تهران- مديرعامل شركت ملي صنايع مس ايران از اختصاص بيشترين ميزان سرمايه گذاري كشور به صنعت مس ، بعد از صنعت نفت خبر داد.

به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا، 'اردشیر سعدمحمدی'در بازدید خبرنگاران از معادن مس استان كرمان ،اظهار داشت: در حال حاضر با انجام هشت هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در صنعت مس ،این صنعت بعد از نفت بیشترین میزان سرمایه گذاری در كشور را جذب كرده است.

وی با اشاره به برنامه ریزی شركت ملی مس برای توسعه عملیات اكتشاف در معادن مس كشور و ارتقای حجم ذخایر مس ، بیان كرد: در سال 1388 ذخایر خالص مس كشور 14 میلیون تن بود و با اكتشاف های صورت گرفته در سال 1389 و 92 هزار متر حفاری ، این ذخایر به 18 میلیون تن افزایش پیدا كرد و جایگاه ایران از رتبه 13جهان به نهم ارتقا یافت.

وی با بیان اینكه امسال نیز انجام 150 هزار متر حفاری پیش بینی شده بود وتاكنون 120 هزار متر آن انجام شده است، گفت: با این عملیات ، میزان ذخایر مس كشور به 21 میلیون تن افزایش خواهد یافت و در نتیجه آن تا پایان امسال رتبه ایران در جهان از نهم به هفتم ارتقا می یابد.

**سه كیلوگرم سرانه مصرف مس در دنیا

وی میزان تولید جهانی مس در سال 2011 را 19 میلیون و 800 هزار تن ذكر و میانگین سرانه مصرف مس در دنیا را حدود سه كیلوگرم ذكر كرد كه در برخی كشورهای توسعه یافته تر این رقم به شش كیلوگرم رسیده است.

به گفته ی سعدمحمدی 88 پروژه بزرگ در دنیا جهت ارتقا به این میزان در حال انجام است و پیش بینی می شود تا چهار سال آینده 7/5 میلیون تن مس به ظرفیت فعلی دنیا اضافه شود كه 3/4 میلیون تن آن متعلق به كشور چین است. نكته حائز اهمیت این است كه كشور چین 7/1 میلیون تن از این 3/4 میلیون تن را با بهره گیری از قراضه های این صنعت تولید خواهد كرد.

مدیرعامل شركت ملی صنایع مس ایران خاطرنشان كرد : مس بعد از طلا یكی از فلزات پر ارزش و گرانبها در صنعت محسوب می شود كه میزان مصرف آن یكی از شاخص های توسعه صنعتی در كشورها به شمار می آید و طبق پیش بینی ها تا سال 2035 حدود 40 میلیون تن مس خالص در بخش های مختلف مانند صنایع هواپیما سازی، خودروسازی،نانو، های الكترونیك، لوله های مسی ،موتورها و ... مورد نیاز است.

**تولید 700 هزار تن مس در كشور

سعدمحمدی با اشاره به افزایش مصرف این فلز در دنیا از برنامه ریزی این شركت برای افزایش تولید از 200 هزار تن به 700 هزار تن در كشور خبر داد.

وی با یادآوری اینكه ظرفیت تولید كنسانتره مس در كشور 900 هزار تن است، افزود: با افتتاح 17 پروژه در حال احداث ظرفیت تولید كنسانتره مس به دو میلیون و 500 هزار تن می رسد.

مدیرعامل شركت ملی صنایع مس ایران با اشاره به طرح های در دست اجرای این شركت ، ابرازامیدواری كرد تا شهریور ماه سال 1391 شاهد افتتاح دو كارخانه كنسانتره جدید در آذربایجان و سرچشمه كرمان باشیم.

به گفته ی وی در بحث ذوب نیز سه پروژه بزرگ در حال احداث و سیستم ریورب قدیمی مس سرچشمه به سیستم فلش كه از تكنولوژی های جدید دنیا به شمار می آید ، درحال تغییر است.

وی از افزایش ظرفیت ذوب كشور به 700 هزار تن خبر داد و گفت:به این ترتیب 300 هزار تن به ظرفیت مس سرچشمه و 200 هزار تن به مس خاتون آباد استان كرمان و 200 هزار تن نیز به ظرفیت ذوب آذربایجان شرقی افزوده خواهد شد.

سعدمحمدی همچنین از افزایش 700 هزار تنی پالایش در این بخش خبرداد و تصریح كرد : دو پالایشگاه 200 هزار تنی در آذربایجان شرقی و خاتون آباد كرمان در حال احداث و ظرفیت پالایشگاه سرچشمه نیز از 200 به 300 هزارتن در حال افزایش است .

**احداث بزرگترین كارخانه بازیابی آب دنیا در سرچشمه كرمان

وی در خصوص تامین آب مورد نیاز این صنعت در استان كرمان نیزاظهار داشت: برای احداث یك كارخانه 500 مگاواتی برنامه ریزی شده و سد رود شور، سومین سد بزرگ هسته آسفالتی كشور، با سرمایه گذاری بالغ بر 40 میلیارد تومانی شركت ملی صنایع مس در حال احداث است.

وی همچنین به احداث كارخانه ته ریز خمیری برای بازیابی آب و پساب كارخانه ها در منطقه سرچشمه اشاره كرد و آن را جزو بزرگترین كارخانه های دنیا در این زمینه كه با استفاده از پیشرفته ترین تكنولوژی های دنیا ساخته شده ، عنوان كرد و گفت: این كارخانه آماده افتتاح و در حال حاضر كشور شیلی متقاضی انتقال تكنولوژی ساخت این كارخانه به كشور خود است.

**مس ایران ،نخستین شركت كشور

مدیرعامل شركت ملی صنایع مس پروژه های در حال اجرای این شركت را بیش از 40مورد ذكر كرد و یادآور شد: با افزایش ظرفیت تولید به 700 هزار تن این شركت به اولین شركت در ایران و پنجمین شركت در خاورمیانه تبدیل خواهد شد.

وی عیار مس تولیدی ایران را 99/99 درصد ذكر كرد و گفت: عیار مورد نیاز در بازارهای جهانی برای صنایع نانو و الكترونیك ، همین عیار است كه به دلیل این كیفیت بالا اروپا خواستار خرید مس ایران است.

**ورود تراك های 240 تنی به كشور برای اولین بار

وی عنوان داشت: سال گذشته با حجم عملیاتی بالغ بر 102 میلیون تن ،بالغ بر 36 میلیون تن ماده معدنی استخراج شد كه برای ارتقای این ظرفیت بیش از 30 دستگاه تراك 136 تن خریداری شد و برای اولین بار در كشور دو دستگاه تراك 240 تن خریداری شده كه به زودی وارد كشور و تا ماه آینده در معادن كشور مشغول به كار می شوند.

سعدمحمدی با اشاره به ضرورت ارتقای جایگاه تولید مس ایران در دنیا ،خاطر نشان كرد: براساس مصوبه ای كه در تاریخ 30 آبان ماه سال جاری به شركت ملی مس ابلاغ شد ،این شركت مجوز حضور در مجمع بین المللی و تحقیقاتی ICSG را كسب كرده و در این مجمع دارای كرسی خواهد شد و می تواند به طور رسمی در جلسات سالانه این مقر در ارتباط با بحث های اقتصادی،تكنولوژی،صادرات و فن آوری ها حضور پیدا كرده و با بهره گیری از این موقعیت جهت ارتقای تكنولوژی ها و جایگاه فنی ایران در جهان تلاش كند.

مدیرعامل شركت ملی صنایع مس ایران تصریح كرد: سال گذشته در كشور یك میلیارد و 315 میلیون دلار صادرات مس صورت گرفت و علی رغم اینكه توسعه داخلی كشور بابت ظرفیت سازی جدید برای مصرف مس ایران صورت گرفته ،نیاز به توسعه این صنعت برای كشور بسیار ضروری است.

وی به برگزاری اولین كنگره بین المللی مس در ایران در ماه گذشته اشاره كرد و افزود: بیش از 30 كشور صاحب تكنولوژی در بحث مس از جمله آلمان، فرانسه، ایتالیا، اتریش،كره جنوبی ،دانمارك،فنلاند ،ژاپن و شیلی در این كنگره شركت كرده و به تبادل تجارب و دانش پرداختند.

**یك ریال وام نگرفته ایم

وی همچنین متذكر شد شركت مس در انجام پروژه های خود با 47 شركت مشاوره و 62 پیمانكار همكاری می كند و هیچ گونه بدهی به این شركت ها ندارد و تاكنون نیز یك ریال وام از بانك های كشور برای انجام پروژه های خود دریافت نكرده است.

سعدمحمدی افزود: بلكه با استفاده از برنامه ریزی های مدون از منابع خود تولید ثروت كرده و منابع مورد نیاز خود را از سرمایه گذاری های انجام شده، تامین می كند و دغدغه ای بابت تامین این منابع نیز وجود ندارد.

**تولید كاتد از غبار مس

وی در مورد كسب استانداردهای زیست محیطی نیز بیان داشت: این شركت سال گذشته چهار رتبه ممتاز بهره وری در كشور را كسب كرد و شایسته دریافت لوح صنعت سبز نیز شد و در حال حركت به سمت كسب استانداردهای زیست محیطی و الگوهای یورو پنج است.

سعدمحمدی تهیه كاتد از غبار مس را از پروژه های تحقیقاتی این شركت ذكر كرد و افزود:در حال حاضر به طور مستقیم از غبارمس كه توسط باد بر روی زمین پخش می شد و مشكلات زیست محیطی به همراه داشت ، كاتد تهیه می شود.

به گفته ی وی با به كار گیری این روش با كمتر از یك و نیم میلیارد تومان درسال پنج هزار تن كاتد تهیه می شود كه با قیمت امروز كه با توجه به بحران اقتصادی كاهش پیدا كرده ، بالغ بر 35 میلیارد دلار در سال ارزش اقتصادی خواهد داشت.

**اشتغالزایی 500 نفری در هر بخش از صنایع مس

مدیرعامل شركت ملی صنایع مس ایران گفت:هر كارخانه و هر قسمت كه در این صنعت احداث و به بهره برداری می رسد حدود 400 تا 500 نفر اشتغالزایی به همراه دارد.

وی تاكید كرد از آنجا كه در حال حاضر محور توسعه این صنعت به اكثر استان های كشور مانند یزد،اصفهان،سیستان و بلوچستان،آذربایجان شرقی و غربی،اردبیل، زنجان و غیره گسترش پیدا كرده ، باعث افزایش گستره اشتغالزایی صنعت مس در كشور شده است.

به گفته ی وی سال گذشته پنج معدن جدید مس دره زار با اشتغالزایی 220 نفری، مس دره آلو با 246 نفر اشتغالزایی و در منطقه شهر بابك سه معدن چاه فیروزه،ایجو و چاه مسی بازگشایی شد و معادن جدید سركوه و نوچون در كرمان،تفت و علی آباد در یزد،كهنگ در اصفهان و هفت چشمه در آذربایجان شرقی برای سال 90 آماده افتتاح است كه به مرور به ظرفیت تولید كشور اضافه می شود.

سعدمحمدی صنعت مس را یك صنعت اقتصادی عنوان كرد كه سرمایه گذاری در آن علاوه بر ارزآوری برای كشور ، ارزش افزوده بالایی را برای كشور در آینده در پی خواهد داشت.

اقتصام**3917**1561