۲۵ بهمن ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6539681
T T
۰ نفر
معضل تامین علوفه دام، تیغ دو دم خطر آفرین برای جامعه عشایری و منابع طبیعی ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/11/25 اقتصاد.عشایر.کوچ شهرکرد - مسوولان وکارشناسان سازمان جنگلها، مراتع وآبخیزداری کشور و استانهای جنوبی معتقدند که جامعه عشایری سالانه با تولید حدود 25 درصد مواد پروتئینی کشور نیازمند تعیین متولی برای تامین علوفه دامی است.
آنان با اشاره به اینکه پرورش 80 میلیون واحد دامی عشایری به عنوان یک بخش اقتصادی نیازمند حمایت بیشتر است، بر لزوم حمایت دولت از این قشرمولد درقالب تسهیلات بانکی و تامین علوفه یارانه دار تاکید دارند.
مسوولان و کارشناسان سازمان جنگلها، مراتع وآبخیزداری کشور و استانهای جنوبی در حاشیه نشست بررسی مسایل مدیریت چرا و کنترل پروانه دامی عشایر درشهرکرد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از ضرورت توجه به اهمیت حفظ مراتع و نیز پایداری کوچ و پایداری فعالیت اقتصادی عشایر کوچنده به عنوان یک مساله حیاتی و ملی یاد کردند.
آنان نابرابری اعتبارات با اهداف پروژه های مدیریت چرا و کنترل پروانه و همچنین اعتبارات بخش عمرانی وآبخیزداری ، نداشتن متولی برای تامین علوفه در زمان غیرکوچ و عدم سرمایه گذاری مناسب برای حفظ واحیای مراتع را از جمله مشکلات بخش منابع طبیعی ومراتع کشور برشمردند.
کارشناس ارشد دفتر فنی مرتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در این باره به خبرنگارایرنا گفت: وابستگی شدید دام عشایری به علوفه مراتع باعث تشدید فقر مراتع شده است.
'عسکر علیزاده ' که برای شرکت در همایش 'مدیریت چرا و کنترل کوچ' به شهرکرد سفر کرده بود، افزود: برای حل این مشکل طرح تدوین تقویم کوچ و کنترل پروانه چرا دربرنامه این سازمان قرار گرفته و بطور جدی بر اجرای آن نظارت خواهد شد.
وی با بیان اینکه دام عشایری بخشی از سال باید ازعلوفه غیرمرتعی تعلیف شوند، تصریح کرد: این درحالی است که تامین علوفه دام عشایری درشرایط کنونی متولی خاصی ندارد.
وی گفت: یکی از مصوبات همایش منطقه ای مدیریت چرا وکنترل پروانه استانهای جنوب کشوردرشهرکرد تعیین متولی برای تامین علوفه دامی از سوی وزارت جهاد کشاورزی بوده است،زیرا هم اینک جامعه عشایری برای تامین علوفه دامی نیازمند اعطای تسهیلات ویارانه هستد.
وی فشار دو برابری دام در مرتع و افزایش زودرس فقر مراتع را یاد آورد شد وافزود: برای حل این مشکل باید بخشی از سال دام عشایر خارج از مراتع نگهداری شود.
براساس آمار، هم اینک 80میلیون واحددامی درمراتع کشور چرا دارد درحالی که ظرفیت مراتع 37میلیون واحد دامی است.
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری چهارمحال و بختیاری نیز دراین باره می گوید:جامعه عشایری یک جبهه اقتصادی وتولید خاموش است که متناسب با سهم این قشر در تولید ملی به آنها توجه نشده است.
عطا الله ابراهیمی به خبرنگار ایرنا گفت: مراتع مهمترین بستر حیات اقتصادی با سیرقهقرایی روبرو شده است و ادامه این وضعیت حیات اقتصادی جامعه عشایری و به تبع آن اقتصاد ملی را دچار زیان خواهدکرد.
وی گفت: ساماندهی کوچ وکنترل پراونه دامی و از طرفی حمایت دولتی از جامعه عشایری وحفظ مراتع، بازنگری در سیاست ها و برنامه های این بخش را ضروری کرده است.
رییس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان فارس وجود دام مازاد را مهمترین عامل تخریب مراتع دانست وافزود: تنها دراستان فارس پنج میلیون دام مازادبر ظرفیت مراتع این استان وجود دارد.
محمد صالحی ' وجود دام مازاد درهمه استانها را یک مشکل اساسی مراتع بیان کرد وافزود: فارس با مساحت 730 هزار هکتار دارای دو میلیون و 500 واحد دامی است، اما هفت میلیون و 500 واحد دامی در مراتع آن چرا دارد.
وی اظهار داشت: حوادث غیرمترقبه وخشکسالی های پیاپی چند سال اخیر خسارت جبران ناپذیری را به مراتع این استان وارد کرده است .
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: براساسی قانون دام عشایر باید درسال 200روز از علوفه مرتع و 165روز دیگر از طریق علوفه غیرمرتعی تعلیف شود.
علی محمد محمدی افزود: این درحالی است که جامعه عشایری برای تامین علوفه غیرمرتعی با مشکلات مالی مواجه اند وهمواره درطول سال از مرتع بهره وری دارند که حل این مشکل نیازمند حمایت بخش دولتی است .
وی با بیان اینکه باید با تامین علوفه غیرمرتعی در بخشی از سال از فشاردام مازاد برمرتع کاست، تصریح کرد:درچهارمحال و بختیاری به عنوان دومین استان عشایری کشور بعداز فارس میزان دام 5/2برابر ظرفیت مرتع است.
در همایش منطقه ای، معاونان فنی، کارشناسان مراتع و فرماندهان یگان حفاظت ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استانهای چهارمحال و بختیاری، بوشهر، فارس، خوزستان، اصفهان و کهگیلویه و بویر احمد ،تدوین تقویم کوچ و تشکیل پاسگاههای مشترک کنترل پروانه چرای دام در استانهای هم مرز مورد توافق گرفت.
671 شماره 090 ساعت 18:39 تمام
۰ نفر