آب اقیانوسها در حال اسیدی شدن است
#
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 28/05/83
خارجی.علمی.اقیانوس شناسی.اسیدی.
گروهی از محققان کشور انگلیس تحقیقات جدیدی را برای بررسی پدیده اسیدی
شدن آب اقیانوسها در پی افزایش گاز گلخانه ای "دی اکسید کربن" در جو، آغاز
کرده اند.
به گزارش سایت اینترنتی "بی بی سی نیوز"، اسیدی شدن اقیانوسها سبب کاهش
"پهاش" آب می شود که این امر نتایج بسیار خطرناکی برای آبزیان به دنبال
دارد و محققان عقیده دارند سوزاندن سوختهای فسیلی و آزادسازی بیشتر
"دی اکسید کربن" در جو، این پدیده را تشدید می کند.
در این مطالعه محققان آکادمی ملی علوم انگلستان تلاش می کنند تاثیر
بالارفتن اسیدیته آب بر حیات اقیانوسها را که هم اکنون به میزان زیادی
ناشناخته است، بررسی کنند.
به گفته دانشمندان، افزایش مصرف سوختهای فسیلی سبب افزایش انتشار گاز
دی اکسید کربن در جو می شود که بیشتر این گاز نیز توسط اقیانوسها جذب شده و
در پی واکنشهای شیمیایی، تشکیل "اسید کربنیک" می دهد.
پیش از این اعلام شده بود که روزانه چیزی بین 20 تا 25 میلیون تن
دی اکسید کربن از جو زمین به اقیانوسها وارد می شود.
محققان عقیده دارند اقیانوسهای کره زمین این میزان جذب دی اکسیدکربن
در آبهای سطحی خود را در 20 میلیون سال گذشته تجربه نکرده اند و چنانچه
روند مذکور ادامه پیدا کند، "پهاش" آب اقیانوسهای جهان تا سال 2100 به
اندازه 4/0 واحد کاهش پیدا خواهد کرد.
به گفته دانشمندان، اسیدی شدن آب اقیانوسها درست با پدیده گرم شدن آب
اقیانوسها همزمان شده و آبزیان با دو مشکل اساسی مواجه شده اند.
این موضوع که دو پدیده گرم شدن و افزایش اسیدیته آب یکدیگر را متعادل
کرده و یا تشدید می کنند، هنوز مشخص نیست.
مرجانها و جاندارانی که دارای صدفهای سخت هستند از آسیب پذیرترین
موجودات زنده آبزی در برابر کاهش "پهاش" هستند زیرا با اسیدی شدن آب
اقیانوس، میزان "کربنات کلسیومی" که این جانداران برای تولید صدف از آن
بهره می گیرند، کاهش پیدا می کند.
این پدیده به علاوه به طور مستقیم بر رشد و تولید مثل ماهی ها اثر منفی
دارد و سبب کاهش تعداد "پلانکتون"ها در آبها می شود که پلانکتون ها نیز خود
یکی از مهمترین منابع غذایی آبزیان هستند و این امر چرخه غذایی اقیانوسها
را تخریب می کند.
سازمان تحقیقات جوی و اقیانوسی آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که
از سال 1800 تاکنون، اقیانوسهای زمین در حدود 120 میلیارد تن عنصر کربن
را در پی فعالیتهای انسانها جذب کرده اند.
افزایش اسیدیته سبب کاهش اکسیژن آبهای سطحی و افزایش دریافت نور
خورشید در اقیانوسها می شود که مجموعه این عوامل ترکیب زیستی اقیانوسها را
به طرز ناشناخته ای تغییر خواهد داد.
در این مطالعه محققان تلاش می کنند تاثیر افزایش اسیدیته اقیانوسها بر
حیات دریایی را بررسی کنند و خواستار تلاش مضاعف به منظور کاهش انتشار
گازهای گلخانه ای در جو هستند.
علمی./2315/1418