باقی مانده رژیم پهلوی كه هنوز امید به در دست گرفتن قدرت داشتند در منجلابی كه خود مهیا كرده بودند دست و پا زده و راه رهایی جستجو می كردند اما درایت و رهبری امام راحل همه توطئه ها را یكی پس از دیگری خنثی كرد تا لحظه ای در حركت این جریان تعللی ایجاد نشود.
امام خمینی (ره ) در روز 14 بهمن 1357 در جمع گروهی از روحانیون به بیان مفاسد رژیم شاه پرداخت و از مسوولان آن خواست تا كنار بروند.
در این دیدار كه در مدرسه علوی تهران صورت گرفت، ایشان ضمن اشاره به بی قانونی های دولت، فرمود: این همه جمعیت كه به خیابان می آیند مردم نیستند و با شناسنامه جعلی وارد شده اند؟
ایشان در این مدرسه در جمع كاركنان و نویسندگان روزنامه اطلاعات به تبیین وظیفه خطیر مطبوعات و اهل قلم پرداخته و تصریح كردند: اهل قلم وظیفه خطیری دارند و باید هوشیار و مراقب باشند چرا كه یك كلمه به صورت مكتوب گاه می تواند زیانبخش باشد.
امام راحل همچنین در میان كمیته برگزاری استقبال، نیرنگ عوامل آمریكا در پوشش ملیت را مورد بررسی قرار داده و اعلام كردند: رمز پیروزی شما، وحدت كلمه است.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به راه دستیابی به حكومت اسلامی خاطرنشان كرد: و الان وقتی است كه غفلت درآن مصادف با انتحار و خودكشی است. غفلت نباید كرد، باید این نهضت را ادامه داد. باید خیابان ها را پر از جمعیت كرد. باید همه مردم آگاهانه بریزند توی خیابان ها و این بنیان فاسد را از بین بردارند. چیزی دیگر از آن نمانده است جز یك چیز مختصری، این هم باید با همت شما مردم مسلمان با همت ملت ایران باید این هم از میان برداشته شود تا ما برسیم به یك حكومت اسلامی به یك حكومت عدل ...
ایشان در جمع روحانیون با اشاره به نظریه استعماری جدایی دین از سیاست، تاكید كردند: مساله جدا بودن دین از سیاست، مساله ای كه با كمال تزویر و خدعه طرح كردند، حتی بر ما هم مشتبه كردند . حتی كلمه آخوند سیاسی یك كلمه فحش است در محیط ما ! فلان آخوند سیاسی است...
آخوند در محراب برود و شاه هم مشغول دزدی اش باشد! هر كس اسلام را مطالعه كرده باشد قرآن كریم را مطالعه كرده باشد، كافی است كه بفهمد اسلام و قرآن كریم تربیت می كند یك جامعه را در همه شئون.
در این روز همچنین شهردار تهران و نماینده مجلس شورای ملی استعفای خود را به امام خمینی (ره) تسلیم كردند و شاپور بختیار در مصاحبه ای با فرستاده ویژه رادیو ملی فرانسه گفت: موجودیت و وحدت كشور بر همه مسایل دیگر از جمله حضرت آیت الله خمینی، شاه و قانون اساسی مقدم است.
نخست وزیر غیر قانونی ایران درباره مناسبات آینده اش با آیت الله خمینی تاكید كرد كه قدمی در راه نزدیك شدن به رهبر شیعیان برداشته است.
در این روز شورای نمایندگان دانشگاه ها موسسات آموزش عالی ایران اعلام كرد: مدیریت دانشگاه ها پس از انقلاب بررسی می شود.
مطبوعات در این روز خبر دادند كه تاكنون 35 هزار آمریكایی خاك ایران را ترك كرده اند و 10 هزار نفر در تهران و سایر شهرها باقی مانده اند كه تدریجا به كشور خود باز خواهند گشت.
رسانه های گروهی در این روز همچنین اعلام كردند دولت آمریكا تماس خود را با شاه قطع كرده است و حتی اردشیر زاهدی سفیر او را كه خود را به آمریكا نزدیك می دانست، نپذیرفته اند.
اما در این بین نظرات و واكنش رهبران دیگر كشورها نیز قابل تامل است به گونه ای كه یاسر عرفات طی پیامی كه برای امام ارسال داشت، گفت: نتایج پیروزی ملت ایران در مرزهای آن كشور متوقف نخواهد شد. اما انور سادات با اشاره به اینكه او هیچ آیت اللهی را در مصر نخواهد داشت، واكنش خشمگینانه خود را نسبت به وقوع انقلاب در ایران ابراز داشت.
همچنین قذافی رهبر لیبی در گفتگویی با تلویزیون فرانسه گفت: تاكنون از رهبران انقلابی ایران در خواست كمكی از او نشده است اما به مجرد رسیدن چنین در خواستی بدون اندكی درنگ هر چه را كه در قوه دارد كمك خواهد كرد.
روزنامه واشنگنتن پست نیز نوشت: قرار دادهای خرید اسلحه ایران از آمریكا به ارزش 12 میلیارد دلار در مذاكرات اریش فون مابرود فرستاده نظامی آمریكا با فرماندهان نظامی ایران در تهران لغو شد.
امام راحل در این روز در یك مصاحبه مطبوعاتی در مدرسه رفاه اعلام كردند: شورای انقلاب حكومت موقت تعیین خواهد شد و حكومت موقت، موظف خواهد بود كه مقدمات رفراندم را تهیه كند. همچنین قانون اساسی كه تدوین شد، به آراء عمومی گذاشته می شود. ایشان دولت بختیار را غیرقانونی اعلام كردند و گفتند: كاری نكنید كه مردم را به جهاد دعوت كنم.
در این روز همچنین به دنبال برگزاری نشست اعضای شورای انقلاب با حضور امام خمینی، به پیشنهاد اعضا و موافقت امام، مهندس مهدی بازرگان برای نخست وزیری دولت موقت انتخاب شد.
مهندس بازرگان درباره انتخابش به نخست وزیری دولت موقت اظهار داشت: در پی تشكیل جلسه شورای انقلاب در روز چهاردهم بهمن ماه سال 1357 آقای (امام) خمینی ما را مخاطب قرار داده پرسیدند برای نخست وزیری چه كسی را تعیین كنیم ؟ ... نمی دانم آقای مطهری بود یا یكی دیگر از روحانیون شورای انقلاب كه مرا پیشنهاد كرد. در هر حال نظر عموم روی من رفت و اگر كسی موافقت نداشت، حرفی نزد.
آیت الله خمینی تبسم و اظهار خوشوقتی كرده، گفتند به این ترتیب خیالم از دو طرف راحت شد. ظاهرا منظور ایشان از دو طرف، ملیون و روحانیون بود.
با وجود اینكه تنها سه روز از ورود امام خمینی (ره) به میهن می گذشت مشتاقان زیارت امام خمینی در مقابل محل اقامت ایشان تجمع كرده بودند سیل جمعیت به حدی بود كه یونایتد پرس جمعیت مشتاق را حدود چهار و نیم میلیون نفر برآورد كرد.
خبرگزاری فرانسه نیز اینگونه نوشت: بختیار در مصاحبه با لوماتن گفت: بعضی اوقات صبر بهترین تاكتیك است و اگر آیت الله خمینی بخواهد در شهر مقدس قم دولت پیشنهادی خود را به وجود آورد، به او اجازه خواهم داد تا دولتی شبیه به واتیكان تاسیس كند.
مطبوعات آن روز وقایع چهاردهم بهمن را اینگونه مخابره كردند: دستور آزادی 350 زندانی محاكم نظامی صادر شد، تظاهرات مردم در برخی از شهرستان ها بدون درگیری با ماموران انجام شد. دانشجویان ایرانی با حمله به سفارتخانه های ایران در آمریكا، لبنان و استرالیا، نسبت به رژیم سلطنتی ایران ابراز انزجار كردند، چهل تن دیگر از نمایندگان مجلس از مقام خود استعفا دادند.
روزنامه الوطن العربی نیز نوشت: یك ژنرال ارتش به ملاقات شاه در خارج از كشور رفت و آسوشیتد پرس گزارش داد: واكنش كشورهای اسلامی در مقابل بازگشت آیت الله خمینی متفاوت بوده است.
* با استفاده از مطالب مركز اسناد انقلاب اسلامی و پایگاه اطلاع رسانی جامع
دفاع مقدس
فراهنگ 1883/1647
تهران - ايران در روزهاي آغازين ورود امام خميني (ره ) دوران جديدي را تجربه مي كرد، روزهايي كه هر چند در گوشه و كنار كشور برخي از عوامل رژيم شاهنشاهي قدم علم مي كردند اما قطار انقلاب با شتاب به پيش مي رفت.