به گزارش ایرنا، استان مرکزی به عنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب میشود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهرهبردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان مرکزی، در این حوزه فعال هستند.
به گفته کارشناسان بخش کشاورزی، ۴۶ هزار و ۲۸۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این استان امسال زیر کشت گندم آبی و ۱۸۹ هزار و ۶۰۰ هکتار زیر کشت گندم دیم قرار دارد که پیشبینی میشود ۱۹۲ هزار تن گندم امسال از مزارع گندم آبی و با توجه به خشکسالیها و کاهش بارندگیها، ۸۰ هزار تن محصول از مزارع گندم دیم استان مرکزی برداشت شود.
پیشبینی تولید ۲۷۱ هزار تن گندم در مزارع استان مرکزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی در این خصوص گفت: ۴۶ هزار و ۲۸۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این استان امسال زیر کشت گندم آبی و ۱۸۹ هزار و ۶۰۰ هکتار زیر کشت گندم دیم قرار دارد.
«علی صفری» افزود: پیشبینی میشود ۱۹۲ هزار تن گندم امسال از مزارع گندم آبی و با توجه به خشکسالیها و کاهش بارندگیها ۸۰ هزار تن محصول از مزارع گندم دیم استان مرکزی برداشت شود.
وی ادامه داد: ۴۳۰ هکتار از زمینهای کشاورزی استان مرکزی امسال به کشت دانههای روغنی کلزا اختصاص یافت و پیشبینی میشود ۷۹۵ تن محصول از سطح این اراضی برداشت شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: ۴۵ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این استان نیز امسال به کشت جو آبی و ۱۰ هزار هکتار به کشت جو دیم اختصاص یافته که پیشبینی میشود ۱۶۵ هزار تن محصول شامل، ۱۶۰ هزار تن جو آبی و پنج هزار تن جو دیم برداشت شود.
پیشبینی خرید ۲۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان استان مرکزی
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی گفت: بر اساس پیشبینی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی، امسال ۲۷۰ هزار تن گندم در این استان تولید میشود که امید است خرید تضمینی این محصول در استان همانند سال گذشته و یا بیشتر انجام شود.
«غلامرضا ملکی» افزود: ۲۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان در سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ از کشاورزان استان مرکزی به صورت تضمینی خریداری شد که خرید این محصول نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۱۲۵ درصد افزایش یافت.
وی با یادآوری برگزاری نخستین نشست خرید غلات و دانههای روغنی در استانداری مرکزی ادامه داد: هماهنگیهای بین دستگاهی برای خرید تضمینی گندم و دانههای روغنی در استان انجام شد و ۳۰ مرکز خرید برای تحویل محصول گندمکاران در شهرستانهای این استان پیشبینی شده است.
ملکی افزود: خرید تضمینی گندم در استان مرکزی از ابتدای خردادماه آغاز و تا پایان شهریورماه ادامه مییابد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی قیمت خرید تضمینی گندم توسط دولت برای سال جاری را ۱۵۰ هزار ریال عنوان کرد و گفت: خرید تضمینی گندم با این قیمت در استانهای جنوبی کشور در حال انجام است و خرید تضمینی این محصول تاکنون در کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است.
ملکی از واردات ۱۸ هزار تن گندم در سال جاری به استان مرکزی خبرداد و افزود: واردات این محصول در راستای افزایش کیفیت آرد استان تا پایان سال جاری در دستور کار اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان قرار دارد.
وی اظهار کرد: جانمایی مناسب مراکز خرید در شهرستانهای استان مرکزی، راهاندازی به موقع مراکز خرید، دریافت و ارسال اطلاعات گندمکاران به بانکهای عامل برای پرداخت مطالبات کشاورزان و ایجاد انبار ذخیره مناسب متناسب با تولید گندم در مناطق مختلف استان از جمله اقدامات اداره کل غله و خدمات بازرگانی این استان برای تسهیل در خرید گندم در استان است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی به کشاورزان توصیه کرد پیش از تحویل گندم به مراکز خرید اطلاعات را در سامانه پهنه بندی سازمان جهاد کشاورزی وارد کرده و حساب خود را نهایی کنند تا پس از تحویل محصول نسبت به ارسال لیست آنان برای پرداخت مطالبات اقدام شود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی با یادآوری واردات ۸۰ هزار تن گندم سال گذشته به این استان گفت: این میزان گندم از خارج از کشور و استانهای شمالی برای مخلوط کردن با گندم تولیدی استان مرکزی و افزایش کیفیت آرد و نان در استان با بهرهگیری از حمل و نقل ریلی و جادهای وارد استان شد.
ملکی افزود: ۶۴ هزار تن گندم نیز پارسال از استان مرکزی به استانهای اصفهان، البرز، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان و تهران ارسال شده است.
وی ادامه داد: واردات و صادرات گندم به استان با هدف افزایش سرعت و تسهیل در امور از طریق شبکه ریلی انجام شد.
دانههای روغنی کاملینا امسال در یکهزار و ۶۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این استان کشت شد
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی افزود: قرارداد کشت یکهزار و ۷۰۰ هکتار دانههای روغنی کاملینا در سال زراعی جاری در قالب طرح جهش تولید در دیم زارهای استان مرکزی با کشاورزان منعقد شد و یکهزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت این گیاه اختصاص یافت.
«علیرضا کیشانی» افزود: ۸۰۰ هکتار از مجموع اراضی اختصاص یافته به کشت دانههای روغنی کاملینا به دلیل خشک سالی و عدم بارشهای مناسب در پاییز سال گذشته و بهار امسال از بین رفت و پیشبینی میشود، زمینهای باقی مانده این گیاه در استان ۲۴۰ تن دانه روغنی برداشت شود.
وی ادامه داد: با توجه به بازدهی مناسب دانههای روغنی کاملینا در اراضی کشاورزی استان، این گیاه به عنوان محصول جدید به این استان وارد و در زمینهای کشاورزی کشت شده است.
کیشانی اظهار کرد: توسعه کشت این گیاه در زمینهای دیم استان مرکزی با همکاری کشاورزان در سال زراعی آینده در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی استان قرار دارد.
وی ادامه داد: با توجه به وابستگی گیاه کاملینا به بارش باران، امید است با افزایش بارندگیها زمینه افزایش کشت و تولید دانههای روغنی کاملینا در سال زراعی آینده در این استان فراهم شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی میزان تولید دانههای روغنی کاملینا در دیمزارها را ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار عنوان کرد و گفت: با انجام آبیاری تکمیلی امکان افزایش تولید این محصول به یک هزار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار وجود دارد.
کیشانی افزود: میزان روغن دهی دانههای روغنی کاملینا، ۴۰ تا ۴۵ درصد متغیر است و توسعه کشت این گیاه در کشور و استان نقش مهمی در تامین روغن مورد نیاز کشور دارد.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استان مرکزی با تولید حدود ۵۴ هزار تن گوشت سفید، ۵۳ هزار تن تولید گوشت قرمز، ۳۲۰ هزار تن شیر، حدود ۴۱ هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در بخش کشاورزی و دامداری کشور برخوردار است.