مركل در حالی برای تعمیق و گسترش روابط استراتژیك اقتصادی و سیاسی با چین به عنوان یكی از مهمترین شركای اقتصادی خود تلاش می كند كه اختلاف دیدگاه های سیاسی زیادی بین دو كشور وجود دارد.
به گزارش ایرنا، روابط سنتی برلین و پكن در سال 2010 با تاكید مقامات دو طرف، روندی نوین و استراتژیك یافت و در ژوئن 2011 نیز با سفر نخست وزیر چین به آلمان، برگزاری نشست های دوره ای دولت های دو كشور در دستور كار قرار گرفت.
این برنامه در حالی اجرایی شد كه در سال 2007، 'دالایی لاما' رهبر در تبعید بوداییان تبت با استقبال مركل در كاخ صدر اعظمی آلمان حضور یافت كه انتقاد و واكنش شدید مقامات چینی را برانگیخت و بدنبال آن روابط دو كشور به تیرگی گرایید.
دولت چین در اعتراض به این دیدار، كلیه روابط سیاسی و دیپلماتیك با آلمان را در سطوح بالا به حال تعلیق درآورد.
اما آلمان در میان كشورهای اروپایی بیشترین همكاریهای فنی و اقتصادی و بالاترین سطح معاملات بازرگانی را با چین دارد و این كشور نیز مایل است این روابط را گستردهتر و عمیقتر كند زیرا برلین را دروازه ورود به اتحادیه اروپا میداند.
مقامات آلمانی معتقدند، تغییرات سیاسی و به نوعی انتقال قدرت كه سال 2012 با تغییر رییس جمهوری و نخست وزیر چین عملی خواهد شد، تغییرات گسترده ای در سیاست ها و برنامه های دیپلماسی این كشور ایجاد خواهد كرد و انتظار دارند روند توسعه روابط و همچنین نشست های دیپلماتیك در حوزه روابط راهبردی، با وجود این تغییرات ادامه یابد.
رهبران دو كشور در دیدار سال گذشته خود اعلام كردند كه در پنج سال آینده میزان مبادلات تجاری حدود 50 درصد افزایش خواهد یافت كه آلمان را به بزرگترین شریك تجاری اروپایی چین تبدیل كرده و این كشور نیز دومین صادر كننده به آلمان به شمار می رود.
بحران یورو و مشكلات اقتصادی اروپا در سفر سال گذشته نخست وزیر چین به برلین نیز یكی از محورهای اصلی مذاكرات بود به طوری كه مقام چینی با اطمینان در این باره صحبت كرد و بحران بدهی های چند كشور اروپایی را گذرا دانست.
البته نباید از نظر دور داشت كه بحران یورو بر اقتصاد چین هم تاثیرگذار است، زیرا براساس پیش بینی ها، حدود یك چهارم دارایی های ارزی چین با یورو است.
همزمانی سفر مركل به چین با تشدید بحران اقتصادی در اروپا و آزار بحران یورو، اهمیت دارد. از این رو، طرح موضوعات اقتصادی مرتبط با بحران یورو و تلاش های آلمان برای برون رفت از این وضعیت در كنار كمكی كه چین می تواند انجام دهد، نیز یكی از مهمترین محورهای مذاكرات مركل در پكن است.
چین به عنوان دومین اقتصاد جهان، 3/9 درصد تولید ناخالص دنیا را به خود اختصاص داده و شاهد رشد 2/9 درصدی است كه بر پایه برنامه های پنج ساله توسعه با پیش بینی میانگین رشد هفت درصد در سال طراحی و به مرحله اجرا درآمده است.
این درحالی است كه درآمد سرانه هر آلمانی در سال 40 هزار دلار آمریكا و در چین این رقم تنها چهار هزار و 400 دلار است.
آلمان در سال 2011 با افزایش صادرات به چین روبرو بوده به طوری كه نسبت به سال 2010، 22 درصد افزایش نشان می دهد و این افزایش در مورد واردات از چین، سه درصد اعلام شده است.
بازار چین برای آلمان بسیار مهم است، بگونه ای كه یك هیات بزرگ اقتصادی متشكل از مدیران بیش از 20 شركت بزرگ اقتصادی، مركل را در سفر به پكن همراهی می كنند تا با استفاده از این فرصت، مشتریان بیشتری برای فروش خودرو و لوازم یدكی، تولیدات شیمیایی و الكترونیكی بیایند.
آلمان مقصد یك سوم تمام كالاهای چینی است كه سال گذشته میلادی وارد كشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است و سرمایهگذاران آلمانی بیشترین سهم را در پروژههای مختلف چین دارند.
چینیها نیز بویژه به دستاورد های آلمان در حوزه فناوری های فوق پیشرفته، انرژیهای تجدیدپذیر و صنایع سنگین علاقه فراوانی دارند.
در دیدارهای قبلی مقامات دو كشور، چندین قرارداد تجاری از جمله فروش 88 فروند هواپیمای ایرباس به چین امضا شد و به گفته مركل حجم مبادلات تجاری برلین - پكن در دو دهه گذشته 20 برابر شده و چین به سومین شریك تجاری آلمان تبدیل شده است.
ارزش تجارت دو كشور در سال 2011، حدود 145 میلیارد یورو اعلام شده كه 80 میلیارد یورو واردات از چین و 5/65 میلیارد یورو صادرات آلمان را شامل می شود.
البته براساس اعلام مقامات اقتصادی آلمان، انتظار نمی رود در سفر امسال مركل به آلمان قرارداد های اقتصادی بزرگی منعقد شود، زیرا سال گذشته درحاشیه نشست دو دولت، چندین قرارداد بزرگ نهایی شد و فقط پیگیری روند اجرای موارد قبلی در سفر پیش رو بررسی خواهد شد.
از جمله قراردادها می توان به سرمایهگذاری مشترك با شركت زیمنس برای ساخت توربین های بخار و گازی در چین و همچنین قرارداد 800 میلیون دلاری با شركت دایملر بنز برای ساخت كامیون در این كشور اشاره كرد.
قرارداد همكاری محیط زیستی و كمك آلمان برای تولید خودروهای برقي، ذخیره انرژي، گسترش تولید انرژيهاي تجدیدپذیر و حفاظت از جریانهاي آبي از جمله دیگر موارد همكاری دو كشوراعلام شده است.
این روند نشانه گرم شدن مناسبات دو كشور است و آلمان امید دارد، این مسیر به تثبیت موقعیت یورو كمك كند.
همراهان اقتصادی مركل در این سفر بررسی دسترسی بیشتر فعالان اقتصادی آلمان به بازار بزرگ چین و فراهم شدن شرایط بهتر برای حضور در اقتصاد عظیم این كشور 5/1میلیارد نفری را در دستور كار خود دارند.
در زمان حاضر نزدیك به 800 شركت چینی در آلمان فعالیت دارند و در مقابل، 500 شركت این كشور نیز در چین فعالیت می كنند كه سبب شده پكن پنجمین شریك اقتصادی برلین در زمینه صادرات و دومین شریك بزرگ اقتصادی در حوزه واردات باشد.
صدر اعظم آلمان در این سفر كه همزمان با چهلمین سال برقراری روابط دو كشور انجام می شود، با حضور در گوانگژو كه یكی از مهم ترین استان های اقتصادی چین است با مدیران و دست اندركاران شركت های آلمانی فعال در این استان دیدار خواهد كرد.
از منظر روابط سیاسی و دیپلماتیك هر چند مقامات آلمان بارها بر نزدیكی دیدگاه های سیاسی دو كشور تاكید كرده اند، اما اعلام داشته اند كه از چین انتظار دارند به عنوان یك قدرت بزرگ، آمادگی لازم برای پذیرش مسوولیت سیاسی خود در جهان را اعلام و در تصمیم گیری های مهم شورای امنیت سازمان ملل نقش هماهنگ ایفا كند.
به عنوان نمونه درباره این اختلافات، مركل هفته گذشته اذعان كرد در زمینه برخی موضوعات از جمله برنامه هسته ای و تحریم ها ایران، پكن با دیدگاه آلمان موافق نیست.
گفته می شود در سفر دو روزه مركل به پكن، درباره تحولات كره شمالی، افغانستان، پاكستان و همچنین رابطه چین با هند و ژاپن،حقوق بشر و آزادی مطبوعات در چین، مذاكره خواهد شد.
اروپام** 1701**1516
برلين - 'آنگلا مركل' صدر اعظم آلمان در حالي اواخر اين هفته براي پنجمين بار راهي پكن مي شود كه اميدوار است بتواند افزون بر افزايش سطح روابط اقتصادي، كمك مالي چين براي خروج اتحاديه اروپا از بحران يورو را دريافت كند.