به گزارش ایرنا، اعتیاد وابستگی جانسوزی است که مختص قشر خاصی از جامعه نیست و فقیر و غنی، باسواد، بیسواد، جوان و کهنسال را درگیر می کند و اهمیت مقابله با این بلای خانمان سوز نیز بر هیچ کسی پوشیده نیست و تمامی پژوهشگران حوزه آسیب های اجتماعی تنها راه مقابله با این هیولا را اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه می دانند زیرا که با روشهای سنتی دیگر نمیتوان با این پدیده مقابله کرد و باید راهبردهای مبارزه با مواد مخدر به روز شود.
برای سر شاخ شدن با این هیولای بی اخلاق باید مجهز به سلاح آگاهی و دانش بود تا به راحتی از پس این معادله چند مجهولی اجتماعی برآییم.
بررسی ها نشان می دهد که آموزش به جوانان و نوجوانان به منظور جلوگیری از گرایش آنان به اعتیاد در صدر اولویت ها قرار دارد و باید از ورود افراد جدید به این چرخه جلوگیری شود.
آموزش و آگاهی بخشی جامعه هدف گوناگونی را شامل می شود از مدارس گرفته تا روستاها و محلات حاشیه نشین که در طرح یاری گران زندگی این اقدامات پیشگیرانه و آگاهی بخش در استان یک میلیون نفری خراسان شمالی نیز در حال اجرا است.
استانی که نیمی از آن روستانشین و ساکن محلات حاشیه نشین هستند و همواره اعتیاد در صدر آسیب های اجتماعی آن قرار دارد.
مسوولان خراسان شمالی نیز با درک شرایط کنونی و با رایزنی ها برای جذب اعتبار برنامههای متنوع و اثرگذاری را در این حوزه انجام داده اند تا آسیب های این بلای خانمان سوز در این خطه کاهش یابد.
اجرای طرح "یاریگران زندگی" در ۲۱۵ روستا
دبیر شواری مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی در این خصوص می گوید: این استان در کنار چهار استان کشور به عنوان آزمونه اجرای طرح یاریگران زندگی در روستا انتخاب شده است.
ابوالحسن نجفی می افزاید: ۷۱۳ روستای خراسان شمالی دارای دهیاری است که در گام نخست ۲۱۵ روستا برای اجرای طرح یاریگران زندگی انتخاب شده است.
وی ادامه داد: در این میان شهرستان اسفراین با ۴۲ روستا، شیروان با ۴۱ روستا و بجنورد با ۴۰ روستا به ترتیب بیشترین تعداد روستاهای مشمول اجرای این طرح را دارند.
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی یادآور شد: این طرح علاوه بر روستاهای آلوده به موادمخدر در روستاهای سفید نیز به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و آگاهسازی مردم اجرا میشود.
نجفی خاطرنشان کرد: این طرح تمام حوزههای مختلف فرهنگی پیشگیری از اعتیاد همچون برگزاری ورزشهای بومی، مسابقات کتابخوانی، توانمندسازی بهبودیافتگان و دیگر ظرفیتهای روستایی را شامل میشود.
افزایش ۱۰۰ درصدی اعتبارات
بر اساس این آمار؛ سال ۱۴۰۰ حدود ۵۳ میلیارد ریال در حوزه مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی از محل منابع ملی و استانی جذب شد ولی در سال ۱۴۰۱ به رقم قابل توجهی رسید و ۲۰ میلیارد ریال از این اعتبار برای تکمیل ساختمان ستاد مبارزه با مواد مخدر استان، ۱۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای تکمیل و تجهیز مرکز ماده ۱۶ شیروان و ۱۰ میلیارد ریال نیز برای خرید کانکس ایستگاه بازرسی سیار هزینه می شود.
همچنین پارسال با پیگیری های انجام شده نخستین ایستگاه بازرسی با هدف پیشگیری از قاچاق مواد مخدر و افزایش ارتقای سطح امنیت و آرامش شهروندان در این خطه از شمالشرق کشور در آستانه راه اندازی است و همچنین ۲ دستگاه تریلی و هفت دستگاه خودرو سواری برای راه اندازی این ایستگاه تهیه و در اختیار پلیس مبارزه با مواد مخدر استان قرار گرفت.
کسب رتبه چهارم در مقابله با اعتیاد
دبیر شواری مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی می گوید: این استان در سال ۱۴۰۱ در رتبه ۲۶ مقابله با اعتیاد قرار داشت که در نیمه نخست سال ۱۴۰۱ در رتبه ۲۲ و در پایان سال گذشته در جایگاه چهارم قرار گرفت.
وی می افزاید: ارتقای این جایگاه و موفقیت در این حوزه حاصل هم افزایی دستگاه ها و اجرای برنامه های متنوع فرهنگی پیشگیری از اعتیاد است.
نجفی با اشاره به بهبود یافتگی هزار ۴۰۰ معتاد خراسان شمالی در سال گشذته می گوید: از این تعداد بهبود یافته ۳۷۵ نفر در مراکز ماده ۱۶ و یکهزار و ۲۵ نفر نیز در مراکز تبصره ۲ ماده ۱۶ تحت درمان قرار گرفتند.
دبیر شواری مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی خاطرنشان می کند: همچنین در این مدت ۸۰۹ معتاد بهبودیافته آموزش های مهارتی فنی و حرفه ای را کسب و شاغل شدند این در حالی است که سال ۱۴۰۰ تنها ۴۰۴ معتاد بهبودیافته آموزش های مهارتی فراگرفتند.
محلات حاشیهنشین مقصد بعدی یاریگران زندگی
مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در سفر یکروزه خود به خراسان شمالی می گوید: محلات حاشیه نشین بعد از مدارس و روستاها سومین مقصد اجرای طرح "یاریگران زندگی" با رویکرد پیشگیری از اعتیاد در کشور است.
محمدرضا یساقی می افزاید: پیشگیری از اعتیاد و مشارکت اجتماعی در مبارزه با این آسیب همواره از رویکردهای اصلی ستاد مبارزه با مواد مخدر است.
وی ادامه می دهد: اگر می خواهیم در کاهش و ریشه کنی اعتیاد موفق عمل کنیم، چاره ای جز پیشگیری از آن با مشارکت اجتماعی و اقدامات فرهنگی وجود ندارد.
یساقی تصریح می کند: "طرح یاریگران زندگی" در حال حاضر یکی از طرح های موفق پیشگیری از اعتیاد محسوب می شود که ابتدا در مدارس و سال گذشته نیز در روستاهای پنج استان کشور وارد فاز اجرا شد.
وی می گوید: براساس دستورالعمل های ابلاغی این طرح در ۳۰ درصد روستاهای خراسان شمالی اجرایی می شود.
مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر بیان می کند: سال جدید نیز این طرح در محلات حاشیه نشین اجرایی خواهد شد تا با اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه شاهد کاهش اعتیاد در این مناطق نیز باشیم.
وی افزاید: تاکنون جلسات متعددی برای اصلاح و اجرای این طرح در محلات حاشیه نشین برگزار شده است و هدف از اجرای این طرح سالم سازی محیط و آموزش مهارت نه گفتن به جامعه هدف کودکان، نوجوانان و جوانان است.
میزان شیوع اعتیاد در خراسان شمالی نسبت به جمعیت فعال استان ۷.۲۱ درصد است که یک و نیم درصد این جمعیت فعال درگیر اعتیاد را بانوان استان تشکیل می دهند.
خراسان شمالی با یک میلیون نفر جمعیت در شمالشرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در نواحی روستایی سکونت دارند.