تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۰

کرمانشاه - ایرنا- مراسم گرامیداشت سالروز شکست حصر پاوه با حضور اقشار مختلف مردم و مسوولان از جمله «مهدی چمران» رئیس شورای اسلامی شهر تهران، استاندار کرمانشاه و جمعی از فرماندهان نظامی و انتظامی در سالن اجتماعات امام خمینی (ره) این شهرستان برگزار شد.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا؛ در این مراسم ماموستا مُلا قادر قادری امام جمعه پاوه، محمدطیب صحرایی استاندار کرمانشاه، علیرضا حیدری فرماندار پاوه، مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران، سردار محمدنظر عظیمی فرمانده قرارگاه نجف اشرف، سردار مسعود قنبری جانشین سپاه حضرت نبی اکرم (ص)، سردار بهروز خوشبخت مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان کرمانشاه، سرهنگ مسعود دوستی فرمانده سپاه پاوه، امیر کیومرث ماسوری جانشین قرارگاه منطقه‌ای غرب نزاجا،‌ سردار مهدی ظفری مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس همدان و برخی مسئولان لشکری و کشوری حضور داشتند.

خون دادیم تا به وحدت رسیدیم

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس همدان در این مراسم جمهوری اسلامی را جزیی از حکومت اسلامی دانست و گفت: به فرموده امام راحل اگر مسوولان به فکر ایجاد حکومت جهانی نباشند خائن و خطرناک هستند حتی اگر به مردم حکومت کنند.

سردار مهدی ظفری، ادامه داد: ما مسلمان و مراقب اسلام هستیم، حکومت اسلامی شیعه و سنی ندارد. اگر کسی بخواهد پاوه و مناطق کُردنشین را از قلب جمهوری اسلامی جدا کند خیانتکار است، خون دادیم تا به این وحدت رسیده‌ایم.

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس همدان خاطرنشان کرد: باید با نگاه اسلامی نه حزبی، جامعه توحیدی تشکیل داد. یکی از ویژگی‌های جامعه توحیدی که خصلت شهدا بود همکاری و همدلی بوده است.

وی نگاه دین را متفاوت از نگاه حزبی دانست و افزود: یکی از ویژگی‌های بارز منطقه اورامانات تا به امروز این است که به دنبال حزب و جریان نبوده‌اند و نیستند.

امروزِ پاوه؛ فردایِ غزه

محمدطیب صحرایی استاندار کرمانشاه نیز در این مراسم اظهار کرد: روزگاری که این شهدا در پاوه افتخار آفرینی کردند، اسلام در ایران در ابتدای حاکمیت خود بود.

وی ادامه داد: مظلومیت آن روز پاوه، اقتدار امروز را خلق کرده که براساس فرمایشات مقام معظم رهبری دیری نپایید که برادران و خواهران در غزه و فلسطین مظلوم لذت و حاکمیت اسلام را خواهند چشید.

حماسه ۲۶ مردادماه نقطه عطف در تاریخ انقلاب اسلامی است

فرماندار پاوه نیز دراین مراسم با بیان اینکه حماسه ۲۶ مردادماه سال ۱۳۵۸ یکی از مهم‌ترین رویدادها در تاریخ انقلاب اسلامی است، گفت: یکی از حوادث مهم و تأثیرگذار در تاریخ معاصر انقلاب اسلامی حماسه پاوه است که فرمان بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران مبنی بر شکست حصر پاوه که سراسر حکمت است، در رابطه با آن صادر شد.

علیرضا حیدری با بیان اینکه حماسه ۲۶ مردادماه نقطه عطف در تاریخ انقلاب اسلامی بود، افزود: مردم آن زمان شرایط سخت، ملتهب و حساسی که متأثر از تحولات دشمن در مناطق کُردنشین، بازماندگان رژیم ستمشاهی، عوامل ضدانقلاب و تجزیه‌طلبان بود را تحمل می‌کردند.

فرماندار پاوه با اشاره به وضعیت استراتژیکی و مهم این شهرستان، ادامه داد: دشمن برای تصرف این شهرستان برنامه داشت؛ منافقین با فکر شومی که داشتند تصرف پاوه را کلید زده بودند و با استقرار پنج هزار نفر به پاوه حمله و شهرستان را محاصره کردند.

وی در خصوص فرمان تاریخی امام خمینی (ره) برای شکستن محاصره شهرستان پاوه، تصریح کرد: فرمان تاریخی امام راحل (ره) موجب تقویت روحیه زرمندگان و باعث دلگرمی مردم و تضعیف روحیه، ترس و دلهره در میان ضدانقلابی‌ها شد و طی عملیاتی نیروهای ضدانقلاب عقب‌نشینی و شهرستان پاوه آزاد شد.

حیدری اضافه کرد: بیش از ۴۵ سال از آن روزها می‌گذرد، مردم شهر در امتداد همان راه مقدس و ولایت‌پذیری و اطاعت از فرمان ولی‌امر مسلمین در همه قوا شاهد هستیم که اطاعت‌پذیری را از مقام معظم رهبری دارند؛ اقتدار نظام مدیون مقام معظم رهبری و اطاعت‌های مردم ولایت‌مدار است.

به گزارش ایرنا، پاوه شهرستانی مرزی در استان کرمانشاه که دارای طبیعتی بکر و دیدنی و از لحاظ استراتژیک نیز موقعیتی عالی برای تجارت با عراق دارد؛ اما در سال‌های اوایل انقلاب و شروع جنگ تحمیلی این شهرستان دستخوش حملات نیروهای بعثی و منافقین بود و در این راه شهدای زیادی را تقدیم وطن کرد.

نیروهای بعث عراق و گروه منافقین به خاطر موقعیت استراتژیک پاوه حساب ویژه ای بر روی این شهر باز کرده بودند و تصرف این شهر را کلید پیروزی و تسلط کامل بر تمام کردستان می دانستند، پس با تمام توان این شهر را محاصره کردند و در این راه تعداد زیادی از اهالی این شهر و دیگر نیروهای ایرانی که برای دفاع از این دیار راهی آنجا شده بودند به شهادت رساندند.

شهید سرلشکر ولی‌الله فلاحی از همان اوایل فعالیت گروه‌های معاند در مناطق مختلف کردستان حضور داشت و ضمن نظارت بر عملیات‌ها، با حضور خود در میان نیروهای نظامی و تشویق و قدردانی از آنان، موجب تقویت روحیه رزمندگان می‌شد و در عین حال در ارائه تدابیر تاکتیکی، فرماندهان را یاری و هدایت می‌کرد.

سرتیپ فلاحی فرمانده نیروی زمینی ارتش نیز که در قرارگاه غرب حضور داشت، از کرمانشاه به اتفاق مصطفی چمران در روز ۲۵ مرداد ۱۳۵۸ با ۲ فروند بالگرد با توجه به خطرات بسیار زیاد وارد پاوه شدند.

یک روز پس از حضور سرتیپ فلاحی و چمران در پاوه یعنی صبح روز ۲۶ مرداد ۱۳۵۸ گروهی از مهاجمان به بیمارستان حمله کردند، بیمارستان و همچنین منبع آب پاوه به کلی نابود شد. مردم پاوه در خانه‌ها و یا زیرزمین منازل خود پنهان شدند. شهید چمران به همراه ۲۰ نفر از پاسداران در گروهان ژاندارمری همچنان در محاصره بودند. کسی قادر به جمع‌آوری اجساد شهدا در خیابان‌های پاوه نبود.

با صدور فرمان رهبر انقلاب در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۵۸ مبنی بر لزوم شکست حصر پاوه، نیروهای انقلابی و مردم کرمانشاه به سوی پاوه حرکت کردند. هجوم مردم و همچنین رسیدن نیروهایی که از قبل به سمت پاوه در حرکت بودند، باعث عقب‌نشینی ضدانقلاب شد.

اگر پاوه به تصرف نیروهای دشمن در میامد قطعا ضربه سختی به روحیه دیگر رزمندگان در دیگر مناطق جنگی وارد میامد پس با فرمان مستقیم رهبر انقلاب در تاریخ ۲۷ مردادماه ۱۳۵۸ نیروهای ایرانی با تمام توان برای شکستن حصر به این شهر وارد شدند و توانستند دشمن را که تا یک قدمی تصرف شهر پیش آمده بود به کوه های اطراف پاوه فراری دهند.

حصر پاوه ۶ سال طول کشید و سرانجام در سال ۱۳۶۶ و در عملیات والفجر ۱۰ نیروهای ایرانی توانستند تمام مناطق کردستان را اچنگ منافقان درآورند و حتی قسمتی از کردستان عراق را نیز به تصرف خود دربیاورند که پس از پذیرش قطع نامه ۵۹۸ رزمندگان ایرانی به مرز های کشور بازگشتند.

شهرستان پاوه با ۶۴۰ شهید، ٨۷۵ جانباز و ۲۷ آزاده سرافراز را تقدیم نظام و انقلاب اسلامی کرده است. این شهرستان با ۶۰ هزار نفر جمعیت در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی استان کرمانشاه قرار دارد.

استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت، ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد، مردم این استان ۳۰ هزار ایثارگر شامل ۹ هزار و ۸۰۰ شهید، ۱۹ هزار جانباز و هزار و ۷۵۰ آزاده تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.

همچنین تقدیم ۸۵۰ زن شهیده، ۱۵۵۰ بانوی جانباز و ۷۵۰ شهید زیر ۱۵ سال از سندهای افتخار مردم این استان است، رتبه اول زنان جانباز کشور و دومین استان که بیشترین تعداد زنان شهیده را تقدیم انقلاب اسلامی کرده از آن کرمانشاه است.

بیش از ۲۷ عملیات طی دوران دفاع مقدس در کرمانشاه از جمله مرصاد، بازی‌ دراز، تنگ حاجیان، محمد رسول‌ الله (ص)، والفجر ۱۰، مطلع‌الفجر انجام شده و همچنین شهر نودشه و روستاهای زرده و دیره شهرستان دالاهو در دوران جنگ تحمیلی بمباران شیمیایی شدند و اینها همگی سندی بر حقانیت و مظلومیت مردم این دیار است.