به گزارش ایرنا، طرح جهاد آبرسانی برای رساندن آب به روستاهای بدون آب و یا فاقد آب سالم بهداشتی از مهمترین طرح های دولت سیزدهم است که بر اساس این طرح عمده روستاهای کشور زیر پوشش آب آشامیدنی قرار می گیرند و پیش بینی شده تا پایان دولت سیزدهم، شاخص برخورداری از آب شرب در روستاها به ۸۰ درصد برسد.
پیش بینی شده تا پایان دولت سیزدهم، شاخص برخورداری از آب شرب در روستاها به ۸۰ درصد برسد.
ورود و مشارکت خیران در طرح های آبرسانی، موتور محرکه این حوزه است که باید با وقف و نذر آب توسعه یابد، در این راستا نخستین همایش کشوری مجمع خیران آبرسان کشور روز پنجشنبه ٢۵ خرداد در مشهد برگزار شد.
بیش از ٢٣ هزار روستا خارج از چتر پوشش شرکتهای آبفا
معاون مهندسی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در این همایش اظهار کرد: حدود ۶١ هزار روستا با ٢١ میلیون نفر جمعیت در کشور وجود دارند که از این تعداد ٣٧ هزار و ٩٠٠ روستا با ١٧ میلیون نفر جمعیت زیر پوشش شرکت های آبفا هستند و ٢٣ هزار و ١٠٠ روستا با ۴.۵ میلیون نفر جمعیت زیر پوشش این شرکت ها نیستند.
مجید آقازاده افزود: اکنون ٢٠ هزار و ٣٠٠ روستای کشور با ٩ میلیون نفر جمعیت از آب شرب پایدار برخوردار هستند.
وی اضافه کرد: این در حالی است که همچنان ١٧ هزار و ۶٠٠ روستا با جمعیت هشت میلیون و ۴٠٠ هزار نفر نیز دچار تنش آبی هستند.
معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب ادامه داد: ١٣ هزار و ٣٠٠ روستا نیز با جمعیتی بیش از یک میلیون و ۶٠٠ هزار نفر، هنوز از تاسیسات آب و فاضلاب بی بهره اند.
آقازاده افزود: ٩ هزار و ٨٠٠ روستا نیز با یک میلیون و ٩٠٠ هزار نفر جمعیت، اکنون به صورت خودگردان آبرسانی می شوند.
همچنان ١٧ هزار و ۶٠٠ روستا با جمعیت هشت میلیون و ۴٠٠ هزار نفر نیز دچار تنش آبی هستند.
بیش از ١٩ هزار روستا زیر پوشش جهاد آبرسانی
معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب ادامه داد: طرح جهاد آبرسانی به روستاهای دارای تنش آبی از سال گذشته آغاز شده و در بخش اول این طرح، ١٩ هزار و ٩٧۶ روستای بالای ٢٠ خانوار با ١٠ میلیون نفر جمعیت زیر پوشش این طرح قرار گرفته اند.
آقازاده افزود: این طرح با مشارکت قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) اجرا می شود و هم اینک آبرسانی به هفت هزار و ١٣٧ روستا توسط این قرارگاه و سه هزار روستا نیز از محل اعتبارات محرومیت زدایی توسط شرکتهای آبفا در دست اجرا است.
وی گفت: مبلغ تفاهم نامه با قرارگاه امام حسن مجتبی ١٩ هزار میلیارد تومان است که تا کنون پنج هزار و ۴٠٠ میلیارد تومان از این مبلغ هزینه شده و طرح ۴٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا کنون ٨٩٢ روستا از آب آشامیدنی پایدار بهره مند شده اند.
وی اضافه کرد: ١۵ هزار میلیارد تومان نیز از محل اعتبارات عمومی شرکتهای آبفا به این طرح اختصاص یافته که تا کنون چهار هزار میلیارد تومان آن تخصیص یافته است.
آقازاده افزود : در نیمه نخست امسال ٩ هزار و ٧۶٢ روستای بالای ٢٠ خانوار، زیر پوشش این طرح قرار می گیرند.
معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب خاطرنشان کرد: همچنین آبرسانی به سه هزار و ١۴٩ روستا در دولت سیزدهم به پایداری رسیده است.
در نیمه نخست امسال ٩ هزار و ٧۶٢ روستای بالای ٢٠ خانوار، زیر پوشش این طرح قرار می گیرند.
وی اضافه کرد: مجمع خیران آبرسان کشور اسفند پارسال تشکیل شد و آبرسانی به هزار و ۴٠٠ روستا توسط این تشکل آغاز شده و برای آبرسانی به ٢ هزار و ٣٠٠ روستا، تفاهم نامه ای با آنان بسته شده که تاکنون آبرسانی به ۵١۶ روستا اجرا شده است.
بیشتر بخوانید:
- مجمع خیران آبرسان در سراسر کشور شکل می گیرد
- تشکیل جهاد آبرسانی در دولت سیزدهم با هدف رفع تنش آبی از روستاها
لزوم مشارکت خیران در طرح های آبرسانی
عضو هیات و مدیرعامل مجمع خیران آبرسان کشور نیز در این همایش اظهار کرد: مجمع خیران آبرسان با هدف توسعه آبرسانی به روستاهای کشور به تازگی به عنوان نهاد مردمی راه اندازی شده است.
سیدجلیل بشارتی افزود: شورای جهاد آبرسانی نیز برای سیاستگذاری در خصوص آبرسانی به روستاها در وزارت نیرو تشکیل شده است.
وی اضافه کرد: فعالیت خیران آبرسان در تمام مناطق کشور باید توسعه یابد، بعد از انقلاب سرمایه گذاری زیادی در حوزه آب انجام شده است اما آب به دست بشر قابل تولید نیست و منشا جوی دارد.
خشکسالی های پیاپی، افزایش جمعیت و توسعه بخش صنعت منجر این شده که مشکل کم آبی همچنان وجود داشته باشد.
عضو شورای جهاد آبرسانی وزارت نیرو خاطرنشان کرد: خشکسالی های پیاپی، افزایش جمعیت و توسعه بخش صنعت منجر این شده که مشکل کم آبی همچنان وجود داشته باشد.
وی گفت: منابع آبی محدود است، پروژه های انتقال آب توسط دولت در دست اجراست اما ورود خیران، روند اجرایی این پروژه ها را سرعت می بخشد.
بشارتی تاکید کرد: در میان کارهای خیرخواهانه، می توان گفت که آبرسانی پرفیض ترین است.
خراسان رضوی درگیر خشکسالی پیاپی
استاندار خراسان رضوی نیز در این همایش گفت: این استان حدود ٩ میلیون نفر جمعیت ثابت و شناور دارد که پارسال از ۴٠ میلیون زائر میزبانی کرد.
یعقوبعلی نظری افزود: این استان در ٢ سال گذشته به صورت خاص درگیر خشکسالی بوده است و بیشترین جمعیت روستایی با یک میلیون و ٧٠٠ هزار نفر در میان استان های کشور مربوط به خراسان رضوی است.
وی گفت: خشکسالی، پراکندگی جمعیت روستایی و شبکه های فرسوده آب شرایط این استان را خاص کرده است و ما ناگزیر از مدیریت وضعیت و اصلاح زیرساختها هستیم.
بیش از ٢ هزار و ۵٠٠ روستای بالای ٢٠ خانوار در استان وجود دارد و حدود هزار و ۵٠٠ روستا در تامین آب آشامیدنی مشکل جدی دارند.
نظری خاطرنشان کرد: حضور مردمی و مشارکت خیران، نقش مهمی در رفع کاستی ها در حوزه های مختلف دارد، وظیفه مسوولان نیز فراهم کردن زمینه مشارکت مردم و خیران در بخش های مختلف است.
وی تاکید کرد: خیران باید به عنوان پرچمداران جامعه برای حل مشکلات اجتماعی حضور پررنگی داشته باشند و موضوع آب نیز یکی از حوزههایی است که ورود جدی خیران را می طلبد.
استاندار خراسان رضوی افزود: بیش از ٢ هزار و ۵٠٠ روستای بالای ٢٠ خانوار در استان وجود دارد و حدود هزار و ۵٠٠ روستا در تامین آب آشامیدنی مشکل جدی دارند.
بیشتر بخوانید:
استاندار خراسان رضوی: تامین آب اولویت اصلی جلوگیری از مهاجرت روستاییان است
فرماندار مشهد: بحران آب جدی است و توجه همگان را میطلبد
یک خیر آبرسان کشور نیز در این همایش اظهار کرد: کار و اقدام خیر در نزد خداوند جاودانه است.
اکبر ابراهیمی افزود: در شرایطی که در حوزه های مختلف در کشور مشکل وجود دارد، خیران می توانند نقش مهمی برای رفع این مشکلات ایفا کنند.
در این همایش تمبر خیر بزرگ کشور به نام "اکبر ابراهیمی" رونمایی شد.
جهاد آبرسانی به روستاها به عنوان ابرپروژه در کشور از اوایل سال ۱۴۰۱ عملیاتی شد، این طرح در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت پارسال توسط قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) و شرکت های آب و فاضلاب ادامه یافت.
در سال ۱۴۰۱ این طرح برای ۱۰ هزار روستا در کشور آغاز شد که هفت هزار و ۱۳۸ روستا توسط قرارگاه و سه هزار روستا توسط شرکتهای آب و فاضلاب انجام می شود.
نخستین همایش ملی خیران آبرسان کشور روز پنجشنبه، ٢۵ خرداد در مشهد برگزار شد.