تهران- ایرنا- تجاوز وحشیانه رژیم اسراییل به نوار غزه، خسارت های سنگینی را به اقتصاد این رژیم وارد کرده است، به طوری که براساس برآوردهای رژیم صهیونیستی، این جنگ و آثار و پیامدهای آن ۲۰۰ میلیارد شِکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) معادل ۵۱ میلیارد دلار هزینه روی دست صهیونیست ها خواهد گذاشت.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از پایگاه عربی ۲۱، ارزیابی های اولیه نشان می دهد که هزینه و خسارت های جنگ غزه در یک ماه گذشته به رقم های سرسام آوری رسیده است.

وزارت دارایی رژیم صهیونیستی پیش بینی کرده است که جنگ با مقاومت فلسطین و آثار و پیامدهای ناشی از آن حدود ۵۱ میلیارد دلار به این رژیم خسارت وارد خواهد کرد و اثرات آن بسیار گسترده تر از کووید-۱۹ خواهد بود.

روزنامه عبری زبان «کالکالیست» نوشته است که با توجه به آمارهای اولیه وزارت دارایی رژیم صهیونیستی، جنگ با حماس در نوار غزه برای اسرائیل بالغ بر ۲۰۰ میلیارد «شِکِل» (واحد پول اسرائیل برابر با ۵۱ میلیارد دلار) هزینه خواهد داشت که معادل ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی آن است.

براساس برآوردهای رژیم صهیونیستی، جنگ جاری با حماس بدون در نظر گرفتن گسترش درگیری به سایر مناطق از جمله لبنان و نیروهای مقاومت در عراق و سوریه، حتی بین ۸ تا ۱۲ ماه نیز به طول می انجامد.

کالکالیست در ادامه، پیش بینی وزارت دارایی رژیم صهیونیستی را در خصوص هزینه ۵۱ میلیارد دلاری در جنگ با حماس خوش بینانه توصیف کرده است.

رویترز نیز در ادامه با استناد به همین گزارش منتشر شده در این روزنامه صهیونیستی نوشته که نیمی از این برآورد هزینه صرف هزینه های نظامی می شود که به حدود ۱ میلیارد شکل در روز می رسد و علاوه بر این قرار است بخشی از این هزینه صرف پرداخت غرامت به مشاغل از دست رفته و بازسازی آن شود.

در گزارشی که هفته گذشته از سوی بانک «جی پی مورگان چیس» منتشر شد،آمده که حجم اقتصاد اسرائیل به خاطر جنگ غزه، در سه ماهه آخر سالجاری، ۱۱ درصد کوچکتر می شود.
ارزیابی های این بانک از بدبینانه ترین ارزیابی های تحلیلگران وال استریت تاکنون بوده و بر این اساس، بسیاری از سرمایه گذاران اقدام به فروش گسترده سهام های اسرائیلی خود کرده اند.

بر اساس این گزارش، اقتصاد رژیم صهیونیستی در چهارماهه سوم سال جاری تمام سودی را که در طول سال کسب کرده بود، به خاطر تجاوز به نوار غزه، از دست خواهد داد.
آخرین باری که حجم اقتصاد اسرائیل شاهد کوچکتر شدن بود، سال ۲۰۲۰ و پس از شیوع کرونا بود.

هزینه اولیه تجاوز

روزنامه صهیونیستی یدیعوت احارونوت در این باره نوشت: ارزیابی های اولیه وزارت مالی بر فرضیه به طول انجامیدن این وضعیت به مدت یکسال استوار است و اینکه این جنگ گسترده تر نخواهد شد.

این روزنامه افزود: برغم اینکه این ارزیابی اولیه و بسیار قابل تغییر است اما براساس فرضیه های مختلف، هزینه جنگ به ۲۰۰ میلیارد شکل یعنی حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید.

یدیعوت آحارونوت اضافه کرد: از فرضیه های اولیه که اساس این ارزیابی ها قرار گرفته، این است که این جنگ ۸ ماه تا یکسال طول می کشد، یعنی اواخر سال ۲۰۲۴ به پایان می رسد و جنگ فقط محدود به جبهه غزه است، نیروهای ذخیره که شمار آنها ۳۵۰ هزار نفر است نیز به زودی به خدمت بازمی گردند و آخرین فرضیه این است که جنگ به جبهه های دیگر مانند یمن و ایران کشیده نشود.

این روزنامه صهیونیستی ادامه داد: باتوجه به وجود فرضیه ها و احتمال های بسیار، وزارت خزانه داری براساس یک ارزیابی خوشبینانه، عدد ۲۰۰ میلیارد شکل را در نظر گرفته است.
افول بورس تل آویو

سقوط شاخص بورس تل آویو به میزان ۱۵ درصد در حالی است که ارزش سهام برخی شرکت های این بورس در مقایسه با پیش از جنگ، تا ۳۵ درصد کاهش داشته است.

از ابتدای تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه تا پایان اکتبر(۹ آبان)، ارزش سهام پنج بانک بزرگ رژیم صهیونیستی در بورس تل آویو ۲۰ درصد کاهش داشته است.

ماه گذشته نرخ برابری شِکل مقابل دلار آمریکا به پایین ترین میزان خود از سال ۲۰۱۲ و به ۴.۰۸ شِکل رسیده است.

۹ اکتبر(۱۷ مهرماه) بانک مرکزی رژیم اسرائیل برای ایجاد ثبات در نرخ ارز، ۴۵ میلیارد دلار به بازار سرازیر کرده بود ولی نرخ کنونی ارز نشان می دهد که برنامه این بانک با شکست روبرو شده است.

کشاورزی و غذا

میزان تولید محصولات کشاورزی در سرزمین های اشغالی فلسطین در طول جنگ غزه به خاطر اینکه بیشتر این محصولات در شهرک های اطراف نوار غزه تولید می شود، به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.

رسانه ها به نقل از رئیس اتحادیه کشاورزان رژیم اسرائیل نوشته اند: ۷۵ درصد از سبزیجات، ۲۰ درصد میوه و ۶.۵ درصد شیر تولیدی در سرزمین های اشغالی فلسطین در شهرک های صهیونیستی نشین نزدیک نوار غزه تولید می شود.

برداشت محصولات کشاورزی در مساحت گسترده ای از شمال فلسطین اشغالی نیز در مرزهای لبنان به خاطر عملیات های حزب الله متوقف شده است.

نیروی کار

ارتش اسرائیل ۳۵۰ هزار کارمند را برای پیوستن به ارتش به عنوان نیروی ذخیره احضار کرده و این تعداد حدود ۸ درصد نیروی کار را تشکیل می دهند که باید ۱۴۰ هزار کارگر و نیروی کار فلسطینی که در سرزمین های اشغالی مشغول کار بودند را نیز به این عدد افزود.

روزنامه یدیعوت آحارونوت بر اساس گزارشی از وزارت کار رژیم صهیونیستی نوشته که ۴۶ هزار صهیونیست از کار اخراج شده اند و ۷۶۰ هزار نیروی کار نیز از ابتدای جنگ تاکنون یا به عنوان نیروی ذخیره در ارتش و یا فرار از محل سکونت خود زیر فشار موشک های مقاومت فلسطین به سر کار نمی روند.

ماه گذشته آژانس رتبه بندی اقتصادی مودیز گزارشی منتشر کرد که اسرائیل را به خاطر احتمال کاهش رتبه اعتباری، در وضعیت در حال بررسی قرار داد.

هشدارها درباره فروپاشی بزرگ

هفته گذشته ۳۰۰ کارشناس بزرگ رژیم اسرائیل درباره خطر فروپاشی اقتصادی هشدار دادند و خواستار انجام اقدامات فوری برای جلوگیری از خسارت های بیشتر شدند.

اقتصاددانان در نامه ای به «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و وزیر دارایی وی نوشتند: شما میزان بحرانی که اقتصاد اسرائیل با آن روبرو است را درک نمی کنید و باید شیوه کار خود را تغییر دهید.

آن ها اعلام کردند که اقتصاد رژیم اسرائیل روزهای دشواری را سپری می کند و باید برای جلوگیری از خسارت های بیشتر اقدامات فوری انجام شود.

برچسب‌ها