به گزارش خبرنگار ایرنا، علی بعد از سالها شاگردی بتازگی استاد کار شده و با قرض و وام توانسته بود کارگاه نجاری ایجاد کند، تنه خشک درختان را میخرید و تبدیل به محصولات چوبی میکرد از میز و صندلی گرفته تا ظروف چوبی و اسباب بازی، در ساخت دربهای سنتی هم مهارت پیدا کرد و اگر آن جرقه سرمایهاش را دود نمیکرد حالا بازار خوبی برای خودش داشت.
دوم تیر سال ۱۴۰۱ و بعد از ظهر داغ تابستان خبر آتش گرفتن نجاری را به او میدهند، ساعتی قبل خودش در مغازه مشغول کار بود اما همین که کرکره را پایین کشیده، جرقه ناشی از اتصالی برق به جان داراییاش میافتد.
هنوز خستگی تراش چوبها در آن روز داغ تابستان از تنش در نرفته بود که شماره ناشناس، او را از آتشسوزی کارگاه مطلع کرد و سراسیمه خودش را به محل کارش رساند اما دیگر از آن نجاری که با هزار امید و آرزو راه انداخته بود جز تلی از خاکستر نماند.
ساعتهایی که تا نیمه شب سخت کار کرده بود تا بتواند تجهیزاتش را تکمیل کند و آرزوهایی که برای توسعه کارش در سر داشت همه در لحظهای از مقابل چشمانش گذشت و او را تنها میان سوز غصههایش رها کرد.
بیکاری و سوختن سرمایه که کارشناس حدود یک و نیم میلیارد تومان برآورد کرد، بخشی از آن آتشسوزی غمبار بود زیرا بعد از مدتی متوجه شد که همسایه بغل دستی هم ادعای خسارت کرده و بالاخره ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ به خاطر ۴۱۳ میلیون تومان خسارت ناشی از آتشسوزی غیرعمد روانه زندان شد!
نوروز را با کولهباری از غم در زندان گذراند؛ جایی که هیچ گاه حتی تصور نمیکرد پایش به آنجا باز شود و همچنان همسر و فرزندانش در جست و جوی راه و چارهای میان راهروهای دادگاه و ستاد دیه سرگردان هستند.
این جوان بیرجندی یکی از ۵۴ نفری است که جزو زندانیان جرایم غیرعمد در خراسان جنوبی محسوب میشوند و چشم امیدشان به کمک خیران است.
آسیبهای حبس برای بدهکاران
حبس برای محکومان به ویژه در جرایم غیرعمد و مالی، آثار زیانباری نه تنها برای زندانیان دارد بلکه خانواده و خویشاوندان آنان را در معرض آسیبهای مختلف قرار میدهد.
لطمههای روحی و روانی، تنگناهای اقتصادی و معیشتی، اعتیاد و سایر آسیبهای اجتماعی از عواقب زندانی شدن فرد بوده که از جنبههای فردی، خانوادگی و اجتماعی قابل تامل و بررسی است.
بر همین اساس رئیس قوه قضاییه اردیبهشت سال گذشته در نشست با جمعی از خیران و فعالان اجتماعی با تشریح نقش خیران و فعالان اجتماعی در «پیشگیری از آسیبهای اجتماعی» اظهار داشت: وقتی فردی به واسطه خطا یا جرمی با محکومیت مواجه میشود و به زندان میرود، مشکلات و معضلاتی از این ناحیه متوجه خانواده او میشود.
حجتالاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای گفت: این موضوع موجب شکلگیری پیامدهای نامطلوب و آسیبهای بعدی است؛ اینجاست که نقشآفرینی خیران و فعالان اجتماعی برای پیشگیری از سرایت آسیب به خانواده زندانیان برجسته و متبلور میشود.
وی «زندگی عزتمندانه انسانها»، «همزیستی مسالمتآمیز»، «توانمندسازی محرومان و نیازمندان» و «پیشگیری از آسیبهای اجتماعی» را چهار هدف عمده مدنظر اسلام در مقوله مسئولیتهای اجتماعی دانست و نقش خیران و فعالان اجتماعی را در تحقق این چهار هدف بسیار پررنگ و برجسته ارزیابی کرد.
رئیس دستگاه قضا به تبیین اهمیت «فرهنگسازی و ترویج کار خیر در جامعه» پرداخت و گفت: کمک و مساعدت خیران برای آزادسازی زندانیان فینفسه بسیار مبارک و پسندیده است که ما نیز در دستگاه قضایی از آن استقبال میکنیم.
نقش آزادسازی زندانیان در کاهش معضلات اجتماعی
استاندار خراسان جنوبی هم معتقد است که وجود زندانیان با جرایم غیرعمد، معضلات اجتماعی و فرهنگی در پی دارد لذا کمک به آزادی و بازگشت آنان به خانواده در کاهش این معضلات بسیار اثرگذار است.
جواد قناعت در دیدار هیات امنای ستاد دیه استان افزود: شخصی که به خاطر جرایم غیرعمد و مالی زندانی میشود، درمانده بوده که به علت نداشتن تمکن مالی است و اغلب این افراد هیچ لکه سیاهی در پرونده ندارند.
وی گفت: با زندانی شدن هر زن یا مرد، علاوه بر خودشان برای اعضای خانواده و اطرافیان نیز مشکلاتی ایجاد میشود در مقابل آزادسازی هر زندانی، اثرات مثبتی برای فرد و اعضای خانواده او در جلوگیری از گرفتار شدن به دام آسیبهای اجتماعی دارد.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: جشن گلریزان کار بسیار ارزشمندی است که مقدمات آزادی محکومان مالی را فراهم میکند و خوشحالی خانوادهها از آزادی این زندانیان قابل وصف نیست.
وی گفت: برچسب زندانی و بازداشتی، معضلات اجتماعی فراوانی را متوجه فرد میکند لذا اثرات مثبت آزادسازی این افراد و بازگشت به جامعه قابل چشمپوشی نیست.
قناعت بر ایجاد فضای شاد با برنامههای متنوع در جشن گلریزان تاکید کرد و گفت: از همه ظرفیتهای فرهنگی، هنری و ورزشی استان برای ایجاد چنین فضایی بهرهگیری شود.
به گفته مدیر نمایندگی ستاد دیه خراسان جنوبی در حال حاضر ۵۴ زندانی جرایم غیرعمد در زندانهای استان به سر میبرند که برای آزادی به کمکهای مردمی و خیران نیاز دارند.
غلامرضا حسینپور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بدهکار زن در بین این زندانیان نیست و ۱۹ نفر از این افراد بدهکار مالی، ۲ نفر نفقه و مابقی بابت مهریه در زندان هستند.
وی گفت: بیشترین بدهی این زندانیان حدود ۹۰۰ میلیون تومان است که تلاش میشود با جذب کمکهای خیران، بخشودگی شاکیان و تسهیلات بانکی زمینه آزادی آنان فراهم شود.
مدیر نمایندگی ستاد دیه خراسان جنوبی با بیان اینکه سال گذشته در جشن گلریزان ۱۳۷ زندانی جرایم غیرعمد استان آزاد شدند یادآور شد: هر میزان که مردم استان برای آزادسازی زندانیان کمک کنند ۲ برابر آن را میتوانیم از مرکز جذب کنیم.
وی گفت: امسال به مناسبت شبهای قدر و ایام شهادت امام علی (ع) با کمک خیران و ستاد دیه ۶ زندانی جرایم غیرعمد در خراسان جنوبی از حبس رهایی یافتند.
حسینپور بیان کرد: مجموع بدهی این افراد معادل ۱۶ میلیارد و ۴۷۳ میلیون ریال بوده و شاکیان نیز ۱۴ میلیارد و ۵۱۰ میلیون ریال از بدهی خود گذشت کردند که بهترین کمک برای آزادی محکومان مالی است.
وی گفت: برای آزادی این زندانیان مبلغ یک میلیارد و ۹۶۳ میلیون ریال از طریق ستاد دیه استان و ستاد دیه کشور پرداخت شده است.
مدیر نمایندگی ستاد دیه خراسان جنوبی افزود: نوزدهمین جشن گلریزان ویژه آزادی زندانیان جرایم غیرعمد استان نیز ساعت ۱۶ امروز در مجتمع غدیر بیرجند برگزار میشود که از خیران و مردم برای حضور در این همایش دعوت میشود.
وی گفت: همچنین مردم و نیکوکاران میتوانند از طریق شماره حساب ۰۱۰۶۳۴۱۹۷۵۰۰۶ و شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۱۸۹۹۹۰۹۳۹۸ یا مراجعه حضوری به ستاد دیه استان نسبت به اهدای کمکهای خود برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد اقدام کنند.
جرایم غیرعمد شامل ایراد صدمه بدنی یا قتل غیرعمد ناشی از تصادفات رانندگی، حوادث کارگاهی، محکومیتهای مالی مانند مهریه نامعقول و نفقه و چکهای بلامحل غیرکلاهبرداری میشود که ستاد دیه به منظور آزادسازی زندانیانی با این جرایم هر سال جشن گلریزان برگزار میکند.