همدان- ایرنا- ساعات جمع آوری زباله های خانگی از سوی پاکبانان در همدان مانند خیلی از دیگر شهرها ۲۱ تا پنج صبح تعیین شده اما بی توجهی بسیاری از شهروندان نسبت به این مساله پیامدهای منفی از جمله تهدیدات بهداشتی و زیست محیطی را با خود بدنبال داشته است.

به گزارش ایرنا، روزانه بیش از ۴۵۰ تن زباله در شهر همدان تولید و به سایت دفن پسماند منتقل می‌شود، بی‌توجهی شهروندان به ساعات تعیین شده برای جمع آوری زباله‌ها، گلایه مندی پاکبانان را به دنبال داشته است.

در حالی که شهرداری ساعت ۲۱ تا پنج صبح را برای جمع آوری زباله‌های سطح شهر تعیین کرده است اما برخی شهروندان همدانی بی‌توجه به این مساله، زباله شان را در غیر از ساعات اعلام شده مقابل ساختمان خود رها می‌کنند که این مساله با خود تهدیدات بهداشتی و زیست محیطی را به همراه دارد.

براساس آمارهای موجود، سرانه تولید زباله در شهر همدان نزدیک به یک کیلوگرم برای هر شهروند در روز است که بیشتر از میانگین کشوری بوده و این موضوع حجم کار پاکبانان را نیز افزایش می‌دهد.

بالا بودن سرانه تولید زباله و رهاسازی آن در هر ساعت از روز موید بی‌توجهی به موضوع فرهنگ سازی و آموزش است.

از سوی دیگر، انباشته شدن زباله‌ها در ساعات خارج از برنامه اعلام شده شهرداری برای جمع آوری، بازار زباله گردها را داغ کرده و آن‌ها نیز بدون رعایت بهداشت و سلامت فردی و محیطی، اقدام به برهم ریختن سطل زباله‌ها می‌کنند.

زباله‌های سرگردان تهدیدی بر سلامت شهری

عدم توجه مردم به رعایت ساعت تعیین شده برای بیرون قرار دادن زباله‌ها جهت انتقال به سایت پسماند، علاوه بر افزایش حجم کاری پاکبانان، تهدیدی برای سلامت شهری است.

پر شدن سطل‌های زباله بستر مناسبی برای جمع شدن حشرات موذی و موش، گربه و سگ‌های ولگرد است ضمن اینکه زمینه ساز شیوع انواع بیماری‌ها و عفونت‌ها می‌شود.

همچنین خطرات ناشی از رهاسازی و ریختن پسماندهای خانگی در مکان‌هایی نزدیک به مناطق مسکونی و همچنین رودخانه‌ها و دفن غیر اصولی زباله ها موجب انتقال بیماری‌های خطرناک مانند کزاز، حصبه، سالک پوستی و انگل‌های روده‌ای و مسمومیت خواهد شد و سلامت و جان شهروندان را در معرض خطر قرار می دهد.

خطرات ناشی از ریختن پسماندهای خانگی در مکان‌هایی نزدیک به مناطق مسکونی و رودخانه‌ها و دفن غیر اصولی زباله موجب انتقال بیماری‌های خطرناک مانند کزاز، حصبه، سالک پوستی و انگل‌های روده‌ای و مسمومیت خواهد شد.

افزون بر این پیامدهای زیست محیطی ناشی از رهاسازی نامناسب زباله‌ها وآلودگی‌های ناشی از آن زنگ خطری جدی برای شهروندان است که سلامت آنان را مورد تهدید قرار می‌دهد، بسیاری از کودکان و نوجوانان بخشی از اوقات خود را خارج از منزل سپری می کنند و وجود زباله ها در نزدیکی آنها می تواند آنها را در معرض ابتلا به انواع بیماری های عفونی قرار بدهد.

از سوی دیگر وجود تل‌های زباله در سطح شهر و کنار سطل‌های جمع‌آوری علاوه بر زشتی چهره شهر، بوی بد آن نیز اهالی محله‌ها را کلافه کرده و آزار می دهد.

پدیده زباله‌های ماشینی

این روزها علاوه بر دغدغه‌های متعدد پاکبانان در بی‌توجهی شهروندان به فرهنگ قرار دادن زباله‌های خود بین ساعات ۲۱ شب تا پنج صبح در محل‌های تعیین شده، شاهد رفتار عجیب تحت عنوان "پدیده زباله‌های ماشینی" هستیم.

برخی شهروندان همدانی به هنگام خروج از منازل خود و رفتن به محل کار خود، زباله‌ها را بر صندوق عقب خودروها قرار داده تا در نزدیک‌ترین سطل زباله رها کنند اما گاها این کار را به فراموشی می‌سپارند و همین موضوع باعث پخش زباله در وسط معابر و خیابان‌ها می‌شود.

پاکسازی زباله‌های ریخته شده در وسط خیابان و معابر تهدیدی بر امنیت و جان پاکبانان بوده به طوری که مدیر خدمات شهری شهرداری همدان از فوت پاکبانان طی سال‌های گذشته ناشی از این اقدام نادرست خبر داد.

شهروندان ساعات گذاشتن زباله را رعایت کنند

مدیر خدمات شهری شهرداری همدان در این باره گفت: عدم رعایت زمان بیرون گذاشتن زباله توسط همشهریان باعث حمل مجدد زباله و افزایش هزینه‌ها شده است.

مرتضی رضایی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: فرایند جمع آوری زباله از ساعت ۲۱ شب تا پنج صبح تعریف شده و متاسفانه برخی شهروندان این ساعت را رعایت نمی‌کنند و زباله‌ها را خارج از وقت مقرر بیرون می‌گذارند.

این مسوول حوزه مدیریت شهری همچنین با گلایه مندی از برخی شهروندان در خصوص عدم رعایت زمان بیرون گذاشتن زباله‌ها افزود: به دلیل عدم رعایت این زمان توسط همشهریان مجبوریم در ۲ مرتبه ماشین آلات را برای حمل زباله اعزام کنیم و همین موضوع موجب تحمیل هزینه‌های بیشتر، اتلاف وقت می شود.

وی افزود: انباشت زباله‌ها در معابر موجب افزایش هجوم حشرات و حیوانات به کیسه‌های زباله، افزایش زباله گردها و چهره زشت در سطح شهر می‌شود.

رضایی با تاکید بر فرهنگ‌سازی و آموزش شهروندان در خصوص بیرون گذاشتن زباله در ساعات تعیین شده، خاطرنشان کرد: رعایت قوانین شهری توسط شهروندان به نفع شهر و شهروندان است و به تنظیف شهر کمک می کند.

رهاورد:

به نظر می رسد جای فرهنگ سازی و آموزش و تبلیغ در خصوص این موضوع در شهرداری و رسانه ها خالی است و با توجه مناسب به این موضوع و گوشزد پیامدهای این کار می توان شهروندان را مجاب کرد تا زباله های خود را در ساعات مقرر به بیرون از منزل بگذارند.