سم بوتولیسم، قویترین سم میکروبی تهدیدکننده حیات انسان
#
قزوین، خبرگزاری جمهوری اسلامی 28/11/83
داخلی.علمی.بوتولیسم.
سم بوتولیسم قویترین سم میکروبی و شناخته شده است که از طریق استفاده و
نگهداری نادرست مواد غذایی تولید و به انسان منتقل می شود.
تخمین زده می شود که یک گرم از سم بوتولیسم بتواند یک و نـیم میلیون نفر
انســان را از پا درآورد.به همین دلیل این ماده یکی از مواد شیمیایی مورد
استفاده در بیوتروریسم و تروریسم میکروبی است.
میکروب بوتولیسم در سطح میوه ها، سبزیجات، غذاهای دریایی و خــــاک قرار
می گیرد و در صورت عدم رعایت بهداشت ازاین طریق به انسان منتقل می شود.
دکتر "مرضیه هوشیار" ، فوق تخصص داخلی در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار
ایرنا با اشاره به اینکه بوتولیسم قابل پیشگیری است، گفت: بوتولیسم غذایی
ناشی از کنسروهایی مانند لوبیا، ذرت و ماهی است که"اسیدیته" پایین دارند.
وی افزود:اطلاعات مهم در خصوص چگونگی مصرف غذاهای کنسرو شده مــعمولا روی
قوطی های کنسرو ودر دسترس مصرف کننده ها می باشد که باید به آن توجه شود.
وی ادامـه داد: البته شیوع بوتولیسم از منابع غیرمعمول مثل سیر، فلفل و
گوجه فرنگی سرخ شده در روغن که خوب نگهداری نشده اند و سیب زمینی پخته ای که
داخل فویل آلومینیم نگهداری می شود و دیگر غذاهایی که بـطور بهداشتی ذخیره
نشده اند، نیز دیده شده است.
وی با بیان اینکه غذاهای پخته شده حتما باید در ظروف بــهداشتـــی داخل
یخجال نگهداری شوند،تاکید کرد: از آنجا که سم بوتولیسم در حــرارت بالا از
میان می رود،کنسروها پیش ازمصرف باید درحدود 10تا 20دقیقه جوشانده شوند.
وی عسل را یکی دیگر از خوراکی هایی دانست که احتمال آلودگی با بـــاکتری
"کلستریدیوم بوتولینوم" را دارد،بنابراین وی توصیه کرد که عسل برای تغذیه
نوزادان کمتراز 12 ماه مصرف نشود.
دکتر هوشیار با بیان اینکه با بالا بردن سطح آگاهی جامعه درباره راههای
نگهداری ومصرف صحیح غذاهای آماده می توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد،
ادامه داد: موارد آلودگی غذایی بیشتر در غذاهای خانگی وبندرت دررستورانها
دیده می شود، بنابر این بانوان در منازل باید تمام موارد بهداشتی را بدقت
رعایت کنند.
فوق تخصص داخلی درباره زخم های بوتولیسم گفت: با مــراقبت دقیق و رعایت
بهداشت تحت نظر متخصص و عدم کاربرد داروهای موضعی بدون تجویز پزشک می توان
از آلودگی زخم بوتولیسم پیشگیری کرد.
دکتر هوشیار درباره انواع سم بوتولیسم گفت : هفت نوع سم بوتولیسم شناخته
شده اند که با حروف A تاG نشان داده می شوندوتنهاانواع ,F ,E ,B A در انسان
سبب بیماری می شوند.
وی بااشاره به اینکه بوتولیسم غذایی و نـوزادی در سال هــــای اخیر کمی
کاهش یافته است،گفت ولی بوتولیسم زخمی افزایش داشته است.
وی دید بلوری،دوبینی، افتادگی پلک ها، صحبت های درهم و نامشخص، اشکال در
بلع، خشکی دهان و ضعف عضلانی را از علایم این بیماری برشمرد ودرباره راههای
تشخیص این بیماری اظهارداشت: از آنجایی که این بیماری با بعضی بیماری های
عصبی، عضلانی مثل سندروم گلین باره و بیماری میاستینی شباهت دارد، نیاز به
بعضی معاینات و تست های تخصصی تر برای تشخیص قطعی دارد.
دکتر " زهرا هنرکار"،فوق تخصص گوارش وکبد نیز در گفت و گــــوی اختصاصی
باخبرنگار ایرنا بوتولیسم را یک بیماری بالقوه خطرناک و تهدیدکننده حیات
انسان دانست و گفت: این میکروب از طریق یک نوروتوکسین ایجاد می گردد.
وی ادامه داد: این بیماری به چهار شکل بوتولیسم غذایی ، نوزادی، زخم و
عفونت روده های بالغین تظاهر می یابد.
وی گفت:بامصرف غذای آلوده به سم،بوتولیسم غذایی،بابلع اسپور کلوستریدیوم
که دردستگاه گوارش میزبان ساکن شده بوتولیسم نوزادی و بوتولیسم زخم نیزبا
آلودگی زخم و ترشح نوروتوکسین ایجاد می شود.ولی علت ایجاد این سم در عفونت
های روده ای بالغین هنوز دقیقا مشخص نشده است.
وی افزود: سم بوتولیسم درمحیط مناسب اسپور میکروب رشد کرده و به پــاسیل
تولیدکننده سم تبدیل می شود که بعضی از اشکال آن میکروب سمی تـولید کرده و
شکل، طعم و بوی غذا را تغییر می دهد ولی بعضی دیگر هیچ تغییری درشکل، طعم
و بوی غذا ایجاد نمی کند.
فــوق تخصص گوارش و کبد درباره علایم بالینی این بیماری اضافه کرد: علایم
بالینی بیماری ، ناراحتی اعصاب جمجمه ای همراه با ضعف عضلانی پایین رونده و
قرنیه چشم می باشد.
وی یکی ازعلایم این بیماری را در نوزادان یبوست ذکرکردو گفت: در نوزادان
یبوست اولین علامت است وپس ازآن ضعف،اختلال درغذا خوردن،ریزش بزاق،بی اشتهایی
،بی قراری و گریه ضعیف در کودک مشاهده می شود.
وی اختلال در مکیدن،انحراف چشم،افتادگی پلک وضعف عضلات سروصورت رااز علایم
یک بیماری شدید دانست.
این فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به اینکه هربیمار مشکوک به بوتولیسم
باید فورا دربیمارستان بستری شود و جهت علایم نارسایی تنفسی کنترل گردد ،
گفت: نارسایی تنفسی علت اولیه مرک در این بیماران است.البته ممکن است این
بیماران از یک تا سه ماه بستری شوند.
1352/ 1590