به گزارش خبرنگار ایرنا، اکبر چمنی یکم مرداد ۱۳۴۴ در تهران به دنیا آمد. وی را منوچهر نیز مینامیدند.
شهید والامقام چمنی تا سال دوم متوسطه درس خواند. در عرصه ورزشی در رشته کشتی صاحبنام بود. در عنفوان نوجوانی طی چهار نوبت از سوی بسیج شهرستان شاهرود به مناطق عملیاتی به عنوان آرپیجیزن اعزام شد.
شهید چمنی در ۱۰ اردیبهشت سال ۱۳۶۱ طی عملیات بیت المقدس در محاصره تانکهای عراقی بر اثر اصابت گلوله توپ به فیض شهادت نائل آمد. پیکر پاک و مطهرش پس از ۱۷ سال به خانه بازگشت و در گلزار شهدای شاهرود به خاک سپرده شد.
روایتگری زندگی شهید دانش آموز «پهلوان اکبر»
کتاب «پهلوان اکبر» سیری بر زندگی شهید نوجوان دانشآموز و ۱۷ ساله «اکبر چمنی» از شهدای شاهرودی است.
نویسنده این کتاب، محمد عباسی پژوهشگر دفاع مقدس و راوی شاهرودی است که برای گردآوری این مجموعه چهار سال گذاشت.
نیمنگاهی به زندگی و اوج بندگی نوجوان شهید
شهادت از دیدگاه شهید چمنی:«شهادت، سعادتی بزرگ و حد نهایی تکامل انسان است. همانطور که سالار شهیدان حسین بن علی (ع) در صحرای کربلا میفرماید: من افتخار میکنم زیرا که شهید مقامی والا دارد.»
«شهید کسی است که از روی خود و خدا آگاهی به لقای خدای خویش شتافته است و شهید چه فیض و سعادت بزرگی نصیبش خواهد شد. چون امامان معصوم ما همه از تبار شهیدان بودند و به شهادت افتخار میکردند همانطور که حضرت علی(ع) همیشه از خدا طلب شهادت را مینمود.»
رفاقت در همه عرصهها
شهید چمنی و شهید مجتبی ناطقی با هم دوست و رفیق بودند. از آن رفقایی که تا پای جان برعهد رفاقتشان ماندند. با هم به جبهه رفتند، با هم جنگیدند، با هم شهید شدند، با هم مفقودالاثر شدند و باهم به خانه بازگشتند.
شهید چمنی نوجوان رزمندهای است که در عملیات بیت المقدس بر اثر اصابت گلوله، زخمی میشود و دوست همرزم شهیدش ناطقی برای نجات جان وی از هیچ تلاشی دریغ نکرد و بدن زخمی او را به دوش میکشد تا بتواند به محل امنی برساند. اما در جاده اهواز به خرمشهر، با گلوله تانک هر ۲ رزمنده نوجوان شهید شدند.
مادر شهید والامقام چمنی از ویژگیهای او میگوید:« رفتارش در خانواده خوب بود و اگر پدرش ۱۰ بار بیرون میرفت و داخل میآمد از جایش به احترام پدر برمیخواست و این سبب شده بود پدر نیز این احترام را به او بگذارد.»
«من هیچ وقت یادم نمیرود که اکبر شبها موقع خواب جلوی پای من زانو میزد و میگفت برای نماز قبل از اذان صبح مرا بیدار کن و بعدها متوجه شدم که او نماز شب میخواند و برای همین میخواست زودتر بیدار شود.»
شهید والامقام چمنی در وصیتنامه خود به مردم توصیه کرده است: «توصیهای که به شما مسلمانانِ همیشه در صحنه میکنم این است که تا خون در رگ و جانتان است دست از امام خمینی(ره) برندارید زیرا که ولایت فقیه تداوم بخش راه انبیا و امامان معصوم میباشد، اطاعت و حفظ آن بر تمام مسلمانان واجب است.»
«وصیت من به مادرم و دیگر مردم این است که در صورت امکان بعد از خواندن نماز مغرب و عشاء برای سلامتی و طول عمر رهبرمان و ظهور و انقلاب هر چه زودتر حضرت مهدی(عج) دو رکعت نماز بجا آورید و از برادران و خواهرانم میخواهم که همیشه تقوا را پیشه کرده و کارهایشان را برای رضای خدا انجام دهند.»
«از پدرم و مادرم میخواهم که مرا حلال کنند، زیرا که در تمام زندگیام بسیار در حق شما جفا کردم و حق شما را به جای نیاوردم و از تمام دوستان و آشنایان هم میخواهم که اگر از من بدی و ناملایمتی دیدند مرا ببخشند و حلالم کنند به امید پیروزی اسلام بر کفر در همه جبههها.»
نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس
به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.
رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمهگسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسینبرانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.
نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.
جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمامقد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.
جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، میتوان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.
مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.
سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.
مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان میدهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب میشود.
همگام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهههای جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور میشود.
نگاهی به آمار رزمندگان و شهدای استان سمنان
شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر میرسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل میدهد و بر پایه گزارشها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل میشود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.
از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهههای جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.
از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.
شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل میدهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.
طبق گزارشها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.
برنامهریزی برای دومین کنگره شهدای استان سمنان در بهار ۱۴۰۳
سمنان به عنوان یکی از استانهای سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامهریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید در بهار سال ۱۴۰۳ مزین شود.
برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استانها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سههزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشهجاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.