سمنان - ایرنا - استان سمنان معروف به دارالمرحمه با توجه به موقعیت جغرافیایی، سالانه محل عبور بیش از ۱۵ میلیون زائر از شهرستان‌های این استان پهناور برای زیارت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) است و در این میان، همسویی و همگرایی مسوولان، راهبردها و برنامه‌ریزی‌ها، اولین گام برای تبدیل آن به مقصد گردشگران است.

تبدیل استان سمنان با نام تاریخی دیار قومس از معبر به مقصد گردشگری یکی از شعارها و برنامه‌های جدی مسوولان این خطه است و همواره روی آن تاکید می‌شود؛ موضوعی که تحقق آن با توجه به ظرفیت‌های گردشگری و میراث فرهنگی استان دور از ذهن نیست.

استان سمنان دارای بیش از یک هزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده است که ۸۶۸ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی قرار دارد.

مسجد جامع شهر سمنان، مجموعه تاریخی بسطام، مسجد تاریخانه دامغان، مسجد جامع روستای فرومد، تپه حصار دامغان، مجموعه بافت، بازار سرپوشیده، مسجد سلطانی و موزه پهنه شهر سمنان، دروازه ارگ سمنان و کاروانسراهای شاه عباسی جزو جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی برتر استان سمنان محسوب می‌شود.

جاذبه‌های طبیعی برتر استان سمنان نیز شامل جنگل ابر، جنگل رودبارک، پارک ملی کویر، مناطق حفاظت شده خارتوران، پرور و خوش ییلاق، غار دربند مهدیشهر، کوه اژدهای گرمسار و کویر حاج علیقلی دامغان است.

چشمه و منطقه بکر و زیبای آبگرم در ۲۰ کیلومتری مرکز استان، چشمه هفت رنگ مجن در ۲۵ کیلومتری شمال شاهرود، جاده چشمه علی دامغان، غار نمکی گرمسار، کویر ریگ جن در ۷۰ کیلومتری مرکز استان و آبشار مجن در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شاهرود نیز از دیگر جاذبه‌های برجسته استان سمنان محسوب می‌شود.

سمنان با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

شهرستان‌های گرمسار، آرادان، سرخه، سمنان، دامغان، شاهرود و میامی در پهنای غرب تا شرق استان سمنان محل عبوز زائران امام رضا(ع) از استانهای همجوار تهران، قم و اصفهان است و مهدیشهر دیگر شهرستان استان سمنان در مجاورت سمنان که مرکز آن از گذشته به نام سنگسر معروف بوده، دارای قدمت و یکی از مناطق گردشگری و خوش آب و هوا در بیشتر روزهای سال محسوب می‌شود.

همجواری با رشته کوه‌های البرز و زمین‌های هموار کویر شرایط اقلیمی متنوعی برای استان سمنان ایجاد کرده است، به طوری که قسمت جنوبی آب و هوایی گرم و خشک، نواحی مرکزی، معتدل، قسمت شمال شرقی آب و هوایی سرد و خشک و قسمت شمالی به نسبت سرد است؛ این تنوع آب و هوایی پوشش گیاهی متنوعی را نیز در این استان به وجود آورده است.

برخورداری از ۲ هزار و ۱۶ کیلومتر راه در حوزه اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان، ۲ فرودگاه بین‌المللی در شهرستان‌های سمنان و شاهرود و مسیر ریلی فعال که روزانه بیش از ۲۰ رام قطار از آن عبور می‌کند، از جمله ظرفیت‌های استان سمنان در زمینه حمل و نقل است.

بدون شک، یکی از نیازهای اساسی تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری تقویت زیرساخت‌های گردشگری از جمله مراکز اقامتی است؛ در استان سمنان ۱۵ هتل، یک هتل‌آپارتمان، یک متل، پنج مهمان‌پذیر، ۱۹ اقامتگاه سنتی، ۴۴ خانه مسافر، هشت مجتمع گردشگری و ۹۴ اقامتگاه بوم‌گردی با سه هزار و ۸۵۲ تخت پذیرای گردشگران است و در سال‌های اخیر به توسعه این زیرساخت‌ها به ویژه هتل‌سازی در نقاط مستعد و راه‌اندازی اقامتگاه‌های بومگری در مناطق دارای ویژگی‌های خاص بومی توجه ویژه شده است.

بهبود وضعیت راه‌ها و جاده‌ها، معرفی ظرفیت‌های گردشگری و میراث فرهنگی با بهره‌گیری از رسانه‌ها و استفاده از توانمندی بخش خصوصی در رشد و توسعه مراکز اقامتی و خدمات‌رسانی به گردشگران نیز از دیگر موارد مهم در مسیر تحقق شعار تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری به شمار می‌رود.

امیر کرم زاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر استان سمنان، از اقامت ۲۶۵ هزار مسافر در مراکز اقامتی استان خبر داد و گفت: اقامت نوروزی ١۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت.

رشد ۱۴ درصدی اقامت نوروزی در استان سمنان می‌تواند نویدبخش آینده‌ای روشن‌تر برای جذب گردشگر در دیار دارالمرحمه باشد که تحقق آن همگرایی و همدلی بخش‌ها و دستگاه‌های مختلف از جمله اداره کل میراث فرهنگی، شهرداری‌ها و رسانه‌ها را طلب می‌کند.

توجه به حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، علاوه بر پاسداشت نیاکان و بالیدن فرهنگی و تمدنی، بازده اقتصادی قابل توجهی برای هر خطه دارد و امید می‌رود با وحدت مسوولان استانی و شهرستان‌های مختلف استان با محوریت نماینده ولی فقیه در استان و استاندار، تحقق شعار «تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد گردشگری» بیش از پیش نمود یابد و تمامی مردمان دیار دارالمرحمه نیز از منافع آن بهره‌مند شوند.

برچسب‌ها