به گزارش خبرنگار ایرنا، استان سمنان با میزان بارش کمتر از میانگین و تبخیر بالاتر از متوسط کشور، ظرفیت محدود آبهای زیرزمینی و با وجود ظرفیتهای متنوع برای توسعه، همچنان با چالش کمبود آب مواجه است و مردم چشمانتظار اقدام جدی برای حل این مساله هستند.
میانگین بارندگی استان سمنان در سال بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر، در کشور ۲۵۰ میلیمتر و تبخیر چنان در استان سمنان بالا است که اگر میزان آبی در ارتفاع ۲ متر و ۲۰ سانتیمتر زیر نور آفتاب داشته باشیم در یکسال تبخیر میشود و این موضوع نشان از بحران کمآبی در سمنان است.
برپایه گزارشها، ۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آبهای سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق تامین میشود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تامین میکنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفره آبهای زیرزمینی را دارد که این آمار زنگ خطر پدیده خاموش فرونشست است.
طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز استان سمنان، آب استحصال میشود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی سمنان تنها ۳۰ درصد آب با کیفیت است و دیگر چاههای آب دارای هدایت الکتریکی (ec) بالا است.
هدایت الکتریکی (به انگلیسی EC و مخفف Electrical Conductivity) است، به معنای مقدار املاح هادی موجود در آب است.
بیشتر بخوانید:
٩٢ درصد پهنه استان سمنان در وضعیت خشکسالی قرار دارد
برایند دادهها نشان میدهد ادامه برداشتهای بیرویه از دشتهای سمنان، افت سفره آبهای زیر زمینی، کم شدن آبدهی سالانه چاهها و قناتها و چشمه ها، ادامه خشکسالیها و بارندگی کم، تامین آب در شهرها و روستاهای استان سمنان را با چالش جدی مواجه کرده است.
به گفته کارشناسان اکنون برای تامین آب آشامیدنی شهرها از طریق حفر چاه باید کفشکنی کرد و در عمق بیش از ۳۵۰ متر میتوان به آب دست یافت و حفر چنین چاه های عمیقی فاجعهای است که پیامد اصلی آن چالش فرونشست است و همین عامل خود گویای آن است که استان سمنان برای تامین آب آشامیدنی دیگر مجاز به حفر چاه نیست و باید تامین آب از طریق راهکارهای دیگر مانند انتقال آب و یا جمعآوری آبهای سطحی دنبال شود.
بررسیهای اولیه نشان میدهد تمام دشتهای استان در خطر فرونشست زمین قرار دارد و این پدیده تهدیدی برای زیرساختها محسوب میشود.
زمانی که پدیده فرو نشست در منطقه ای رخ داد امکان بازگشت زمین به حالت قبل از آن وجود ندارد، بنابراین اگر امروز چارهای برای جلوگیری از این پدیده زیان بار انجام نشود، در آینده شاهد معضلها و آسیبهای جدی در حوزههای زیستی و اقتصادی خواهیم شد.
وجود ۱۴ محدوده ممنوعه و ممنوعه بحرانی در برداشت آب در استان سمنان
رییس گروه احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقهای استان سمنان گفت: طبق مطالعات انجام شده ۱۴ محدوده ممنوعه و ممنوعه بحرانی در استان شناسایی شده است که مجوز حفر چاه آب در آن مناطق داده نمیشود.
مهدی قوشهئی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز داشت: کارشناسان آبمنطقهای استان سمنان در ۲۸ محدوده وضعیت منابع آبهای زیرزمینی استان را مورد مطالعه قرار دادند و براساس مطالعات کنترل سطح آب، هر محدوده که بیلان آب زیرزمینی منفی باشد، بسته به شدت محدوده، به ممنوعه یا ممنوعه بحرانی تقسیم بندی میشود.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان سمنان نیز پیشتر اعلام کرده بود خروجی آب چشمه روزیه سمنان به عنوان منبع تامین آب شهرستان سمنان از ۵۴۰ لیتر بر ثانیه در سال گذشته به ۳۴۵ لیتر در ثانیه در تابستان سالجاری کاهش یافته است.
محمدطاهری افزود: ورودی آب چشمه گلرود از دیگر منابع تامین آب شهر سمنان نیز از ۱۶۰ به ۱۱۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافته و در مجموع نیاز آب آشامیدنی استان سمنان ۹۸۵ لیتر بر ثانیه، اما ظرفیت تامین آب استان ۸۳۰ لیتر بر ثانیه است.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان سمنان تصریح کرد: نیاز آب آشامیدنی استان سمنان ۹۸۵ لیتر بر ثانیه است، اما ظرفیت تامین آب استان ۸۳۰ لیتر بر ثانیه است.
سید محمدرضا هاشمی استاندار سمنان چندی پیش گفته بود: این استان در برهه کنونی با بحران و تنش آبی مواجه است و تامین آب از مسالههای مهم و از مطالبههای مردم است که پیگیری میشود.
هفدهم آذر ۱۴۰۱ به دنبال درخواست عباس گلرو نماینده مردم شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی از آیتالله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور مبنی بر دستور رسیدگی و حل مشکل آب این حوزه انتخابیه، نشستی با حضور محمد مخبر معاون اول رییسجمهور، سیدمحمدرضا هاشمی استاندار و گلرو نماینده حوزه انتخابیه سمنان در مجلس شورای اسلامی در دفتر معاون اول رییس جمهور برگزار شد.
نماینده مردم شهرستانهای سمنان، سرخه و مهدیشهر در مجلس شورای اسلامی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: مشکل کمآبی در حوزه انتخابیه سمنان به دستور آیتالله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور در نشستی با محمد مخبر معاون اول رییسجمهور و با حضور استاندار سمنان پیگیری شد.
عباس گلرو تصریح کرد: تامین آب آشامیدنی و کشاورزی جزو مشکلهای عدیده در استان سمنان است و ضرورت دارد رفع مشکل کمآبی با برنامهریزی عملیاتی رفع شود.
وی ادامه داد: با توجه به محدودیت و کاهش منابع آبی در حوزه انتخابیه سمنان، مهدیشهر و سرخه باید رفع تنش آبی با تدبیر پیگیری شود.
گلرو یادآور شد: برای پیگیری رفع مشکل کمآبی حوزه استان سمنان نشستهای مختلف با مسوولان ملی برگزار شده است.
نماینده مردم شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: مشکل کمآبی استان سمنان در نشست مشترک با وزیر نیرو و در نشست مشترک دولت و مجلس نیز مطرح شده است.
گلرو اظهار داشت: تلاش میشود مشکل کم آبی در استان سمنان در یک افق میان مدت و دراز مدت رفع شود.
چند روز پیش نیز حجتالله یحیایی معاون روابط عمومی و امور بینالملل و سخنگوی استانداری سمنان در پیامی اعلام کرد: به استحضار مردم شریف استان سمنان میرساند به زودی در خصوص ابعاد مختلف ساز و کار اجرایی رفع تنش آبی در استان سمنان که نتیجه نشست اخیر استاندار سمنان و نماینده شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی با معاون اول رییس جمهور است اطلاعرسانی مقتضی صورت خواهد گرفت.
به گفته وی، نشست ویژه مشکل آب استان سمنان به دستور رییس جمهور و به ریاست مخبر معاون اول رییس جمهور برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، آب مایه حیات است و انتظار میرود در زمینه رفع بحران کمآبی در استان سمنان اقدامی عاجل شود.
سمنان که دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
بر پایه سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ کشور، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع افزون بر ۷۰۲ هزار نفر جمعیت دارد که از این شمار، ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.