ايران سومين كشور دنيا از لحاظ مخاطرات طبيعي است/ ساحل مكران يكي از خطرناك ترين سواحل دنيا از لحاظ پديده سونامي است

زاهدان- ايرنا- معاون سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور گفت: ايران به دليل قرار گرفتن بر روي كمربند كوهساري با ذخاير معدني فراوان سومين كشور جهان از لحاظ مخاطرات طبيعي است.

به گزارش ايرنا جليل قلمقاش روز چهارشنبه در نشست بررسي وضعيت گسل ها، زلزله و مخاطرات طبيعي استان سيستان و بلوچستان افزود: با توجه به قرار گرفتن ايران در محل تلاقي دو ابر قاره اوراسيا از شمال و ابر قاره عربي آفريقايي از جنوب و واقع شدن بر روي كمربند كوهساري آلپ-هيماليا، گسل هاي زيادي در اين نقطه وجود دارد كه از يك سو ايران را به كشوري معدني و از سوي ديگر آن را به كشوري با مخاطرات طبيعي زياد تبديل كرده است.



وي تصريح كرد: كشور ايران به طور كامل در كمربند لرزه خيز دنيا واقع شده كه با بررسي نقشه ها، استان سيستان و بلوچستان در محلي قرار گرفته كه صفحه پوسته اقيانوسي درياي عمان به زير پوسته قاره اي مكران رانده مي شود و اين امر باعث تجمع فشار در اين منطقه و بوجود آمدن پديده هايي از جمله آتشفشان تفتان، بزمان و گل فشان ها شده است.



وي ادامه داد: اولين مخاطره سيستان و بلوچستان مساله زلزله است كه بر اثر فعاليت گسل ها و شكست پوسته زمين رخ مي دهد، بيشتر زلزله هاي سيستان و بلوچستان عمق حدود 40 كيلومتر دارند و عمق تعداد كمي از آن ها بين 40 تا 80 كيلومتر و تعداد انگشت شماري هم عمقي بيش از 80 كيلومتر و كمتر از 150 كيلومتر دارند.



معاون سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور اظهار داشت: خطر پديده سونامي كه به دليل زلزله در بستر اقيانوس به وجود مي آيد و امواج بلند را با سرعت زياد به طرف ساحل روانه مي كند و باعث تخريب ساحل و تمام سازه هاي آن مي شود در اين استان به دليل واقع شدن در مجاورت درياي عمان زياد است.



ساحل مكران يكي از خطرناك ترين سواحل دنيا از لحاظ پديده سونامي است



وي با بيان اينكه ساحل مكران يكي از خطرناك ترين سواحل دنيا از لحاظ پديده سونامي است ادامه داد: در سال 1945 با رخ دادن سونامي در اين منطقه ارتفاع اموج در سواحل پاكستان به 13 متر رسيد و جان حدود چهار هزار نفر را گرفت و در كراچي نيز ارتفا امواج به بيش از دو متر رسيد و خسارت هاي زيادي داشت، پس اگر اين پديده در گذشته رخ داده است در آينده هم احتمال بروز آن خواهد بود.



قلم قاش افزود: سيلاب پديده اي است كه كشور و استان همه ساله با آن روبرو بوده و خسارات قابل توجهي به بار مي آورد به طوري كه در مرداد سال 92 حدود 230 ميليارد تومان به اين استان خسارت وارد كرد.



وي ادامه داد: در نقشه پهنه وري سيلاب كشور مشاهده مي شود كه نيمه شمالي سيستان و بلوچستان بيشترين خطر سيلاب، نيمه جنوبي خطر زياد و بخشي از شرق استان جز مناطق كم خطر سيلاب است.



وي با بيان اينكه دماوند، تفتان، بزمان،سبلان و سهند آتش فشان هاي خفته كشور هستند گفت: يكي از مخاطراتي كه در اين استان كمتر به آن پرداخته شده خطر فوران آتش فشان است كه بايد به آن توجه ويژه اي شود زيرا آتش فشان هاي تفتان و بزمان در استان در حال حاضر فعال نيستند اما به دليل خروج گاز و فرورانش فعال در درياي مكران ممكن است اين آتش فشان ها دوباره فعال شوند.



وي ادامه داد: با توجه به برداشت بي رويه ذخاير زير زميني كشور پديده فرو نشست در كشور ملموس شده اما در باره وقوع اين پديده در سيستان و بلوچستان هيچ اطلاعاتي وجود ندارد كه دليل آن يا اتفاق نيفتادن فرونشست در اين منطقه است يا اينكه مردم و مسوولان آن را نمي شناسند و جدي نمي گيرند.



وي تصريح كرد: يكي از طرح هاي تحقيقاتي انجام شده در استان توسط سازمان ما برداشت اطلاعات ژئوديناميك در استان با روش GPS است كه هدف از آن بررسي جابجايي افقي و عمودي پوسته است.



وي بيان داشت: با توجه به موقعيت خاص امنيتي استان تا قبل از اين تهيه بسياري از نقشه هاي زمين شناسي اين استان امكان پذير نبود اما با همت مسوولان استان اينك اين امر ميسر شده است.



7311 / 6081

سرخط اخبار استان‌ها