ساری - ایرنا- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با بیان این‌که انجام کشت دوم برنج با استفاده از منابع آبی زیرزمینی در استان ممنوع است، گفت: با توجه به کمبود منابع آب در دشت‌های استان انجام کشت دوم ممنوع است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای مازندران، حیدر داوودیان اظهار کرد: هرچند که امسال شاهد بارش‌های خوبی در استان بودیم که به رفع کم‌آبی در بسیاری از کشتزارهای تحت تنش آبی استان کمک کرد، اما مانند سال‌های گذشته انجام کشت دوم توصیه نمی‌شود و از کشاورزان درخواست داریم که پس از برداشت برنج اقدام به کشت دوم چه به صورت رتون و چه نشاءِ مجدد نکنند.

وی افزود: امسال با برنامه‌ریزی و نوبت‌بندی توزیع آب کشاورزی و به کمک بارش‌های به‌هنگام از نظر تأمین آب شالیزارهای استان شرایط بهتری نسبت به سه سال اخیر داشتیم. اما با توجه به کاهش آورد رودخانه‌ها و بارندگی‌ها در مرداد و شهریور هر سال و نیاز بالای کشت دوم به آب، امکان توزیع آب برای کشت دوم وجود ندارد. بنابراین توصیه می‌کنیم که کشاورزان به منظور پیشگیری از چالش‌های ناشی از کم‌آبی و خسارات احتمالی از انجام کشت دوم خودداری کنند.

وی تصریح کرد: برای آبیاری کشت دوم برنج در کشتزارهای سراسر استان از منابع سطحی و زیرزمینی برنامه‌ای نداریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به وضعیت نامناسب آب‌های زیرزمینی در مازندران خاطرنشان کرد: بسیاری از کشاورزان به طور معمول برای انجام کشت دوم آب مورد نیاز را از چاه‌ها برداشت می‌کنند که فشار زیادی به منابع زیرزمینی وارد می‌کند.

داوودیان با اشاره به شرایط کاهشی آمار آب‌های زیرزمینی در مازندران تصریح کرد: در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ذخایر آبی زیرزمینی مازندران ۱۹۰ میلیون متر مکعب کاهش یافته است. طبق آمارها تا پایان خرداد امسال تراز آب‌های زیرزمینی مازندران نسبت به زمان مشابه در دوره درازمدت (سه دهه پیش) ۱۱۲ سانتیمتر کمتر شد که رقم قابل توجه و نگران‌کننده‌ای است.

وی افزود: در فصل کشاورزی پارسال ۴۵ درصد از ۲ میلیارد و ۵۰۸ میلیون متر مکعب آب استفاده شده در شالیزارهای مازندران، یعنی معادل یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون متر مکعب از منابع زیرزمینی برداشت شده بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران اظهار کرد: تلاش ما و همکاران‌مان بر این است تا با اجرای طرح‌های زیرساختی مهار و توزیع آب‌های سطحی همزمان با حفظ منابع آبی زیرزمینی نیاز آبی استان را تامین کنیم و انتظار داریم که کشاورزان نیز به منظور حفاظت از آب‌های زیرزمینی و پایداری کشت هشدارهای صادر شده مبنی بر ممنوعیت کشت دوم را جدی بگیرند.

به گزارش ایرنا، برداشت برنج از حدود ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار در مازندران هر سال از دهه سوم تیر ماه آغاز می‌شود و تا نیمه مرداد ادامه می‌یابد. سالانه حدود یک میلیون تن برنج در شالیزارهای مازندران تولید می‌شود که معادل نیمی از برنج مصرفی کشور است.

برداشت کشت اول برنج از شالیزارهای مازندران در حالی طی روزهای اخیر آغاز شده که به صورت همزمان کشاورزان این استان حدود نیمی از زمین‌های شالیزاری را برای کشت دوم برنج آماده کرده‌اند. کارشناسان این امر را تهدیدی برای سفره‌های زیرزمینی آب، نابودی مواد آلی خاک و میکروب‌های مفید و موجود زنده در خاک می‌دانند.

بر اساس آمارهای شرکت آب منطقه‌ای مازندران در این استان نزدیک به ۱۱۰ هزار چاه کشاورزی وجود دارد که از این تعداد حدود ۳۰ هزار حلقه چاه‌ برقدار هستند و مابقی با موتور دیزلی بهره‌برداری می‌شوند.