۲۲ خرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6203936
T T
۰ نفر

اهدای مستمر خون راهی برای نجات بیماران

۲۲ خرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6203936
اهدای مستمر خون راهی برای نجات بیماران (گزارشی به مناسبت 24 خرداد روز جهانی اهداکنندگان خون سالم ) ................................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 22/03/86 داخلی.اجتماعی.سلامت.خون.اهداکننده.
گزارش از رقیه نوری 24 خرداد برابر با 14 ژوئن، مصادف با روز جهانی اهداکنندگان خون سالم است . روزانه میلیون ها نفر با اهدای خون جان هزاران نفر را نجات می دهند.
با وجود پیشرفت های علمی قابل توجه در سال های اخیر ، هنوز هیچ ماده ای جانشین خون انسان نشده و تنها منبع این ماده حیاتی، اهدای مستمر خون توسط انسان های آگاه و انسان دوست است.
شانس دریافت خون سالم در کشورها متفاوت است، حدود 60 درصد از کل ذخیره خونی جهان به 18 درصد مردم دنیا می رسد و 83 درصد جمعیت جهان از خون کافی برخوردار نیستند.
در ایران 35 درصد اهداکنندگان خون سالم به سازمان انتقال خون ایران ، اهداکنندگان مستمر هستند.
اهداکننده مستمر به شخصی گفته می شود که در طول یکسال، حداقل دو بار خون اهدا کرده و آزمایش های وی از نظر سازمان انتقال خون سالم گزارش شده باشد.
اهداکنندگان مستمر خون ، آگاهی بیشتری نسبت به اهمیت خون و پیشگیری از بیماری های قابل انتقال از طریق خون دارد.
از آنجا که اهداکنندگان داوطلب و مستمر به خاطر احساس مسوولیت اجتماعی، انسان دوستی و خداباوری ، اقدام به اهدای خون می کنند، انگیزه ای برای پنهان کردن رفتارهای پرخطر خود ندارند.
اهداکنندگان داوطلب ومستمر چون از نظر بالینی و آزمایشگاهی، بطور مکرر مورد بررسی قرار گرفته و از نظر سلامتی قابل اعتمادتر هستند،بااهدای مستمر خون، از ایجاد اضطراب و نگرانی در بیماران نیازمند به خون و خانواده های آنها جلوگیری می شود.
اهدای مستمر خون موجب دسترسی دائم به خون کافی در طی سال می شود و اهدا -کنندگان مستمر خون، مناسب ترین مربیان برای تبلیغ و ترویج اهدای خون سالم در خانواده و جامعه هستند.
دکتر " لی جانک ورک " مدیر هماهنگی سازمان جهانی بهداشت، خون سالم را یکی از نیازهای اساسی سیستم بهداشتی هر کشور می داند.
وی گفت: اخیرا 192 ایالت عضو این سازمان موافقت کردند روز جهانی اهدا -کننده خون بصورت یک رخداد سالیانه برگزار شود.
جانک ورک ، این کار را موجب افزایش آگاهی عمومی در مورد نیاز به خون سالم و اهداکننده سالم دانست.
به گفته وی، سازمان بهداشت جهانی و سایر سازمان ها، استراتژی های روشنی جهت افزایش دسترسی به خون سالم پیشنهاد کرده اند.
"این استراتژی ها بر پایه تشویق اهداکنندگان داوطلب منظم بدون چشمداشت مالی بنیانگذاری شده است." دکتر " بشیر حاجی بیگی " متخصص خون در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: تهیه خون و فرآورده های خونی کافی و سالم ، وظیفه ای دشوار و اما حیات بخش است که از سال 1353 در کشور بر عهده سازمان انتقال خون ایران گذاشته شد.
وی، بزرگترین هدف این سازمان را جلب یاری هموطنان و در اختیار گذاشتن خون و فرآورده های خونی با بهترین کیفیت و مطابق استانداردهای بین المللی است.
حاجی بیگی، اظهار داشت: ادامه زندگی حدود شش هزار کودک هموفیلی و بیش از 20 هزار بیمار مبتلا به تالاسمی در کشور، وابسته به دریافت مداوم خون و فرآورده های خونی است.
وی، ادامه داد: سایر مصرف کنندگان خون شامل بیماران دیالیزی ، بیماران نیازمند جراحی، بویژه جراحی های بزرک ، بیماری های خونریزی دهنده ، نوزادان مبتلا به عوارض ناشی ازناسازگاری خون، بیماران پیوند اعضاء، مصدومان سوانح مختلف از جمله سوختگی های شدید و تصادفات رانندگی،مبتلایان به انواع سرطانها بویژه در مرحله شیمی درمانی، هستند.
این متخصص خون با اشاره به اینکه ارائه خدمات انتقال خون توسط مراکز دیگر امکان پذیر نیست، گفت: ماده اولیه انتقال خون، خریدنی نبوده و برای تهیه آن باید پذیرای داوطلبان اهدای خون باشیم تا فرآورده های خونی را برای نجات بیماران استفاده کنیم.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این سازمان با بیش از سه میلیون انواع فرآورده های خونی در سال ، جان بیماران را در کشور نجات می دهد.
دکتر" حسن ابوالقاسمی" افزود: اگر افراد برای اهدای خون به پایگاههای سازمان انتقال خون در کشور مراجعه نکنند ، سالانه بیش از یک میلیون و 500 هزار بیمار جان خود را از دست می دهند.
وی گفت: وظیفه سازمان انتقال خون رعایت استانداردهای خون و رسیدن بیش از 50 نوع فرآورده های خونی سالم به مصرف کنندگان ، است.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ، مهمترین عامل تضمین سلامت خون را سلامت اهداکنندگان ذکر کرد و گفت: سال گذشته یک میلیون و 603 هزار واحد خون در بیش از 100 پایگاه انتقال خون در سراسر کشور تهیه شد.
وی بااشاره به اینکه بسیاری از کشورهای دنیا برای تهیه خون مورد نیاز برای بیماران وجهی را پرداخت می کنند، گفت: در ایران چنین عملی وجود ندارد و ضروری است در زمینه اهدای خون بیشتر اطلاع رسانی کنیم.
رییس سازمان انتقال خون ایران، افزود:اهدای خون سالم بسیارحائز اهمیت است و امروزه از آمار خون هایی که باعث انتقال بیماری های عفونی به بیماران می شد، در کشور کاسته شده است.
ابوالقاسمی با بیان اینکه 96 درصد خون های اهدایی بصورت داوطلبانه تهیه می شوند، گفت: فقط سه تا چهار درصد فرآورده های خونی بصورت جایگزین است که امسال سعی داریم خون جایگزین را حذف کنیم.
روز جهانی اهداکنندگان خون، فرصتی جهت قدردانی از اهداکنندگان داوطلب مستمر است و هر فرد می تواند از طریق اهدای خون مستمر و یا کمک داوطلبانه در برگزاری روز جهانی اهداکنندگان خون، در نجات زندگی افراد سهیم باشد.
اجتمام/9114/1611 شماره 040 ساعت 36:10 تمام انتهای پیام E22.30-36-10
۰ نفر