۲۵ اردیبهشت ماه خبر داد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان می گوید: جشنواره ها عاملی برای توسعه گردشگری ، کارآفرینی و هویت بخشی برای این خطه را رقم می زند.
ولی جهان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تدوین تقویم جشنواره ای در استان اشاره کرد و گفت: بدلیل جذابیت های آئینی، بومی و محلی و تولیدی این تقویم برای سال ۱۴۰۱طرح ریزی شده است.
به گفته او بر اساس این تقویم ۳۰ جشنواره در سال جدید با محوریت محصولات کشاورزی و صنایع دستی، آئین های بومی، بازی های محلی برنامه ریزی شده است که جشنواره چای در املش،بهارنارنج در لنگرود و کومله، نیشکر در صومعه سرا برخی از آنها است.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان می افزاید: جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی یکی از روشهای مناسب برای ایجاد جاذبههای گردشگری و توزیع گردشگران در سطح استان در ایام مختلف سال است و این ادارهکل به عنوان متولی برگزاری جشنوارههای تخصصی گردشگری در نظر دارد با توجه به بهبود شرایط کرونا و از سرگیری ورود مسافران و گردشگران نسبت به برگزاری جشنوارههای متنوع در سطح شهرستانهای استان گیلان اقدام کند.
به هر روی از آغاز سال نو فضا بگونه ای در گیلان رقم خورده است که وقت برای گردشگران،فرهنگ و هنر دوستان این سرزمین در سکوت نمی گذرد و گویا متولیان فرهنگی گیلان بر آن شده اند تا پس از گذر از روزگارانی سخت و توقفی طولانی، در سال نو با وجود همه ناملایمات و دشواریها با تبلور اندیشه هایی نو و رویشی ققنوس وار به میدان بیایند تا چونان همیشه فرهنگ و هنر سرزمینشان شاید بتوانند بارقه امید و نشاط را بر ذهن و جان مخاطبان خلق کنند.