۸ مهر ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6217020
T T
۰ نفر
سیگار کشیدن "کلید" فعال شدن زیانبار برخی از ژنهاست .....................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 08/07/86 علمی.خارجی.ژنتیک.سیگار دانشمندان اعلام کردند سیگار کشیدن می تواند برخی از ژنها را برای همیشه در مسیری زیانبار، فعال کند. این کشف می تواند به این سوال پاسخ دهد که چرا خطر ابتلا به سرطان حتی پس از ترک سیگار، همچنان بالا باقی می ماند.
به گزارش ایرنا و به نقل از رویترز، محققان دریافتند تغییرات ژنتیکی بسیاری با ترک سیگار، متوقف می شود، اما چندین ژن نیز از جمله ژنهایی که پیش از این با مصرف سیگار مرتبط نبودند، سالهای سال همچنان فعال باقی می مانند.
به گفته محققان این تغییرات غیرقابل برگشت می تواند دلیلی برای خطر سرطان ریه با وجود ترک سیگار تلقی شود.
نتایج این تحقیقات در نشریه بیومد سنترال Genomics BMC منتشر شده است.
در هر آن، در هر سلول تنها حدود یک پنجم ژنها فعال هستند.
"راج چاری" و همکارانش از مرکز تحقیقات سرطان بریتیش کلمبیا در ونکوور با بررسی نمونه های بافتی 20 فرد سیگاری و آنهایی که سیگار خود را ترک کرده بودند، فعالیت ژنی آنها را با یکدیگر و با ژنهای افرادی که هرگز سیگار نکشیده بودند، مقایسه کردند.
پژوهشگران دریافتند برخی ژنهای ترمیم کننده DNA در افراد سیگاری خاموش شده و در سیگاری های سابق نیز خاموش مانده است. آسیب وارده به DNA یکی از مهمترین عوامل ابتلا به سرطان است.
ژن "CABYR" ژنی است که در افراد سیگاری و افرادی که سیگار خود را ترک کرده اند روشن می ماند. این ژن به حرکت اسپرم کمک می کند.
ژن دیگری که در افراد سیگاری روشن می شود اما در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند خاموش است، "ENTPD8" نام دارد. ظاهرا این ژن در DNA آسیب دیده نقش دارد.
تغییرات ژنتیکی دیگری که در سیگاری ها مشاهده می شود ظاهرا به مدت یک سال یا بیشتر در افرادی که سیگار را ترک کرده اند، معکوس می شوند. برخی از این ژنها در کمک رسانی به سلولها در ترمیم مجاری هوا و تولید مثل نقش دارند.
به گفته محققان، 50 درصد از افرادی که ابتلا به سرطان ریه در آنها به تازگی تشخیص داده شده، سیگاری های سابق هستند.این امر برای شناخت تاثیرات سیگار کشیدن بر مجاری هوا در افراد سیگاری و سیگاری های سابق مهم است.
علمی.2354/1786 شماره 021 ساعت 10:28 تمام
۰ نفر