پیامبر اکرم (ص) در بیست و یکمین روز از ماه مبارک رمضان دست به درگاه الهی برداشته و اینگونه دعا کردند: اَللّهُمَّ اجْعَلْ لِی فِیهِ إِلَی مَرْضَاتِک دَلِیلا وَ لاتَجْعَلْ لِلشَّیطَانِ فِیهِ عَلَی سَبِیلا وَ اجْعَلِ الْجَنَّةَ لِی مَنْزِلا وَ مَقِیلایا قَاضِی حَوَائِجِ الطَّالِبِینَ. خدایا در این ماه برای من به سوی خشنودیات دلیلی قرار ده و برای شیطان راهی به سوی من قرار مده و بهشت را منزل و آسایشگاهم قرار ده، ای برآورنده حاجات درخواست کنندگان.
شما چه تصوری از شیطان دارید؟ قیافه ای وحشتناک و آتشین که گاهی هنرمندان چنین تصاویری را در فیلم ها و پویانمایی ها ارائه می دهند تا بگویند شیطان چقدر زشت و بد است و مواظب باشید گولتان نزند اما قیافه شیطان اینگونه نیست. چون گاهی خودمان هم جلوه ای از شیطان می شویم و حتی برخی ممکن است شیطان را هم درس بدهیم. با این حال هر بار که خدای نکرده دچار خطا و گناهی می شویم، گوش شیطان کر و چشم شیطان کور، همه کاسه کوزه ها را بر سر شیطان می شکنیم و گویی خودمان هیچ تقصیری نداریم درحالی که قرآن تاکید دارد که شیطان فقط با وسوسه شما را به گناه دعوت می کند و این شما هستید که تصمیم می گیرید گناه کنید یا نکنید. در واقع گاهی خودمان دست شیطان را از پشت می بندیم.
نقل قول خود شیطان را در سوره ابراهیم بخوانید که وقتی کار از کار گذشت و خرش از پل گذشت، به انسان می گوید خودتان را ملامت کنید نه مرا که من فقط یک دعوت کننده بودم. همین!
در دعای امروز از خدا می خواهیم که هیچ راهی را برای تسلط شیطان بر ما قرار ندهد و اگر بتوانیم راه های نفوذ شیطان را شناسایی کنیم و در این مسیر موانعی برای شیطان قرار دهیم، از نفوذ اهریمن جلوگیری کرده و به سلامتی از گذرگاه دنیا عبور خواهیم کرد ولی توجه داشته باشیم که شیطان سوگند خورده که تا دم مرگ از فریب انسان دست برندارد و هر روز با نقشه ای جدید به سراغ ما می آید و تا زمانی که نقشه خود را برای گمراهی ما عملی نکند، دست بردار نیست. به همین دلیل دعای بسیاری از بزرگترها و ریش سفیدها برای جوانان این است که اللهم اجعل عواقب امورنا خیرا یعنی از خدا بخواهید که عاقبت بخیر شوید و هیچ چیزی بهتر از عاقبت به خیری نیست.
نیازی نیست به داستان برصیصای عابد یا بلعم باعورا در قوم بنی اسراییل اشاره کنیم که پس از سال ها عبادت و بندگی چگونه در دام شیطان گرفتار شدند. چون امروز هم می توان چهره هایی را دید که درس عبرتی برای همگان شدند و دیدیم که شیطان چگونه در یک بزنگاه زیر پای آنان پوست موزی از جنس گناه انداخت و در آخرین ساعت های زندگی از مسیر حق منحرفشان کرده و آنان را راهی جهنم کرد.
شیطان برای به بند کشیدن هر کدام از این افراد و گروه ها طناب هایی ویژه دارد تا بتواند دام خود را صید کند ولی وای به حال کسانی که نه تنها شیطان برای آن ها طنابی آماده نکرده که خود معلم شیطان می شوند. یکی از شاگردان شیخ انصاری(ره) می گوید زمانی که در نجف اشرف و نزد شیخ انصاری به تحصیل مشغول بودم، شبی شیطان را در خواب دیدم که طناب های متعددی در دست داشت، پرسیدم این بندها برای چیست؟ پاسخ داد اینها را به گردن مردم می اندازم و آنها را به سمت خویش می کشم و به دام می اندازم و هرکدام از این طناب ها برای یک شخص است.
این شاگرد شیخ انصاری گفت زنجیری را دیدم که کلفت بود شیطان گفت روز گذشته این زنجیر را به گردن شیخ مرتضی انصاری انداختم و او را از اتاقش تا وسط کوچه کشیدم ولی با وجود غم زحمات زیادم، شیخ از قید رها شد و برگشت. بعدا مشخص شد که شیطان می خواسته او را فریب دهد تا مقداری از پول خمس را به عنوان قرض بردارد ولی بعد شیخ انصاری به خود می گوید از کجا معلوم که تا زمان پس دادن قرض زنده بمانم و لذا قبل از خرج کردن، پول ها را سر جای خود گذاشت.
حالا چند ترفند و نقشه شیطانی را بررسی می کنیم ولی حواستان باشد، شیطان نگاه می کند که رگ خواب و نقطه ضعف هر کسی چیست و از همان راه وارد می شود. یکی را با پول و ثروت، یکی را با شهوت، دیگری را با پست و شهرت و برخی را هم با نماز و عبادت به دام می اندازد.
به همین دلیل دشمن شناسی و به ویژه شیطان شناسی یکی از راه های برملا کردن نقشه های شیطان است تا هر کس بتواند با تجهیزات لازم از دنیای مین گذاری شده شیطان به سلامت عبور کرده و وارد برزخ شود. چون تا زمانی که در دنیا نفس می کشیم، شیطان دست از سر ما برنمی دارد. کتاب های فراوانی هم در این زمینه نوشته شده است. مثلا حجت الاسلام جواد محدثی در کتابی به نام شگردهای شیطان، نسحه هایی را بر اساس کلام امیرمومنان در نهجالبلاغه نوشته و راه های مقابله با این شگردها را هم آورده است.
شیطان ۹۹ باب خیر برای انسان باز می کند، سپس در صدمین دروازه، او را به تباهی می کشاند.
شیطان معمولا با وسوسه به سراغ انسان می آید. وسوسه یعنی آنچه از بدی که به دل انسان راه پیدا می کند ولی نگران نباشید. حضرت علی (ع) فرمود تا زمانی که وسوسه، حجاب قلب را پاره نکند و زبان به آن گویا نشود، گناهی برای بنده نیست.
یکی از ترفندهای شیطان، وعده دادن است که در قرآن می خوانیم شیطان برای وعده دادن به فریب و کلک متوسل می شود. امام صادق (ع) فرمود: شیطان ۹۹ باب خیر برای انسان باز می کند، سپس در صدمین دروازه، او را به تباهی می کشاند. این همان کاری است که شیطان بزرگ یعنی آمریکا یا روبای پیر که انگلیس باشد، در رسانه های خود انجام می دهند و صدها اخبار راست و درست را به خورد ما می دهند تا در دل این همه خبر راست، یک خبر دروغ و تفرقه افکنانه را در ذهن ما باورپذیر کنند.
یکی از نقشه های شیطان این است که آدمی را به ظاهر اعمال و حتی عبادت مغرور می کند. امیرمومنان علی (ع) فرمود فریب آنهایی را نخور که نماز طولانی می خوانند، دائما روزه می گیرند و صدقه می دهند و در نهایت گمان دارند که موفق به اعمال نیک شده اند. چون این مسیرها ممکن است به مکر شیطان منتهی شود.
خدعه و مکر هم یکی از راه های نفوذ شیطان است. حضرت ابوتراب (ع) به نقل از رسول اکرم (ص) فرمود شیطان گروهی را به کارهای زشت و گناهانی مثل شراب خواری و ربا وادار می کند. سپس عبادت های فراوان و خشوع و خضوع در نماز را در پیش چشمشان محبوب می کند. درنهایت آنها را به اطاعت و محبت پیشوایان جور و باطل، سوق می دهد و اینگونه آنها را به آتش می کشانند و روز قیامت هم یاری نخواهند شد و در عذاب می مانند.
یکی از کارهای شیطان زیباسازی است ولی نه آن زیباسازی که در شهرداری وجود دارد بلکه آن چیزی است که شیطان در شهر وجودی انسان ایجاد می کند به گونه ای که تصور کنیم کاری را انجام می دهیم که مو لای درزش نمی رود و صحیح است. این زیباسازی در قرآن هم آمده است که چگونه تصویر فریبنده ای را در ذهن انسان زیبا جلوه می دهد.
گاهی شیطان به شک و تردید متوسل می شود تا در عقیده او رسوخ کرده و آدمی را به شرک و ریا بیاندازد یا با ایجاد کسالت، انسان را از ادامه مسیر بازدارد. پیامبر اعظم (ص) فرمود اگر معصیت و گناه نداشتید، بر چیزی بزرگتر از آن بر شما می ترسیدم و آن عجب و خودپسندی در عمل و عبادت است. خلاصه این که مواظب کمین های شیطان، هجوم و محاصره و همچنین اغواهای شیطانی باشید.
یکی از کمین های همیشگی شیطان در زمانی است که سیم تان به بالا وصل شده و مشغول نماز هستید و شیطان تحمل دیدن چنین صحنه ای را ندارد. به همین دلیل زود دست به کار شده و به هر شکلی که بتواند حواس نمازگزار را پرت می کند. اگر در نماز حضور قلب ندارید، بدانید کار شیطان است که به هر حربه ای متوسل می شود تا نماز شما نماز نباشد.
امام صادق(ع): کسی که اوقات و فرصت های خویش را بیهوده تلف می کند، به دام شیطان خواهد افتاد.
امام صادق (ع) فرمود: شیطان قدرت وسوسه بنده را ندارد، مگر اینکه بنده از یاد خدا روی گرداند و امر خداوند را خوار شمارد و نهی خداوند را جایگزین سازد. به درستی که شیطان برای شما دشمنی آشکار است. در مقابل شیطان، در آن زمان که شما را از ذکر خدا فراموشی می دهد، به خدا پناه ببرید. زیرا خدا فرمود برای شیطان، بر آن کسانی که ایمان به خدا آورده اند و بر پروردگارشان توکل کرده اند، تسلطی نیست
با توجه به برخی روایات حتی می توان گفت فضای مجازی هم می تواند یکی از دام های شیطان باشد. در واقع باید به تهدیدهای فضای مجازی توجه کنیم تا مبادا شیطان از این ناحیه ضربه بزند. مثلا امام صادق(ع) فرمود: کسی که اوقات و فرصت های خویش را بیهوده تلف می کند، به دام شیطان خواهد افتاد.
اگر بخواهیم نقشه های شیطان را در یک جمله بیان کنیم، این روایت حضرت امیر(ع) به کمیل بسیار سازنده است که فرمود شیطان تو را فریب می دهد. پس اگر ایشان را اجابت نکردی، به وسیله خودت تو را گول می زنند. اینگونه که خواسته ها و تمایلات منفی تو را مثبت و زیبا جلوه می دهد و سپس ظن و گمان تو را به خدا نیکو می دارد تا تو را امیدوار سازد و با این رجا و امید کاذب، تو را به گناه وادار می کنند و حال آنکه جزای معصیت، آتش است.
یکی دیگر از شگردهای شیطان این است که انسان را به آرزوهای طولانی و غیرواقعی وادار می کند و نتیجه این چنین آرزوهایی در انسان، غفلت از خدا و علاقه شدید به دنیا و دلبستگی به مظاهر آن است. رسول خدا (ص) فرمود: من از دو چیز برای شما بیشتر می ترسم. پیروی از هوای نفس و آرزوهای طولانی. زیرا پیروی از هوای نفس، موجب جدایی از حق می شود و آرزوهای طولانی، موجب فراموشی آخرت می شود.
در روایتی آمده است که شیطان به حضرت نوح گفته است که در سه زمان بیش از هر زمان دیگری به آدمی نزدیک است. یکی هنگام عصبانیت، یکی هم زمان قضاوت و دیگری هم زمانی که انسان با یک نامحرم خلوت می کند. یعنی در فضایی قرار می گیرد که امکان حضور شخص سومی نیست.
راه های نفوذ شیطان بر قلب انسان فراوان است ولی قرآن از چهار مسیر مهم یاد می کند که شیطان همواره از این کمین ها استفاده می کند؛ یکی از جلوی انسان، یکی از پشت سر، دیگری از سمت راست و یکی هم از سمت چپ انسان. امام باقر (ع) درباره این جهت ها فرمود: منظور از آمدن شیطان به سراغ انسان از پیش رو این است که آخرت و جهانی را که در پیش دارد در نظر او سبک و ساده جلوه میدهد، و منظور از پشت سر این است که آنها را به گردآوری اموال و تجمع ثروت و بخل از پرداخت حقوق واجب به خاطر فرزندان و وارثان دعوت میکند.
منظور از طرف راست این است که امور معنوی را به وسیله شبهات و ایجاد شک و تردید، ضایع میسازد و منظور از طرف چپ این است که لذت های مادی و شهوات را در نظر آنها زیبا جلوه میدهد.
آن مغازه داری که قیمت جنس قدیمی را برای مشتری به بهای امروز حساب می کند یا آن کسی که گازوئیل را در سطح جاده می ریزد تا خودروها بر اثر لغزندگی جاده، منحرف شده و پس از تصادف به صافکاری و مکانیکی های محل مراجعه کنند یا آن کارشناس و متخصصی که زیرمیزی می گیرد تا خلق الله معطل نشوند و کار آن ها را راه بیاندازد یا آن مدیری که چشم خود را بر روی خطاهای برخی کارمندانش می بندد ولی از طرف دیگر به آن ها مسئولیت می دهد یا آن کسی که به عنوان مصلحت به راحتی دروغ می گوید و صدها صورت مساله دیگر از مواردی است که شیطان به راحتی برای آن ها پاسخ تهیه می کند و به خورد من و شما می دهد تا به شکلی این کارهای شیطانی را توجیه کنیم ولی کسی که بتواند از خر شیطان پیاده شود و مسیر توبه را پیش گیرد، امید است که امید شیطان را به ناامیدی تبدیل کند.