به گزارش خبرنگار ایرنا، رییس جمهور ۲۰ اسفندماه ۱۴۰۰ در هفدهمین سفر استانی خود به همراه اعضای هیات دولت وارد مازندران شد. آیت الله سیدابراهیم رئیسی با توجه به اهمیت موضوع در بدو ورود به مازندران و پس از استقبال توسط مقامات دولتی، از تالاب میانکاله بازدید کرد و پس از آشنایی با مشکلات زیست محیطی این منطقه، دستوراتی را برای احیای دوباره این زیستگاه صادر کرد.
بازدید میدانی رییس جمهور، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، استاندار مازندران و شماری دیگر از مسوولان ملی و استانی از این زیستگاه منحصر به فرد و تاکید آیت الله دکتر سیدابراهیم رئیسی مبنی بر اجرای طرح های زیست محیطی برای حفاظت از تالاب میانکاله، بارقه های امید را در دل دوستداران طبیعت و محیط زیست و همچنین بومیان منطقه زنده کرد تا شاهد احیای دوباره این زیستگاه منحصر به فرد باشند.
تالاب بین المللی میانکاله در شرق مازندران دارای ۴۰ هزار هکتار مساحت آبی است که از دهستان میانکاله در شهرستان بهشهر تا آشوراده در استان گلستان گسترده است. این منطقه به دلیل داشتن پهنه آبی مناسب با ذخایر غذایی غنی و آبزیان همه ساله پذیرای بیش از ۳۰ تا ۴۰ گونه از پرندگان مهاجر زمستان گذران و بیش از ۱۰۰ گونه از پرندگان بومی آبزی و کنارآبزی است.
این تالاب با داشتن پناهگاه حیات وحش به مساحت حدود ۲۸ هزار هکتار و تنوع گیاهی از جمله درختان سازیل و انار وحشی که تغذیه برخی پرندگان را تشکیل میدهد توانست بیش از ۵۰۰ گونه جانوری را در خود جای دهد و به نوعی بهشت پرندگان استان نام بگیرد و با این تنوع زیستی به عنوان یکی از ذخیره گاههای زیست کره جهان از سوی سازمانهای جهانی حفاظت از محیط زیست قرار گرفت.
عطاالله کاویان روز جمعه در دیدار با نماینده ولی فقیه در مازندران در تشریح دستاوردهای یکساله این اداره کل در استان افزود: برای این منظور نخستین سرمایه گذار برای پروژه طبیعت گردی از میانکاله از میان یکی از بومیان منطقه انتخاب شده است چرا که اعتقاد داریم افراد بومی منطقه دلسوزتر نسبت به محیط اقدامات را انجام می دهند.
به گزارش ایرنا، تالاب میانکاله را باید بهشت پرندگان و پرنده نگری نام نهاد؛ سی و ششمین تالاب ثبت شده دنیا و نخستین تالاب ثبت شده در کنوانسیون تالابهای بین المللی رامسر و یکی از ۶۵۰ ذخیرگاه زیست کره جهان با ۴۸ هزار هکتار وسعت در شرق استان مازندران و در همجواری با استان گلستان واقع شده است و سالانه ۱۳۰ گونه از پرندگان مهاجر را با جمعیت حدود ۱.۵ میلیون بال میزبانی می کند.
این پناهگاه حیات وحش علاوه بر کریدور مهاجرت فصلی برای پرندگان، همه ساله به تنهایی بیش از نیم میلیون پرنده از انواع مرغابی، فلامینگو، پلیکان، پاخاکستری، قوی، انواع اردک، لک لک، درنای خاکستری، عقاب دریایی را در آبهای خود سکنی می دهد.
این تالاب که رویشگاه و زیستگاه تعداد بیشماری از گونه های در معرض خطر می باشد، در سال ۱۳۵۵ به عنوان یکی از ذخیرهگاههای زیست سپهر به کمیته برنامه «انسان و کره» یونسکو معرفی و انتخاب شد. تالاب میانکاله به عنوان محل زاد و ولد و پرورش ماهیان گونه های مختلفی چون کپور، انواع کفال، کلمه، سفید، ماش و کاراس، مورد توجه است. پستانداران این منطقه نیز شامل مارال، یوزپلنگ، گربه جنگلی، شغال، گراز، روباه، خرگوش، جوجه تیغی، انواع خفاش و جوندگان کوچک است.
وی در ادامه به دغدغه کمبود و نبود امکانات اطفای حریق در میانکاله اشاره و خاطرنشان کرد: بخشی از اعتبارات مصوب سفر رییس جمهور به مازندران برای تامین تجهیزات اطفای حریق آن اختصاص داده شد.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست مازندران از کاهش ۸۵ درصدی سطح آتش سوزی میانکاله خبرداد و گفت که بخش بیشتر دستیابی به این موفقیت ناشی از تامین تجهیزات اطفای حریق با اعتبارات مصوب سفر رییس جمهور است.
وی با اشاره به اینکه اولین پایگاه اطفای حریق تالاب های ساحلی در میانکاله راه اندازی شد، ادامه داد : با توجه به شرایط شن زاری و ماسه این منطقه امکان استفاده از ماشین آلات اطفای حریق روستایی و شهری امکانپذیر نبود.
کاویان افزود : در مدت یکسال اخیر یک دستگاه لودر و چهار دستگاه تراکتور تامین و مستقر شده و سرعت در ارائه خدمات اطفای حریق فراهم شده است.
وی ادامه داد : استقرار ۲ دستگاه پهباد برای پایش منطقه میانکاله برای شناسایی تخلفات و متخلفان را فراهم کرده و همچنین چهار پاسگاه محیط بانی در میانکاله مستقر است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت : با توجه پسروی و خشک شدن بخش هایی از میانکاله موجب بازشدن مسیرهای جدید برای تعرض به میانکاله باز شود که برای رفع این چالش در تلاش هستیم.