تهران- ایرنا- آموزش عالی سومین هفته دی‌ماه را با نشست خبری سازمان سنجش در مورد آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ آغاز کرد و در میانه این هفته وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای پاسخ به سوال یکی از نمایندگان به مجلس شورای اسلامی رفت و با توضیحات خود نمایندگان را قانع کرد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، حضور وزیر علوم در مجلس شورای اسلامی برای پاسخ به سوال محمدحسین فرهنگی نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو از محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری (سه‌شنبه ۲۰ دی)، آماده‌شدن دانشگاه‌ها برای برگزاری مراسم گرامیداشت دهه فجر، بازدید سرزده وزیر علوم از سازمان مرکزی دانشگاه جامع علمی کاربردی (یکشنبه ۱۹ دی)، عضویت وی در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال، نشست رئیس و معاونان سازمان سنجش آموزش کشور برای تشریح روند برگزاری نوبت اول آزمون سراسری سال ۱۴۰۲، انتشار نتایج طرح «پایش وضعیت اشتغال دانشجویان و دانش‌آموختگان» با مشارکت ۷۲ دانشگاه و ۲۱ هزار و ۴۱۵ دانشجو، انتصاب علی ایرانمنش دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی ایران از جمله مهم‌ترین رویدادهای حوزه آموزش عالی در این هفته بود.

سازمان سنجش آموزش کشور در اولین روز هفته جاری میزبان خبرنگاران به مناسبت تشریح روند برگزاری نوبت اول آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ بود که قرار است ۲۹ و ۳۰ دی ۱۴۰۱ برگزار شود. با توجه به ابلاغ مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به نام ماده واحده تکمیل و اصلاح موادی از سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه) از سوی آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور در ۲۵ تیرماه ۱۴۰۱، آزمون سراسری از سال ۱۴۰۲ با تغییراتی برگزار می شود.

بر اساس این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ با تغییرات عمده‌ای نسبت به سال‌های قبل برگزار می‌شود؛ در این آزمون دروس عمومی حذف شده و آزمون اختصاصی شامل دروس اختصاصی پنج گروه آزمایشی ۲ بار در سال برگزار شده و نتایج آن به مدت دو سال نیز اعتبار خواهد داشت. پذیرش در آزمون سراسری سال ۱۴۰۲، مرداد همین سال انجام می‌شود و اگر داوطلبی مایل به پذیرش نبود می‌تواند در آزمون سال آینده شرکت کرده یا از نتایج آزمون برای پذیرش در سال بعد استفاده کند.

روند نام‌نویسی در آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ از هشتم آبان آغاز شد و تا چهاردهم آبان ماه ادامه داشت. سازمان سنجش آموزش کشور همچنین بعد از این زمان ۲۲ آبان به داوطلبانی که نتوانسته بودند نام‌نویسی کنند مهلت داد تا نام نویسی کنند و در نهایت ۹۷۹ هزار نفر برای شرکت در این آزمون ثبت‌ نام کردند.

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور و معاونان در نشست شنبه گذشته (۱۷ دی) به تشریح روند برگزاری نوبت اول آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ پرداختند. مهم‌ترین موضوع در این نشست درخواست سازمان سنجش برای قطع اینترنت طی زمان برگزاری کنکور به منظور جلوگیری از تقلب بود که رئیس سازمان سنجش در این مورد گفت: نظر ما قطع اینترنت تلفن همراه در زمان برگزاری آزمون است. طبق بحثی که هفته گذشته در هیات دولت انجام شد، شورای امنیت کشور (شاک) همین هفته برای این موضوع جلسه تشکیل داده و تصمیم می‌گیرد، در صورت تصمیم‌گیری اجرا با وزارت ارتباطات است.

عبدالرسول پورعباس ادامه داد: ما توضیح دادیم می‌خواهیم از طریق پیام رسان های داخل و خارج ارسال و دریافت عکس و فایل پی دی اف محدود شود ولی نحوه اجرا بر عهده وزارت ارتباطات است.

وی اعلام کرد:‌داوطلبان نوبت اول آزمون سراسری سال ۱۴۰۲، از ۲۵ دی با مراجعه به پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش می‌توانند کارت شرکت در آزمون را دریافت کنند.

وزیر علوم پاسخ داد، مجلس قانع شد

وزیر علوم روز سه‌شنبه برای توضیح به سوال نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو به مجلس شورای اسلامی رفت. نماینده تبریز از وزیر علوم سوال کرد: ۱. علت عدم توجه به توسعه و حمایـت از آموزشهـای کـاربردی-مهـارتی مرتبط با مشاغل موجود در کشور و بی‌توجهی به تصویب رشته‌های مـورد نیاز و عدم رسمیت دادن به آنها چیست؟ ۲. برنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای اصلاح فرآینـد و تجدیـدنظر در اجرای شیوه‌ها و روش‌های کنونی که باعث افـت علمـی دانشـگاه‌ها و مراکز آموزش عالی و عدم همسویی آنها با سیاست‌های دولت شده است، چیست؟

زلفی گل در پاسخ به این سوال ضمن تشریح اقدامات انجام شده در وزارت علوم طی یک سال و نیم گذشته در واکنش به انتقادات نماینده تبریز در مورد انتصابات وزارت علوم در این شهرستان تاکید کرد: در بدو پذیرش مسوولیت در وزارتخانه، کمیته انتصابات که شامل ۹ نفر بودند و ۲ وزیر سابق و معاونان وزیر و روسای موسسات دانشگاه‌ها می شد، شکل دادیم البته ممکن است در انتخابات بهترین‌ها انتخاب نشده باشد؛ اما تمام تلاش خود را برای انتخاب افراد مومن، انقلابی و عالم انجام دادیم.

وی به تاسیس معاونت فناوری و نوآوری در این وزارتخانه اشاره کرد و گفت: این موضوع با نامگذاری سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین توسط رهبر معظم انقلاب همزمان شد. همچنین تاسیس صندوق علوم، تحقیقات و فناوری اقدام دیگری بود که شما نمایندگان مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ در نظر گرفتید تا ۴۰ درصد از بودجه پژوهشی شرکت‌های دولتی در این صندوق واریز شود.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره سوال فرهنگی نماینده تبریز در مجلس توضیح داد: مهارت کردن آموزش، عزمی فرابخشی می‌خواهد که برای این موضوع باید سیستم کارورزی توسط بخش خصوصی انجام شود تا غذا و وسایل ایاب و ذهاب در اختیار دانشجویان قرار دهند. اما در این مدت ۲۹ پروژه عمرانی در دانشگاه فنی و حرفه‌ای تکمیل و افتتاح کردیم و حدود ۲۹ هزار ظرفیت دانشجوی مهارت محور را افزایش دادیم. اکنون ۱۰۰ پروژه نیمه تمام با کمک خیرین در حال انجام است و از ظرفیت سفرهای استانی برای افتتاح این پروژه‌ها در کمترین زمان استفاده خواهیم کرد.

نماینده مردم تبریز بعد از استماع اظهارت وزیر علوم اظهار داشت: با توجه به جواب‌های وزیر از توضیحات وزیر قانع نشدم و اظهارات وزیر به رای گذاشته شد. نمایندگان با ۱۵۶ رای موافق و ۵۵ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع از ۲۳۹ آرای ماخوذه اعلام کردند که از پاسخ های وزیر علوم قانع شدند.

وزیر علوم نیز در پایان از دغدغه‌مندی نماینده مجلس شورای اسلامی تشکر کرد.

عضویت وزیران ارشاد و علوم در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال

در این هفته براساس پیشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و تصویب هیأت دولت، وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی و علوم، تحقیقات و فناوری به ترکیب کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال اضافه شدند. پیشنهاد تشکیل «کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال» به‌منظور راهبری و هماهنگی توسعه اقتصاد دیجیتال و دستیابی به کسب سهم ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال از کل اقتصاد کشور و هماهنگی و مواجهه فعال و سریع با تغییرات حوزه ذی‌ربط و اتخاذ تصمیمات مربوط با رعایت قوانین از جمله قوانین بودجه سنواتی، در دی ماه سال گذشته به تصویب هیأت وزیران رسید.

کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال متشکل از وزیران ارتباطات و فناوری اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و همچنین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس‌جمهور و رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که با موافقت اعضای دولت، ۲ وزیر دیگر به ترکیب آن اضافه شد.

گرامیداشت دهه فجر در دانشگاه‌ها با رویکرد «جهاد تبیین» / بازنمایی دستاوردهای دانشگاهیان

همچنین در این هفته معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم و رئیس کمیته دانشگاهیان ستاد گرامیداشت دهه فجر در نشست کمیته دانشگاهیان ستاد گرامیداشت دهه فجر انقلاب اسلامی، تمرکز بر «جهاد تبیین» در برنامه‌های امسال دانشگاه‌ها را در این دهه ضروری دانست و گفت: در دهه فجر باید دستاوردهای دانشگاهیان و دانشجویان را که در شرایط تحریم به دست آمده، به‌خوبی بازنمایی کنیم.

عبدالحسین کلانتری ادامه داد: بر این اساس امسال دهه فجر باید رنگ و بوی متفاوت تری داشته باشد و طبیعتاً با توجه به حوادث اخیر این رنگ و رو باید مورد بازنگری قرار گرفته و متناسب با این فضای جدید، طراحی صورت گیرد. طبیعتاً هر دوره ای ما این ایام را جشن می گیریم چون این ایام الله آغازگر مسیر جدیدی از تاریخ است؛ امسال باید علاوه بر این موضوع به نکات مهم دیگری هم توجه کنیم.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم تاکید کرد: رسالت جدی تر ما در این دوره جهاد تبیین است که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نیز هست. ایشان مسئله جوانان را بسیار مهم می دانند و فرمودند که فقط با جهاد تبیین می توان با این وسوسه هایی که دشمن در حال انجام آن است، مقابله کرد.

انتصاب دبیر کمیسیون‌ انجمن‌های علمی ایران

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در هفته جاری با صدور حکمی علی ایرانمنش را به عنوان دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی ایران منصوب کرد. پیمان صالحی در این حکم انتصاب خطاب به دکتر ایرانمنش تاکید کرد: انتظار می‌رود با نصب‌العین قرار دادن قوانین و اسناد بالادستی در حوزه علم و فناوری و توجه ویژه به برنامه‌های ذیل قدم‌های مؤثری در جهت نیل به اهداف عالی نظام و اجرای مفاد بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بردارید.

ایرانمنش عضو هیات‌علمی دانشگاه تربیت مدرس با مرتبه استادی است که از سوابق اجرایی وی می‌توان به رئیس دانشکده علوم ریاضی و علوم پایه و مدیرکل دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس اشاره کرد.

وی همچنین ۲ دوره رئیس انجمن نانوفناوری و چند دوره عضو هیات‌مدیره انجمن ریاضی ایران بوده است. عضویت در انجمن ریاضی کشورهای ایران، آمریکا، لندن، همچنین انجمن ریاضی‌شیمی اروپا، استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۹۹، پژوهشگر برتر گروه علوم پایه کشور در سال ۱۳۹۱، رتبه چهارم کشوری در سومین جشنواره برترین‌های فناوری نانو سال ۱۳۸۹ از جمله افتخارات و فعالیت‌های این استاد دانشگاه در عرصه علوم ریاضی است.

به گفته صالحی ۴۲۲ انجمن علمی با ۲۵۴ هزار نفر عضو در کشور ثبت شده‌اند که از این تعداد ۱۶۹ انجمن تاکنون هیچ گزارش عملکردی را ارائه نداده‌اند یا غیرفعال هستند. ۳۵ درصد انجمن‌های علمی علوم انسانی، ۲۳ درصد فنی‌مهندسی و انجمن‌های بین‌رشته‌ای نیز حدود ۲۵ درصد از کل انجمن‌ها را تشکیل می‌دهند، بقیه انجمن‌ها نیز در رشته‌های کشاورزی، علوم پایه و هنر هستند.

بازآفرینی و تقویت نقش انجمن‌های علمی با استفاده مطلوب از توان آنها در حوزه های آموزشی، پژوهشی، سیاستگذاری و اجرایی، هم افزایی و همگرایی بین انجمن‌های هم‌راستا برای اشتراک منابع و امکانات در جهت انجام مأموریت‌های آنها، تقویت و توسعه تعاملات بین‌المللی انجمن های علمی و تعیین تکلیف انجمن‌های علمی غیر فعال بر اساس ضوابط قانونی از جمله وظایف ایرانمنش در مسوولیت دبیری کمیسیون انجمن‌های علمی ایران خواهد بود.

مشارکت ۷۲ دانشگاه در طرح پایش وضعیت اشتغال دانشجویان و دانش‌آموختگان

معاون پژوهشی وزارت علوم در این نشست از مشارکت ۷۲ دانشگاه در طرح پایش وضعیت اشتغال دانشجویان و دانش آموختگان خبر داد و گفت: رصد اشتغال ۲۱ هزار و ۴۱۵ دانشجو و مشارکت ۷۲ دانشگاه در طرح پایش وضعیت اشتغال دانشجویان و دانش‌آموختگان صورت گرفته است.

صالحی یادآور شد: ایجاد نظام اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به ذینفعان در رابطه با وضعیت اشتغال هر یک از رشته‌های دانشگاهی برای شفاف‌سازی و آگاهی‌بخشی و همچنین رصد آمار و اطلاعات درخصوص رشته‌های آموزشی می‌تواند در کاهش نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی موثر باشد. پیمایش اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی از سال ۱۳۹۷ در معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آغاز شده است.

وی تصریح کرد: بر اساس آمار سال ۱۴۰۱، تعداد ۷۲ دانشگاه با پایش اطلاعات از ۲۱ هزار و ۴۱۵ دانشجو رصد اشتغال دانش‌آموختگان را انجام داده اند. امید است با جدیت و تلاش روزافزون شاهد ارتباط بیشتر دانش‌آموختگان با دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور همچنین بهبود وضعیت اشتغال دانشجویان باشیم.

تشکیل کارگروه تخصصی برای اصلاح رویه‌های مدیریت راهبردی در وزارت علوم

مشاور برنامه‌ریزی و مدیریت راهبردی وزیر علوم هم این هفته از تشکیل کارگروه تخصصی متشکل از اعضای هیات‌علمی و نمایندگان معاونت‌های وزارتخانه برای اصلاح رویه‌های راهبردی مراکز تابعه خبر داد.

روح‌الله سهرابی از تأکید وزیر علوم در خصوص اصلاح رویه‌های مدیریت راهبردی مراکز تابعه، تصریح کرد: طبق ابلاغ وزیر علوم در خصوص پالایش اسناد راهبردی دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری، اصلاحات شکلی و محتوایی باید با رویکردهای جدید وزارتخانه صورت گرفته و سپس اسناد نهایی به تأیید هیات‌ امنا برسد.

مشاور وزیر علوم در امور برنامه‌ریزی و مدیریت راهبردی با تأکید بر رویکرد کارگروه تشکیل شده، بیان کرد: هدف این کارگروه دخالت نیست و قرار است شیوه‌نامه‌ مختصری برای بهبود اسناد تهیه کند. شیوه‌نامه‌ای که بتواند از روزمرگی در طراحی برنامه‌ها و توسعه صرفاً کمی و کالبدی/فیزیکی جلوگیری کرده و دانشگاه‌ها را به تدوین برنامه راهبردی اجراپذیر و مبتنی بر عملیات، تحول راهبردی، ایجاد تفاوت نسبت به مسیر طی شده گذشته و در نهایت شفاف شدن بایدها و نبایدها راهنمایی کند.

ایستادگی وزارت علوم در برابر توطئه دشمن

سخنگوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز روز سه‌شنبه (۲۰ تیر) در پیامی نوشت: وزارت علوم با قدرت و تدبیر در برابر توطئه دشمن ایستاد و اجازه تعطیلی تحصیل در دانشگاه‌های کشور را نداد. علی شمسی‌پور امروز (سه‌شنبه) در این پیام در صفحه کاربری خود در شبکه اجتماعی توئیتر افزود: مقام معظم رهبری نیز دیروز در دیدار مردم قم اشاره کردند که اینها می‌خواستند نقاط قوت مارا ازبین ببرند. اینها مراکز تحصیلی را هدف‌گیری کردند که تعطیل کنند که تحصیل علم انجام نگیرد.

الزام تزریق دُز یادآور واکسن کرونا برای اسکان در خوابگاه‌های دانشگاه تهران/ ارسال مقاله به همایش انقلاب اسلامی تا پایان اسفند

مرکز بهداشت و سلامت دانشگاه تهران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که تزریق دُز یادآور واکسن کرونا برای اسکان دانشجویان در خوابگاه‌های دانشگاه تهران الزامی است. در اطلاعیه مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران آمده است: دانشجویان برای اسکان در خوابگاه، در ترم دوم سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ ملزم به تزریق دز یادآور واکسن کرونا هستند. به درخواست دانشجویانی که دُز یادآور واکسن را تزریق نکنند ترتیب اثر داده نخواهد شد.

همچنین دانشگاه تهران اعلام کرد: «همایش بین‌المللی انقلاب اسلامی و جامعه معاصر؛ فرصت‌ها و چالش‌ها» توسط مرکز مطالعات عالی انقلاب اسلامی دانشگاه تهران در خرداد ۱۴۰۲ برگزار می‌شود و محققان فرصت دارند مقالات خود را تا پایان اسفند سال جاری به دبیرخانه این همایش ارسال کنند.

محمد اسماعیل نباتیان دبیر علمی این همایش گفت: مهلت ارسال چکیده مقالات نیز آغاز شده است و تا ۱۵ بهمن ۱۴۰۱ ادامه دارد. این همایش با هدف تبیین نقش انقلاب اسلامی در جامعه معاصر و بررسی عوامل ایستایی و پویایی جامعه و فرصت‌ها و چالش‌های آن، در سه محور اصلی «انقلاب اسلامی و جامعۀ ایران پیش از انقلاب»، «انقلاب اسلامی و جامعه پس از انقلاب» و «انقلاب اسلامی؛ نقطه عزیمت تمدن‌سازی نوین اسلامی» برگزار می‌شود.

برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی کارآفرینی اجتماعی به میزبانی ایران

اولین کنفرانس بین‌المللی کارآفرینی اجتماعی با رویکرد گردشگری روز سه شنبه ۲۰ دی ماه ۱۴۰۱ به میزبانی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران برگزار شد.

غلام‌حیدر ابراهیم‌بای سلامی دبیر کنفرانس بین‌المللی کارآفرینی اجتماعی درباره برگزاری این کنفرانس بین المللی توضیح داد: کارآفرینی اجتماعی جدیدترین راهبرد توسعه پایدار برای کاهش مشکلات و آسیب های اجتماعی است و توسعه گردشگری پایدار بهترین زمینه و استعداد برای مشارکت مردم در اقتصاد، کاهش فقر و ایجاد کسب و کارهای نو و اشتغال جوانان است.

وی ادامه داد: دانشگاه تهران در راستای اهداف راهبردی خود مبنی بر مرجعیت علمی، بین المللی شدن و ایجاد گفتمان کارآفرینی در جامعه کنفرانس را در دانشکده کارآفرینی برگزار می کند و در سال های آینده نیز تکرار خواهد شد و تاکنون بیش از ۵۶ مقاله علمی و تخصصی به این کنفرانس ارایه شده است.