۱۳ اسفند ۱۳۸۳، ۰:۰۱
کد خبر: 6413843
T T
۰ نفر
زلزله زدگان برای سازگاری با شرایط بحران نیازمند حمایت های روانی اجتماعی هستند # کرمان، خبرگزاری جمهوری اسلامی 13/12/83 معاون امور فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی استان کرمان گفت : افراد مصیبت دیده برای سازگاری با شرایط بحران و از سرگرفتن فعالیت های عادی خود نیازمند حمایت های روانی ، اجتماعی هستند. دکتر حسن ضیاء الدینی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت : خدمات حمایتی می تواند برای مقابله با بحران به آسیب دیدگان کمک کند. وی تصریح کرد: در صورت حل نشدن بحران بطور کامل ممکن است اثرات روانی و عاطفی جبران ناپذیری بر ساختار شخصیتی افراد وارد آید. دکترضیاء الدینی، شوک، بهت ، گیجی، انکار، ناامیدی و افسردگی را از جمله مراحل روان شناختی که بعد از حوادث ناگهانی به ویژه زلزله در بازماندگان بوجود می آید نام برد. وی اضافه کرد : بازماندگان برای جلوگیری از ناامیدی و افسردگی نیازمند کمک جدی روان شناختی هستند. وی با اشاره به اینکه گروههای خدمات ویژه روان شناختی شامل دو روانشناس با تجربه زن و مرد بصورت سیار به مناطق آسیب دیده زرند اعزام می شوند گفت: این افراد برای پیشگیری از مشکلات روان شناختی از جمله افسردگی، اضطراب و واکنش های سوک به یاری مصیبت دیدگان می شتابند. معاون امور فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی استان کرمان ارایه خدمات روان شناختی را شامل چهار مرحله دانست و گفت : در مرحله اول که بازگویی روان شناختی است شامل لحظه شروع تا زمان حال حاضر می باشد. دکترضیاء الدینی افزود: در مرحله بعد باید به فرد کمک کرد تا هیجانات و عواطف خود را برون ریزی کرده و سعی شود در این مرحله عادی سازی صورت گیرد.
وی افزود : در مرحله عادی سازی نیز باید به فرد تفهیم شود که علایم نشان دهنده نشانه های روانی شدن و غیرطبیعی بودن نیست و این واکنش کاملا طبیعی می باشد. عضو ستاد بحران شهرستان زرند مرحله سوم را شامل مواجهه تدریجی با آنچه که از آن وحشت دارند اعلام کرد و گفت: در مرحله سوم فرد سعی می کند از رفتن به برخی مکانها و یا فکر کردن به بعضی از چیزهایی که از دست داده اجتناب کند که می بایست با حساسیت زدایی تدریجی این مشکلات از میان برداشته شود. دکترضیاء الدینی یادآور شد: جلسات گروهی برای کسانی که عزیزان خود را از دست داده و دچار واکنش های ناامیدی و سوک شده اند، موثر می باشد. وی گفت: در نهایت شرکت در کلیه مراحل سوک و انجام مراحلی چون بازیهای گروهی برای کودکان بوسیله روانشناسان به گونه ای که بتوانند مراحل سوک مربوط به عزیزان از دست رفته را به خوبی بگذرانند می تواند فرد را به حالت طبیعی باز گرداند. وی ادامه داد: کمیته سلامت و روان معاونت امور فرهنگی پیشگیری سازمان بهزیستی استان به منظور ارائه خدمات به بازماندگان زلزله از اولین ساعات پس از زلزله فعالیت خود را در شهرستان زرند و مناطق زلزله زده آغاز کرده است. دکترضیاء الدینی با اشاره به تجربه های زلزله بم گفت: از روز حادثه تصمیم گرفیتم با حضور در بین مردم نیازهای اولیه را مورد بررسی وسپس به مسئولین انتقال دهیم تا مشکلات مردم سریعتر و راحت تر حل شود. وی افزود:بدین منظوراکیپی بنام اکیپ سلامت و روان متشکل از چند روانشناس و مددکار در این مناطق مستقر شدند تا نیازهای مردم را مورد بررسی و به مسوولان انتقال دهند. وی گفت: در این بخش سعی کردیم با بکارگیری مهارتها از بروز عوارض روحی و روانی مردم جلوگیری کنیم که از روز چهارشنبه گذشته در کمپی که در روستای داهوئیه راه اندازی شده سعی می شود که با تشویق بچه ها به نقاشی کشیدن آرامش روحی یابند. دکتر ضیاء الدینی از اجرای برنامه عملیاتی خدمات سلامت روانی اجتماعی در زرند خبرداد و گفت: اجرای این برنامه تا دو سه ماه آینده به طول می انجامد.
وی در تشریح این برنامه افزود: شش اکیپ روانشناسی و مددکار به چادرها و مناطق زلزله زده سر می زنند و سعی می کنند تا مسائل روحی و روانی را مورد بررسی قرار دهند. وی با اشاره به ارتباط با افراد آسیب دیده گفت: باید پس از زلزله شرایطی را فراهم کنیم تا افراد آسیب دیده بتوانند احساسات و عواطف مثبت یا منفی خود را بروز دهند و آنها را به صحبت کردن در مورد واقعه پیش آمده تشویق کرد. وی افزود: اعتقادات، بیانات و احساسات فرد را نباید مورد سئوال قرار دهیم حتی اگر این بیانات واقع بینانه نباشند. دکترضیاء الدینی گفت: در این گونه مواقع باید به صحبتهای افراد آسیب دیده به دقت گوش داد و درخواست هایی را که از ما دارند یادداشت کرد. عضو ستاد بحران شهرستان زرند افزود: کمک کردن به فرد آسیب دیده به منظور شناخت درست و درک صحیح از حادثه تا افکار اشتباه درباره خود، متوفی و دیگران را شناسایی و درجهت تغییر آنها اقدام کنند از دیگر اقداماتی است که در این گونه مواقع باید انجام شود. وی با اشاره به این مطلب که همه می توانند به زلزله زدگان کمک کنند تا به حالت عادی روحی خود بازگردند گفت: ایجاد حس همبستگی گروهی، تغییر نگرشهای منفی آسیب دیدگان نسبت به خود، محیط و آینده فراهم کردن مقدمات فعالیت های جسمی نظیر ورزش، بازی و فعالیت های بدنی برای آسیب دیدگان از موارد دیگری است که می تواند در این زمینه به آنها کمک کند. معاون پیشگیری سازمان بهزیستی استان کرمان افزود: سئوال کردن در مورد خود، خانواده و اتفاقاتی که رخ داده نیز به بازگشت فرد به حالت عادی کمک قابل توجهی می کند. دکترضیاء الدینی استفاده از داروهای آرامبخش برای آرام کردن فرد و دوری از رنج را توصیه نکرد و افزود: عبور از مرحله بحران با لمس درد و رنج بهتر صورت می گیرد. وی فراهم کردن شرایطی که از طریق آن فرد با دعا و نیایش ارتباطات معنوی خود را تقویت کند در آرامش روحی وی بسیار موثر دانست. او همچنین نوشتن نامه، شعر، نقاشی کشیدن و یا داستان را به منظور تخلیه هیجانات افراد تاثیر گذار دانست و گفت: در برخورد با صحبتهای قالبی یا کلیشه ای آسیب دیدگان باید سعی شود حاشیه برویم و یا گریز بزنیم. دکترضیاء الدینی تصریح کرد: احتمال بروز علائمی مانند افسردگی، اضطراب و خشم در آینده قابل پیش بینی است و این امر افراد را برای رویارویی با مشکلات بعدی آماده می سازد. وی افزود: باید سعی کنیم نگرش بازماندگانی که به نوعی خود را مقصر یا گنهکار قلمداد می کنند تغییر دهیم. دکتر ضیاء الدینی اظهارامیدواری کرد با همت و تلاش بی وقفه مددکاران و روانشناسان و دیگر افراد جامعه بازماندگان زلزله در مسیر بازگشت به حالت عادی روحی و تامین سلامت روحی و روانی قرار گیرند. 655/657
۰ نفر