شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام جواد نوروزی

سمنان - ایرنا - شهید جواد نوروزی فرزند چهارم علی اصغر از شهیدان دفاع مقدس دیار دارالمرحمه در شهرستان میامی است. دانش‌آموز بسیجی رشیدی که با رنج شیمیایی‌شدن در جنگ و در جوار حجت و ماوایش حضرت ثامن‌الائمه(ع) به آرامش ابدی رسید.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهید نوروزی بیستم بهمن ۱۳۴۹ در شهر میامی در خانواده ای متدین و مومن دیده به جهان گشود.

او دوره دبستان را در مدرسه شهید مطهری و دوره راهنمایی را در مدرسه شهید مصطفی خمینی(ره) میامی پشت سرگذاشت و سپس اول دبیرستان را در مدرسه میرغفوری شاهرود خواند.

این شهید والامقام به پدرش در کار کشاورزی کمک می‌کرد، دلش می‌خواست سربار خانواده نباشد. نمازش را اول وقت می‌خواند، در نمازهای جماعت شرکت می‌کرد و عضو فعال بسیج بود.

شهید نوروزی در تیپ ۱۲ گردان حضرت ولیعصر(عج) در سمت رزمنده و آرپیچی‌زن به جمع نیروهای اعزامی به جبهه دفاع حق علیه باطل ملحق شد و پس از رشادت های فراوان در اوج جوانی پس از چهار ماه دفاع عاشقانه در عملیات پدافندی عراق در ارتفاعات غرب کوجار و در عملیات بیت‌المقدس ۲ به شدت شیمیایی شد. سرانجام پس از رنج تحمل آثار بیماری ناشی از بمب شیمیایی در جنگ، دوازدهم فروردین ۱۳۶۷ در بیمارستانی در مشهد در جوار هشتمین امام شیعیان امام‌رضا(ع) به ندای حق لبیک گفت.

پیکر مطهر شهید نوروزی در گلزار شهدای میامی در کنار دیگر شهدا به خاک سپرده شد.

علاقه به ورزش و نمایش

رضا برادر شهید نوروزی می‌گوید: برادرم به ورزش به ویژه فوتبال علاقه زیادی داشت، با دوستانش تیم ورزشی تشکیل داده بود.

وی با بیان اینکه برادرم به هنر علاقه‌مند بود و گاهی در مدرسه نمایش اجرا می‌کرد، ادامه داد: او در گروه نمایش بود و یک روز به اتفاق هم نمایش‌نامه‌ای به نام « هلَو» بازی کرده بودیم. او از این که توانسته بود نقشش را به خوبی ایفا کند خیلی خوشحال بود.

پدر شهید نوروزی می‌گوید: در هنگام شهادت جواد مادرش باردار بود. گفتم:«خدایا! حالا که جواد رو از ما گرفتی این فرزند رو پسر قرار بده!». خدای مهربان دعای ما را اجابت کرد و «جواد» دیگری به ما عطا کرد.

همزمانی جبهه رفتن پدر و پسر

یکی دو بار آمده بود از من اجازه بگیرد که به جبهه برود. گفتم:« اول من می‌رم جبهه، اگه شهید شدم چه بهتر، اگه این سعادت رو پیدا نکردم و برگشتم تو بعداً برو! ». راضی نشد.

انگار سرنوشت برایش طوری دیگر رقم خورده بود. با هم برای جبهه ثبت‌نام کردیم؛ او در بسیج مدرسه و من هم در مسجد محل. اما ایشان گوی سبقت را از من ربود. خداوند انتخابش کرد و خواست برای همیشه جاودانه بماند. به او لیاقت شهادت عطا کرد و به لقاءالله پیوست.

شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام جواد نوروزی

آخرین سفر و رسیدن به آرامش ابدی در جوار امام رضا(ع)

برادر این شهید بزرگوار می‌گوید: مادرم نذر کرد وقتی که او از جبهه برگشت به زیارت امام رضا(ع) بروند. جواد در جبهه شیمیایی شد. وقتی که برگشت، رنگ چهره‌اش زرد شده و حالش طور دیگری بود. او به ما نگفته بود که چه اتفاقی برایش افتاده است. اما به دایی‌ گفت:« من در جبهه شیمیایی شده‌ام، به پدر و مادرم چیزی نگو، آنان ناراحت می‌شوند.»

پدر با دیدن حال جواد نگران شده بود و گفته بود:« جواد، پسرم! اتفاقی افتاده؟ چرا چیزی نمی‌گویی؟ بیا برویم پیش دکتر تا ببینیم مشکلت چیست؟»

او جواب داده بود:« نه بابا، چیزی نیست.»

همه برایش نگران بودیم. پدر گفته بود:« ببریمش تهران، حالش اصلاً خوب نیست.»

اما مادر گفت:« من نذرکرده‌ام. او را می‌بریم مشهد.» بر سر دو راهی ماندند که چه کار کنند.

سرانجام تصمیم گرفتند جواد را به مشهد ببرند. دایی هم همراشان رفته بود. توی ماشین که نشسته بودند، جواد آرام و قرار نداشت. هر لحظه حالش وخیم‌تر می‌شد. نفسش آنقدر به سختی می‌آمد و می‌رفت، انگار یک قله صعب‌العبور را بالا رفته و برگشته است. مادر می‌گفت:« وقتی جواد را این طور می‌دیدم دلم می‌خواست بمیرم و حتی یک لحظه دیگر زنده نباشم. در دلم به امام رضا(ع) می‌گفتم: «آقا جان! سلامتی بچه‌ام را از تو می‌خواهم، تو را به جوادت قسم، کمکش کن. حس غریبی به من می‌گفت دلت را خوش نکن، او آمده پیش امام رضا(ع) تا شفاعت بطلبد. او دیگر زنده نمی‌ماند. دل توی دلم نبود. مسیر میامی تا مشهد برایم به اندازه چند سال طول کشید. هر لحظه به ساعت نگاه می‌کردم.»

بالاخره به مشهد رسیدند. رفتند زیارت کردند. او برای آخرین بار با مولایش وداع کرد و در جوار بارگاه ملکوتی آقا امام رضا علیه‌السلام روحش از قفس تن پر کشید و شهد شیرین شهادت نوشید.

«بکوشیم در امتحان الهی سرافراز باشیم»

شهید نوروزی در بخشی از وصیت‌نامه خود گفته است: به نامت ای پاسدار حرمت خون شهیدان، شهیدانی که خونشان چراغ راه همه انسان‌های پرتلاش و جست‌وجوگر شد. اکنون که در ادامه راه شهیدان والا مقام توفیق یافتم تا در بهترین سرزمین حق‌تعالی حضور پیدا کنم، خداوند بزرگ را بی‌نهایت شاکرم.

در بخشی دیگر از این وصیت‎نامه آمده است: امیدوارم آنطور که خوشحال و شادمان با دلی پرامید و قلبی مملو از عشق به پروردگار پا به عرصه زندگی گذاشته‌ام، در مسیر امتحان الهی نیز بتوانم موفق و سرافراز عبور کنم و در ادامه تکاملم رجعتی بامعنا به سویش داشته باشم.

این شهید والامقام در وصیتنامه خود گفته است: پدر و مادر عزیزم! وصیتم به شما این است که دنباله رو امام خمینی(ره) باشید؛ زیرا او بود که ما را از منجلاب طاغوت و ظلم و فسادش نجات بخشید. پدر مهربانم! برادرانم را طوری تربیت کن که مثل قاسم(ع) باشند و تو ای مادرم، خواهرم را زینب وار تربیت کن. در مرگم گریه و بی‌تابی نکنید، مثل امام خمینی(ره) که در مرگ فرزند بزرگوارش ناله و جزع نکرد. پدر و مادر عزیزم! امیدوارم حلالم کنید و من را مورد عفوتان قرار دهید.

رزمندگان فرزندان افتخارآفرین ایران

به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.

رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود، نیمه‌گسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسین‌برانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.

نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.

نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس

جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمام‌قد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.

جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، می‌توان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.

مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.

سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.

شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام جواد نوروزی

نگاهی به آمار شهدا و رزمندگان استان سمنان

مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان می‌دهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب می‌شود.

هم‎گام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهه‌های جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت رسیدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور می‌شود.

شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر می‌رسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل می‌دهد و بر پایه گزارش‌ها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل می‌شود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.

از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهه‌های جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.

از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.

شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل می‌دهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.

طبق گزارش‌ها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.

سمنان به عنوان یکی از استان‌های سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامه‌ریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید بهار سال ۱۴۰۳ مزین شود.

برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استان‌ها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سه‌هزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشه‌جاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان نیز به نوبه خود و با هدف قدرشناسی از رشادت‌ها و دلاوری‌های رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به نسل جوان و الگوسازی برای این نسل، از اول آذر ۱۴۰۲ همه روز با انتشار محتوای در قالب «شهیدنامه ایرنا استان سمنان» تلاش می‌کند دین خود را به شهدا و نظام جمهوری اسلامی از این طریق ادا کند.

البته ایرنا استان سمنان در سالهای نه چندان دور هم با انتشار مستمر بخشی از وصیت‌نامه شماری از شهدای استان سمنان نسبت به معرفی این سروقامتان همیشه جاوید اقدام می‌کرد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی از پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون هشت شهید شامل سیدمهدی میرافضلی، سپهدار ساجدی، داریوش گودرزی‌کیا، حسین ضامن، حسین فرهادی کوهپائی، علی نبی پور انگجی، مسعود مشایخی و محمود صارمی که روز خبرنگار با شهادت او نامگذاری شد و یک جاویدالاثر (کاظم اخوان) در راه رسالت رسانه‌ای به جامعه تحویل داده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha