ساری- ایرنا- پرندگان زیبا، خسته، سرمازده و گرسنه هزاران کیلومتر را پرواز کرده تا خود را به تالاب ها و آب‌بندان های مازندران به عنوان بهشت پرندگان مهاجر برساند؛ استانی که از قرن ها قبل میزبان مهربان و سخاوتمند پرندگان سفر کرده از نقاط مختلف کره زمین است.

به گزارش ایرنا، در حالی چندین مرحله گروه های پرندگان مهاجر زمستان گذران وارد مازندران شدند که در ۱۷ سال گذشته تغییر کاربری آب بندان های این خطه از شمال کشور سبب شد مهم ترین زیستگاه این پرندگان از بین برود و این امر زمینه ساز کاهش بیش از۷۰ درصدی پرندگان مهاجر به این خطه از شمال شد و حفظ باقی مانده زیستگاه این پرندگان مهاجر که آشیانه آنها محسوب می شود از دغدغه های جدی دوستداران محیط زیست و حیات وحش است.

زیستگاه مناسب به عنوان مهم ترین عامل برای حضور پرندگان مهاجر در یک منطقه محسوب می شود و آب بندانها به عنوان مهم ترین زیستگاه برای حضور پرندگان مهاجر در مازندران محسوب می شوند.

در سالهای نه چندان دور با اجرای طرح های بومی محلی همانند قرق در آب بندان های این استان شاهد حضور میلیونی پرندگان مهاجر در مازندران بودیم. از اواخر دهه ۸۰ خورشیدی با اجرای برخی از قوانین همانند ممنوعیت قرق شکنی در آب بندان به همراه تغییر کاربری آب بندان های مازنداران زیستگاه و آشیانه های این پرندگان ویران و بسیاری از این مهمانان امیدی به نشستن در این خطه از شمال ندارند که این امر زمینه کاهش حضور چشمگیر پرندگان مهاجر در این استان شد.

صاحبنظران دلایل مختلفی را برای کاهش حضور پرندگان مهاجر در مازندران برشمردند که پسروی پی در پی آب خزر، خشکسالی ها به همراه کشت دوم برنج از جمله این علت ها است اما کارشناسان بر این باورند تغییر کاربری آب بندانهای این خطه از شمال یکی از مهم ترین علت کاهش پرندگان مهاجر در این استان است.

طبیعت مازندران مامن خوبی برای مهمانان زمستانی باشد

در این پیوند مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران گفت: پرندگان مهاجر هزاران کیلومتر دورتر وارد طبیعت استان مازندران می‌شوند و باید با آنان مهربان باشیم.

عطاءالله کاویان، اظهار کرد: در این ایام از سال مهاجرت پرندگان به سطح تالاب‌ها و آب‌بندان‌های استان شروع ش و با پرندگانی که هزاران کیلومتر دورتر وارد طبیعت استان مازندران می‌شوند باید مهربان باشیم این استان مامن خوبی باشند تا بتوانند زمستان‌گذرانی را پشت سر می‌گذارند.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران با اعلام اینکه بازار فروش و عرضه غیرقانونی بعد از چهار دهه متوقف شده است، ادامه داد: در برخی شهرهای پیرامون نیز ازجمله بابلسر، سرخرود و محمودآباد نیز نظارت داریم تا شاهد فعالیت بازار فروش پرندگان نباشیم.

به گفته کاویان، ۲۷۰ نیروی محیط‌بان دارد که در ۷۰ پاسگاه محیط‌بانی برای حفاظت از عرصه‌های زیستی مشغول حفاظت و مقابله با تخلفات صید و شکار هستند.

مازندران دارای ۲ تالاب بین‌المللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل‌پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

مازندران همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آب‌بندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان۱۰۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار بال به مازندران مهاجرت می‌کنند.

بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده‌های مختلف مهره‌داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها در زیست‌بوم مازندران شناسایی شده‌اند.

پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶ خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهی‌ها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل می‌دهند.