شالیکاران کشت دوم برنج را انجام ندهند

ساری - ایرنا - مدیر عامل شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران گفت: یکی از دغدغه‌های جدی ما در حال حاضر اقدام به کشت دوم برنج توسط کشاورزان است که می‌تواند مشکلات مهمی را ایجاد کند.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران، حیدر داوودیان در نخستین جلسه شورای معاونان و مدیران این شرکت در سال جاری اظهار کرد: انتظار داریم که ممنوعیت کشت دوم در همه نقاط استان به طور جدی مورد توجه کشاورزان و دستگاه‌های مرتبط از جمله جهاد کشاورزی استان قرار بگیرد.

مدیر عامل شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران با بیان اینکه مدیریت مناسب منابع آبی استان منجر به کاهش خسارت خشکسالی شد، ادامه داد: با تلاش‌های گسترده‌ای که برای مدیریت منابع آبی استان انجام شد با وجود خشکسالی شدید و کاهش چشمگیر منابع آبی شاهد رضایت نسبی کشاورزان و شرایط مطلوبی در سطح زیر کشت و برداشت محصول در استان و پیشگیری از خسارت ناشی از کم آبی در مازندران هستیم.

وی افزود: با وجود پیش‌بینی‌هایی که به دلیل خشکسالی درباره کاهش سطح زیر کشت استان داشتیم، با توجه به بارندگی‌های مناسب و با تلاش همکاران آب‌منطقه‌ای و ادارات منابع آب شهرستان‌ها، بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان از ۶۷ هزار هکتار کشتزارهایی که پیش‌بینی می‌شد دچار تنش شدید خشکسالی باشند و کشت در آن ها میسر نباشد، حدود ۶ هزار هکتار کشت نشد و در بیش از هفت هزار هکتار نیز کشت جایگزین انجام شد. اما بقیه اراضی کشت شد.

وی خاطرنشان کرد: از همه همکاران در واحدهای مختلف شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران سپاسگزارم و انتظار دارم که این همت و عزم همگانی ادامه داشته باشد. هنوز تا پایان فصل کشت زمان داریم و باید با تمام توان در میدان حضور داشته باشیم.

وی اظهار داشت: امسال با وجود خشکسالی جدی و شدیدی که در استان داشتیم و کاهش منابع آبی پیش‌بینی می‌شد با کاهش سطح زیر کشت و محصول مواجه شویم. اما با تلاش همکاران در شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران در مدیریت منابع آبی موجود خوشبختانه شاهد وضعیت تقریبا برابر با سال‌های گذشته هستیم.

وی افزود: هر چند که همچنان ممکن است کاستی‌هایی در برخی مناطق استان برای تامین آب کشاورزی دیده شود، اما به هر حال با وجود تنش آبی شدید شاهد رضایت نسبی کشاورزان در سراسر استان هستیم. امیدواریم با تلاش‌های همه همکاران بتوانیم با کمترین میزان خسارت از بحران خشکسالی عبور کنیم.

رییس هیات مدیره شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران تصریح کرد: تلاش‌های انجام شده توسط کارکنان و مدیران این شرکت برای مدیریت منابع آب در سال آبی و سال زراعی جاری یک دستاورد مهم در حوزه مدیریت منابع آب به شمار می‌آید که باید برای ارائه به جامعه و مسئولان مستندنگاری شود.

بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که شمار زیادی از شالیکاران حوضه آبریز هراز واقع در شهرستان های آمل ، بابل ، محمودآباد ، فریدونکنار و بابلسر که بخشی از زمین را برای خزانه گیری با هدف کشت دوم نشا کاری نکرده بودند ، اکنون مشغول بذر پاشی هستند.

همچنین اظهارات صاحبان بانک های نشاء در منطقه مرکزی مازندران نشان می دهد که کشاورزان قرار داد کشت برنج دوم را نیز منعقد کردند.

نخستین برداشت غیر رسمی شالی برنج در بخش لاله آباد شهرستان بابل هفته گذشته انجام شد و به نظر می رسد با توجه به طلایی شدن خوشه های برنج تا یک هفته آینده بیشتر کشاورزان برداشت محصول را شروع کنند.

طبق آمار جهاد کشاورزی امسال حدود ۲۰۹ هزار هکتار از زمین های مازندران زیر کشت اول برنج رفته است که به دلیل کمبود آب نسبت به سال زراعی گذشته حدود ۶هزار هکتار کمتر است.

مازندران حدود ۴۲ درصد برنج کشور را تامین می کند.

بی توجهی به ممنوعیت کشت دوم برنج ،بزرگترین دغدغه مدیریت منابع آبی استان است

محدودیت‌های منابع آبی مازندران در سال زراعی جاری

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران در تشریح مشکلات و محدودیت‌های مدیریت منابع آبی طی سال جاری نیز گفت: مقدار بارندگی‌های مازندران در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴ درصد و نسبت به دوره درازمدت ۲۰ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی با بیان این‌که طی سال آبی جاری کمترین مقدار آورد رودخانه‌ها طی ۴۱ سال اخیر در مازندران به ثبت رسیده است، اظهار کرد: آورد رودخانه‌های استان در مدت مشابه پارسال یک‌هزار و ۹۵۲ میلیون متر مکعب بود که این رقم امسال با کاهشی ۴۱ درصدی به یک‌هزار و ۱۵۴ میلیون متر مکعب کمتر شد و کاهش ۵۶ درصدی نسبت به دوره درازمدت را نیز نشان می‌دهد.

به گفته وی بیشترین کاهش آورد رودخانه‌های استان مربوط به رودخانه‌های تجن و تلار بود که به ترتیب ۸۷ و ۵۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران درباره آخرین وضعیت منابع آب زیرزمینی هم خاطرنشان کرد: حجم آب زیرزمینی استان نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۱۱ میلیون متر مکعب کاهش یافته و مقدار ذخایر آبی زیرسطحی استان به کمترین مقدار در ۳۱ سال گذشته رسیده است.

داوودیان اظهار کرد: ذخایر سدهای استان نیز امسال به کمترین میزان طی ۱۳ سال اخیر رسیده است. به طوری که اکنون حدود ۱۰۸ میلیون متر مکعب آب ذخیره شده در مخزن سدهای استان وجود دارد که کاهش ۴۶ میلیون متر مکعبی در مقایسه با مدت مشابه پارسال و عقب‌ماندگی ۳۰ درصدی نسبت به پارسال را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران با بیان این‌که در حال حاضر ۷۶ درصد از مخزن سد شهید رجایی و ۵۶ درصد از مخزن سد البرز خالی است، درباره توزیع و تنظیم آب پشت این سدها نیز گفت: امسال تا کنون از سد شهید رجایی ۱۸ میلیون مترمکعب و از سد البرز ۵۶ میلیون متر مکعب آب به کشاورزی اختصاص داده شد. مجموعا از سدهای استان تا کنون ۸۸ میلیون متر مکعب آب برای سیراب کردن کشتزارهای استان و ۵۷ میلیون متر مکعب هم برای تأمین آب آشامیدنی رهاسازی شد.

داوودیان با اشاره به بارندگی‌های بالاتر از نرمال فصل بهار و تاثیر این بارندگی‌ها در کاهش تنش آبی و بحران خشکسالی گفت: در ۶ ماه نخست سال آبی جاری یعنی مهر تا اسفند ۱۴۰۱ بیشتر نواحی استان در خشکسالی بسیار شدید قرار گرفتند. اما از مهر تا انتهای خرداد اوضاع بهبود یافت و برای تیر هم شرایط بارندگی بهتر از سال گذشته است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha