به گزارش خبرنگار ایرنا هادی شاهوردی روز شنبه در نشست انجمن میراث فرهنگی استان که به مناسبت هفته میراث فرهنگی با حضور استاندار خراسان جنوبی برگزار شد اظهار داشت: اعتبارات تخصیصی برای مرمت و حفاظت آثار تاریخی بسیار پایین است و درخواست از فرمانداران این است که اعتبارات حوزه میراث را ویژه ببینند.
وی با اشاره به شناسایی سه هزار و ۲۱۸ اثر تاریخی و طبیعی در خراسان جنوبی، گفت: از این تعداد هزار و ۱۴ اثر ثبت ملی شده و ۲ هزار و ۲۰۴ شناسایی شده هم فاقد ثبت ملی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی عنوان کرد: از مجموع هزار و ۱۴ اثر ثبت ملی استان،۹۳ اثر تپه و محوطه، ۷۰۴ بنا، ۸۰ اثر طبیعی و ۱۱۷ اثر ناملموس است.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۲۶ پژوهش و مطالعات در حوزه میراث فرهنگی استان انجام شد گفت: سال گذشته ۷۱ اثر تاریخی استان حفاظت و احیا شد که از این تعداد ۷۰ اثر مرمت و یک اثر احیا شده است.
شاهوردی ادامه داد: همچنین سال گذشته مطالعات تاریخی شهرستان خوسف و نهبندان انجام شده است.
وی با اشاره به وجود ۱۸ موزه در خراسان جنوبی گفت: پنج هزار و ۵۰۰ اقلام موجود در مخازن موزههای استان است که ۲۰۰ مورد در موزهها به نمایش گذاشته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: پنج اثر استان شامل باغ اکبریه، بیابان لوت، قنات بلده فردوس، ژئو پارک طبس و روستای خراشاد در حوزه صنایع دستی ثبت جهانی شده، پروندههای آسبادها و کاروانسراهای استان هم آماده و در دست پیگیری برای ثبت جهانی است.
وی با بیان اینکه نهبندان خاستگاه آسبادها در سطح کشور است و در خراسان جنوبی ۱۷۴ آسباد داریم، گفت: گرمترین نقطه بیابان لوت در منطقه ریگ یلان دهسلم مشخص شده است.
شاهوردی از ثبت ملی سه گنجینه زنده بشری در استان خبرداد و افزود: اساتید چاقوسازی در آبیز زیرکوه، دوتار در فردوس و طراحی فرش در شهر مود از جمله گنجینه زنده بشری استان هستند که تاکنون ثبت ملی شدهاند.
وی با اشاره به تخصیص اعتبارات ملی و استانی در سال جاری گفت: در سال مالی جاری هشت میلیارد و ۵۶۱ میلیون تومان اعتبار استانی به حوزه میراثفرهنگی اختصاص یافته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی افزود: همچنین در سال مالی جاری ۱۸ میلیارد و ۸۴۱ میلیون تومان اعتبار ملی به حوزه میراث فرهنگی اختصاص یافته که از این مقدار ۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از محل سفر نخست رییس جمهور بوده و چهار میلیارد و ۳۴۱ میلیون تومان هم برای ساخت موزه بزرگ استان تخصیص یافته است.
وی عنوان کرد: در شهر بیرجند ۶۷ هکتار حریم بافت تاریخی داریم که در ۲۰ هکتار آن تعیین حریم انجام است.
شاهوردی با اشاره به قانون حمایت از مرمت و و احیای بافتهای تاریخی و فرهنگی، خواستار همکاری دستگاههای متولی در این خصوص شد.
وی گفت: در زمینه مرمت آثار تاریخی با کمبود استاد کار ماهر مواجه هستیم و نسل جوان به دلیل سختی و سنگینی کار رغبتی به فعالیت در این حوزه ندارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی افزود: براساس قانون، تخلفات ساختمانی و املاک در حریم آثار تاریخی و فرهنگی باید قلع و قم شود در حالی که شهرداریها تنها به جریمه اکتفا میکنند.
وی بیان کرد: طی هفته جاری ۲ پلاک ماندگار بر سر در منزل ۲ پدر علم خراسان جنوبی شامل دکتر غلامحسین شکوهی و دکتر کاظم معتمدنژاد نصب میشود.