به گزارش خبرنگار ایرنا، درست در روزهایی که تمام مردم ایران شادمان از پیروزی انقلاب اسلامی سرگرم جشن و سرور بودند کرمانشاه از یک سو درگیر جنگهای داخلی با ضد انقلاب و از سوی دیگر درگیر دفاع در برابر حملات غیررسمی ارتش صدام در مرزهای خود بود و بقولی می توان گفت که جنگ برای مردم کرمانشاه به جای هشت سال، ۱۰ سال به طول انجامیده است.
تا قبل از شروع رسمی جنگ تحمیلی در ایران مرزهای کرمانشاه بالغ بر ۶۳۷ بار مورد تعرضات ارتش صدام قرار گرفت که در این مدت شهیدان بسیاری برای مقابله با این تعرضات تقدیم انقلاب شد، تا اینکه سرانجام در در ساعت ۱۱ روز ۳۱ شهریور ماه سال ۱۳۵۹ با شلیک توپ توسط صدام به سمت کرمانشاه جنگ تحمیلی به طور رسمی آغاز شد.
تا پایان جنگ، بیش از هشت هزار بار صدای آژیر حمله در کرمانشاه بلند شد و بیش از ۱۲۰۰ بار بمب و موشک، خانه و کاشانه مردم این خطه را زیر و زبر کرد. آخرین حمله دشمن هم عملیات «فروغ جاویدان» منافقین در کرمانشاه بود که البته با پاسخ ویرانگر «مرصاد» در هم کوبیده شد.
شهر پاوه در معادلات ضد انقلاب که سودای خودمختاری کردستان را داشتند، اهمیت بسیاری داشت. عمده مردم این شهر هوادار انقلاب بودند و از این رو تصرف این شهر میتوانست کلید پیروزی و تسلط ضد انقلاب بر کل کردستانات باشد. اهمیت شهر پاوه باعث شد در مردادماه ۱۳۵۸ چند هزار نفر از گروهکهای ضد انقلاب و چپگرا به پاوه حمله کنند.
در این سو حدود ۲۰۰ پاسدار محلی و ۶۰ پاسدار غیربومی و چند نفر از نیروهای ژاندارمری دفاع سرسختانهای در برابر مهاجمان انجام دادند، در نهایت بامداد ۲۷ مردادماه ۱۳۵۸ درست در لحظاتی که کم مانده بود ضد انقلاب، خانه پاسدارهای پاوه را تصرف کند زیرا شهر به طور کامل در محاصره مهاجمین مسلح قرار گرفت و از گوشه و کنار شنیده میشد که پاوه سقوط کرده است.
این موضوع موجب نگرانی و ناراحتی مردم منطقه شد و همه نگران موقعیت این شهر مرزی بودند و سقوط پاوه میتوانست بر وضعیت دیگر شهرهای مناطق کُردنشین اثر بگذارد و روحیه مردم و زمندگان اسلام را تضعیف کند.
در تاریخ ۲۶ مرداد پیام قاطع حضرت امام (ره) مبنی بر شکستن محاصره پاوه صادر شد و در پی آن مهاجمان به کوههای اطراف فرار کردند و نیروهای انقلاب بر پاوه مسلط شدند.
متن این فرمان که از رادیو پخش شد در واقع مهلت ۲۴ ساعتهای بود که امام به دولت و ارتش جهت شکست حصر پاوه و پاکسازی منطقه از لوث ضد انقلابیون داد.
امام خمینی (ره) در بخشی از پیام خود فرمودند: «به دولت و ارتش و ژاندارمری اخطار می کنم اگر با توپها، تانکها، قوای مجهز تا ۲۴ ساعت دیگر حرکت به سوی پاوه نشود من همه را مسئول میدانم.»
این روزها یادآور حماسه پاوه است، شهری که آماج حملات دشمنان قرار گرفت و تا آستانه سقوط نیز پیش رفت، اما همت یاوران امام خمینی(ره) از جمله شهید فلاحی، شهید چمران، شهید اصغر وصالی، اهداف مزدوران بیگانه پرست را ناکام گذاشت.
عملیات آزادسازی شهر پاوه مدیون جانفشانیهای سردارانی است که با اهدای خون خود نهال نوپای انقلاب اسلامی را آبیاری کردند.
به مناسبت این رشادت و دلاورمردی های رزمندگان در این خطه، یادمان شهدای پاوه که نمادی از شجاعت، شرافت، مقاومت و مظلومیت رزمندگان این دیار است احداث شده است یادمانی که روزانه میزبان صدها نفری میشود که برای ادای احترام و بزرگداشت شهدا، به این مکان میآیند؛ از این یادمان بهعنوان یکی از اولین یادمانهای ساخته شده در مناطق عملیاتی غرب کشور یاد میکنند زیرا در واقع این مکان مشهد چند تن از شهدایی است که در جریان محاصره شهر پاوه در مرداد سال ۱۳۵۸ به وسیله نیروهای ضدانقلاب، به شهادت رسیدند.
سفر رهبر معظم انقلاب به کرمانشاه در ۲۵ مهرماه سال ۱۳۹۰
در جریان سفر رهبر معظم انقلاب به استان کرمانشاه در سال ۱۳۹۰، ایشان سفری نیز به شهرستان پاوه داشتند و با حضور در یادمان شهدای پاوه، ضمن قرائت فاتحه، از ایثار و مقاومت شهدای سرافراز و مظلوم منطقه در مبارزه با ضد انقلاب و دشمن بعثی تجلیل کردند، ایشان همچنین در اجتماع پر شور مردم خونگرم منطقه پاوه و اورامانات، تفرقه افکنی میان شیعه و سنی را ابزار همیشگی دشمنان اسلام خواندند.
ایشان فرمودند: «برای شما جوانان عزیز پاوه بد نیست این خاطره را عرض بکنم که اولباری که من با جماعتی از مردم پاوه روبهرو شدم، در ماههای اول پیروزی انقلاب در شورای انقلاب بود. ما عضو شورای انقلاب بودیم. من دیدم چند نفر جوانِ گرم و گیرا و خوشمنظر، با لباس کردی آمدند شورای انقلاب، از ما وقت فوری و ضروری خواستند.
من با این جماعت جوان و پرشور ملاقات کردم. حرف آنها این بود که در منطقهی پاوه و اورامانات، ضد انقلاب درصدد است که به مردم انقلابی تهاجم نظامی کند و سختگیری کند و شما به ما کمک کنید تا ما بتوانیم در مقابل ضد انقلاب، مقاومت و ایستادگی کنیم. این مربوط به چند ماه آغازین انقلاب است. شاید کسی نمیتوانست این را تصور کند که از منطقهی کردی، جوانانی مؤمن، معتقد به اسلام و شجاع و در واقع ازجانگذشته، آمادهاند که بار دفاع از شهر را، از این منطقهی شهرستانی اورامانات را خودشان بر دوش بگیرند، توقعشان فقط این بود که دستگاههای مسئول - که آن وقت خیلی هم محدود بود، مشکلات زیادی هم بود، محدودیتهای زیادی هم بود - به آنها کمک کنند، یک تعدادی سلاح بدهند.
بعد این منطقه در دفاع در مقابل ضد انقلاب، امتیاز و برجستگی پیدا کرد. قبل از شروع جنگ تحمیلی، جوانان این منطقه، خودشان یک واحد نظامیِ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در منطقهی اورامانات و پاوه تشکیل دادند؛ سپاه هم کمک کرد، مشغول دفاع از این منطقه شدند. این کوههای سربهفلک کشیده، این سرزمین ناهموار، در مقابل همت مردانه و شجاعت جوانان این منطقه خاضع شد. قبل از آنکه دستگاههای مسئول بخواهند وارد شوند، خود مردم در مقابل ضد انقلاب مقاومت کردند.
قبل از این مرحلهی جنگ نظامی، یک مبارزهی سیاسی هم در این منطقه برقرار بود. یعنی در فروردین ۱۳۵۸، یک ماه و اندی بعد از پیروزی انقلاب، که رفراندوم جمهوری اسلامی شد، ضد انقلاب، هم در این منطقه، هم در مناطق دیگر، شرکت در رفراندوم را تحریم کرد؛ اما مردم پاوه از جملهی کسانی بودند که علیرغم ضد انقلاب و در مقابلهی با آنها، پرشورترین شرکت را در رفراندوم فروردین سال ۵۸ انجام دادند. بعد هم نوبت مقاومتهای نظامی رسید.
من در دوران جنگ، در سال ۶۰ آمدم پاوه. فضای سختی بود. انسان میدید که دشمن سعی کرده است فضای ناامنی را بر این منطقه تحمیل کند. اوائل یا نیمههای فروردین بود، برف روی زمین بود، ما رفتیم روی ارتفاعات. من دیدم همراهان ما اصرار میکنند که اینجا ناامن است، باید برگردید. یعنی آن روز ارتفاعات مشرف به شهر امنیت نداشت. در یک چنین شرایطی، مردم پاوه و برگزیدگان پاوه و جوانان مومن پاوه ایستادند، مقاومت کردند و توانستند این جایگاه برجسته را برای خودشان حفظ کنند. منطقه اینجور بود.
حالا من پاوه را که مرکزیت داشت و اساس کار، پاوه بود، ذکر میکنم؛ والّا شهرستانِ آن روز که شامل روانسر و جوانرود و ثلاث باباجانی و بقیهی مناطق کوچک بود، همه در این حرکت عظیم شرکت داشتند؛ البته پاوه محور بود، مرکز بود.
دینداری از خصوصیات این مردم بود، امروز هم هست، دو خصوصیت در منطقهی پاوه وجود دارد که انسان را وادار به تحسین میکند: یک خصوصیت، خصوصیت دینداری است؛ پایبندی به معرفت دینی و مبانی دینی و شریعت. خصوصیت دوم، روشنفکری است.
جوانان این منطقه - آنطوری که من اطلاع دارم و گزارش های دقیقی را ملاحظه کردم - جوانان روشنفکری هستند، بخش مهمی از این امتیازات برمی گردد به این مرد عالم و مجاهد، این جناب ماموستا قادری؛ روحانیِ هم عالم و هم روشنفکر، اینجور روحانیانی در این دوره و در همه مقاطع حساس، به کار جماعتهای مردمی میآید؛ آگاهانه، بابصیرت، مسائل را تشخیص بدهد، درک کند، بعد هم وسط میدان باشد. روحانیای که کنار بنشیند، به مردم بگوید شما بروید حرکت کنید، اقدام کنید، راه به جائی نخواهد برد.
آن روحانیانی موفق است که راه بیفتد، بگوید برویم؛ نه اینکه بگوید بروید. روحانی باید وسط میدان، جلوی مردم و اهل اقدام باشد، خوشبختانه ما نمونههای متعددش را در روحانیت منطقهی کردی مشاهده کردهایم و دیدهایم.
آن کسانی که با این مردم دشمنند به خاطر تدینشان، با این مردم دشمنند به خاطر انقلابیگریشان، با این مردم دشمنند به خاطر عشقشان به میهن عزیز، به ایران عزیز، آن دشمنان شیطانصفت، بیش از همه با اینجور روحانیونی مخالفند؛ با اینجور روحانیونی که وسط میدانند، آمادهی مجاهدتند، آمادهی فداکاریاند، مثل چراغ هدایتی هستند، دشمن هستند.
من امروز که به شهر پاوه و منطقهی اورامانات نگاه میکنم، میبینم سطح سواد بالاست، سطح معلومات بالاست، جوانها تحصیل کرده و آگاه و متدینند؛ این خیلی امتیاز بزرگی است که این منطقه دارد؛ خدا را شکر میکنیم.»
امام جمعه پاوه: حماسه ۲۶ مرداد پاوه نباید فراموش شود
امام جمعه پاوه در این ارتباط گفت: در ۲۶ مرداد سال ۵٨ حادثه بزرگی در این شهر رخ داد که هنوز آنطور که شایسته این مردم است به آن بها داده نشده و نباید حماسه مردم پاوه در این روز تاریخی فراموش شود.
ماموستا مُلا «قادر قادری»، افزود: چندین سال است در خواست داده ایم در تقویم رسمی کشور روز ۲۶ مرداد به نام روز حماسه پاوه نامگذاری شود اما هنوز اقدام خاصی صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه در ۲۶ مرداد مردم پاوه سختی و مصائب زیادی را در مقابل دشمنان جمهوری اسلامی متحمل شدند ادامه داد: فرمان بنیانگذار انقلاب و مجاهدت شهدای مرداد و همراهی و فداکاری مردم ما را در این روز سربلند کرد.
امام جمعه پاوه بیان کرد: مقاومت ملت پاوه ستودنی بود و در این راه نقش اثرگذار شهیدچمران را فراموش نخواهیم کرد.
مقاومت مردم پاوه، ماندگار است
استاندار کرمانشاه با بیان اینکه شهدای ما در دوران دفاع مقدس جانانه ایستادند، گفت: حماسه شکست حصر پاوه نیز در شرایط سختی رخ داد که باید از آن تعریف کرد، مقاومت مردم این شهر ماندگار است.
«بهمن امیریمقدم» اظهار داشت: شهدا بر گردن ما حق دارند و باید تلاش کنیم که ادامه دهندگان راه آنان باشیم و آرمان های آنان را زمین نگذاریم.
وی گفت: ما و مدیران دستگاههای اجرایی باید توجه داشته باشیم که راه شهدا برای ما حجت است و مواظب باشیم در دنیا در مسیر آنها حرکت کنیم و عکس شهدا عمل نکنیم.
امیریمقدم ادامه داد: امروز هم ما در جایگاه خدمت هستیم و باید از شهدا درس ایثارگری بگیریم و خدمتگزار مردم باشیم.
وی اضافه کرد: این شهدا سرمایه بوده و هستند و مسیر آنها ادامه دارد و ما در دفاع از دین و آیینمان کوتاه نخواهیم آمد.
کُردها در طول تاریخ انقلاب و اسلام همواره مدافع ارزش ها بوده اند
رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز در این زمینه می گوید: کُردها در طول تاریخ انقلاب و اسلام همواره مدافع ارزشها بوده و عقیده آنها در راه دفاع از اهداف انقلاب و اسلام مستحکم است و خللی در آن راه نیافته است.
مولوی اسحاق مدنی معتقد است: اسلام همواره از وجود کُردها منافع و برکاتی داشته است که نمونه بارز آن ایثار صلاح الدین ایوبی در آزادسازی فلسطین است.
وی افزود: کُردها با روحیه قوی اسلامی حود در اوایل شکل گیری انقلاب اسلامی که پایههای انقلاب هنوز آنگونه که باید محکم نبود، بدون سازش و در نظر گرفتن مصلحت، از انقلاب اسلامی حمایت کردند.
رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: کردستان تنها جایی است که بیش از ۸۰ روحانی آن توسط گروهک های معاند شهید شده و همگی عالم، فاضل و اندیشمند بوده اند.
مولوی اسحاق مدنی به حضور موثر پیشمرگان مسلمان کرد در هشت سال دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: پیشمرگان مسلمان کرد دوشادوش رزمندگان در جبهه جهاد حضور داشتند و در این راه شهدای بسیاری تقدیم کردند.
به گزارش ایرنا، شهرستان پاوه با ۶۴۰ شهید، ٨۷۵ جانباز و ۲۷ آزاده سرافراز را تقدیم نظام و انقلاب اسلامی کرده است. این شهرستان با ۶۰ هزار نفر جمعیت در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی استان کرمانشاه قرار دارد.
استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت، ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد، مردم این استان ۳۰ هزار ایثارگر شامل ۹ هزار و ۸۰۰ شهید، ۱۹ هزار جانباز و هزار و ۷۵۰ آزاده تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
همچنین تقدیم ۸۵۰ زن شهیده، ۱۵۵۰ بانوی جانباز و ۷۵۰ شهید زیر ۱۵ سال از سندهای افتخار مردم این استان است، رتبه اول زنان جانباز کشور و دومین استان که بیشترین تعداد زنان شهیده را تقدیم انقلاب اسلامی کرده از آن کرمانشاه است.
بیش از ۲۷ عملیات طی دوران دفاع مقدس در کرمانشاه از جمله مرصاد، بازی دراز، تنگ حاجیان، محمد رسول الله (ص)، والفجر ۱۰، مطلعالفجر انجام شده و همچنین شهر نودشه و روستاهای زرده و دیره شهرستان دالاهو در دوران جنگ تحمیلی بمباران شیمیایی شدند و اینها همگی سندی بر حقانیت و مظلومیت مردم این دیار است.
نظر شما