نوبخت اژدری روز سهشنبه در حاشیه بازدید از مزارع سیبزمینی روستای نیار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در پی بارش فصل بهار و اوایل تابستان و حاکم شدن هوای مرطوب در دشت اردبیل، بیماری قارچی سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی استان گسترش یافت ولی با اقدام به موقع جهاد کشاورزی و سیب زمینیکاران، این بیماری مهار و از وارد شدن خسارت به کشاورزان جلوگیری شد.
وی بیان کرد: با پایش دقیق مزارع و اجرای راهکارهای ارائه شده از سوی کارشناسان جهاد کشاورزی و استفاده سیب زمینیکاران از سموم و روشهای پیشگیرانه، از گسترش بیماری قارچی سفیدک دروغین در سطح مزارع سیب زمینی استان جلوگیری شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین گفت: در حال حاضر این بیماری در بسیاری از مزارع سیبزمینی دشت اردبیل کنترل شده و خسارت شیوع آن به حداقل رسیده است و امیدواریم با استفاده از کودهای ازته و پتاسه و نیز بهرهگیری از روشهای توازن آبیاری و کوددهی شرایط پایدار در مزارع سیبزمینی استان ایجاد شود.
به گزارش ایرنا، شیوع گسترده بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی استان اردبیل از اواخر فصل بهار گزارش شد و در پی آن، سازمان جهاد کشاورزی این استان با صدور اطلاعیهای خواستار اقدامات پیشگیرانه و کنترلی کشاورزان در این زمینه شد.
با وجود هشدارهای قبلی و اقدامات پیشگیرانه و کنترلی سیب زمینیکاران استان اردبیل، با علت بارندگی و تداوم شرایط ابرناکی و رطوبت در مزارع سیب زمینی استان و مساعد بودن شرایط آب و هوایی برای گسترش بیماری سفیدک دروغین سیب زمینی، علایم این بیماری قارچی در اغلب مزارع سیب زمینی استان مشاهده شد.
علاوه بر این سازمان جهاد کشاورزی در هفتههای اخیر با اعزام کارشناسان و ناظران به روستاهای محل کاشت سیب زمینی، دورهها و کارگاههای آموزشی و ترویجی اصول مدیریت بیماری سفیدک دروغین سیب زمینی برگزار کرد.
کشت سیب زمینی در مزارع استان اردبیل که از اوایل امسال آغاز شده بود، اواخر خردادماه پایان یافت و در جریان آن ۱۹ هزار و ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی استان به کشت این محصول اختصاص یافت.
بر اساس برآوردها، سه هزار کشاورز سیب زمینیکار در استان اردبیل وجود دارد که همانند سال زراعی گذشته، امسال نیز مشغول تولید محصول در سطح ۱۹ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان هستند و پیشبینی میشود که در سال جاری نیز ۷۷۰ تا ۸۰۰ هزار تن محصول برداشت کنند.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد: برای کاشت این میزان سیب زمینی در استان حدود ۷۰ هزار تن بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب مصرف میشود.
غفور آقایی، ۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را از رقم آگریا و مابقی را از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا اعلام کرد و افزود: کشاورزان در تهیه بذر مرغوب به قیمت مناسب دچار مشکل هستند.
در سال زراعی گذشته محصول سیب زمینی در سطح ۱۹ هزار از اراضی کشاورزی استان کشت و از این اراضی ۷۷۰ هزار تن محصول برداشت شد.
از این میزان محصول، ۲۰۰ هزار تن نیاز داخلی استان بوده و حدود ۲۵۰ هزار تن آن نیز خوراک کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی است و مابقی محصول نیز به صورت مازاد بر نیاز استان باید به استانهای دیگر و خارج از کشور صادر شود.
استان اردبیل سال گذشته با تولید بالغ بر ۷۷۰ هزار تن محصول سیب زمینی، رتبه دوم تولید این محصول را در سطح کشور به خود اختصاص داد.
متوسط تولید سیب زمینی در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل ۴۰ تن در هکتار اعلام شده ولی رکورد تولید ۷۰ تن در هکتار نیز ثبت شده است.
۱۰۰ درصد مزارع سیب زمینی استان اردبیل به صورت مکانیزه کشت میشود و شیوه آبیاری مزارع استان نیز در چند سال اخیر مدرن شده و اغلب به صورت آبیاری با نوار تیپ انجام میشود.
همه ساله حدود ۵۷۰ هزار تن از محصول سیب زمینی استان اردبیل به بازارهای مصرف داخلی در سایر استانهای کشور و نیز به کشورهای همسایه از جمله عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.
۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربریهاست.
استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی ، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با تولید حدود ۴۰۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور دارد.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
محصول گندم با حدود ۲۹۰ تا ۳۰۵ هزار هکتار و محصول جو با حدود ۹۰ تا ۱۲۰ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.