۲۲ آبان ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6610621
T T
۰ نفر
گل گاو زبان ، شکوفه تندرستی در زمینهای گیلان روییدن گرفته است ...............................................................
بندرانزلی ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 22/08/86 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.
گل گاو زبان که در فرانسه شکوفه آبی تندرستی نامیده می شود، جزء گیاهان بومی گیلان بشمار می رود و از قدیم در بسیاری نقاط گیلان به شکل خودرو وجود داشت.
اما با توجه به اهمیت این گیاه دارویی و ارزش اقتصادی آن در سالهای اخیر سازمان جهاد کشاورزی گیلان کشت گل گاو زبان و ایجاد صنایع تبدیلی گل گاو زبان را در دستور کار قرار داد.
هم اکنون 519 هکتار از اراضی استان گیلان به صورت دست کاشت به این گیاه اختصاص دارد که حدود 238 تن گل گاو زبان از این اراضی برداشت می شود.
از این میزان زمین زیر کشت گل گاوزبان 400 هکتار در ارتفاعات اشکورات رودسر و بقیه در ارتفاعات تالش واقع شده است.
ارزش ریالی محصول برداشتی این گیاه 28 میلیارد و 608 میلیون ریال است و هم اکنون هر کیلو به قیمت حدود 120 هزار ریال در بازارهای مختلف استان عرضه می شود.
گل گاو زبان از گیاهان دارویی و دارای روغنی است که به علت خاصیت شفادهندگی از مدتها قبل به خصوص در فرانسه شناخته شده بود.این گیاه دارای شاخه های توخالی و آبدار است و ارتفاع آن به 50سانتی متر می رسد.
برگ های این گیاه نسبتابزرگ و چین خورده به رنگ سبز تیره،تخم مرغی شکل ونوک تیزند که به طور متناوب بر روی ساقه گیاه قرار دارند.تمام سطح گیاه پوشیده از کرک های سفید و منشعب است.
گلهای این گیاه در انتهای ساقه قرار دارد و به رنگ روشن وستاره شکل و میوه آن به شکل چهار فندق کوچک است.
این گیاه در فرانسه" شکوفه آبی تندرستی" نامیده می شود،زیرا گلهای آن به رنگ آبی است و داروی خوبی است برای دهقانان که معمولا نیاز به تنفس بیشتر در هنگام کار کردن دارند.
همچنین اعتقاد بر این است که این گیاه قلب را تقویت می کند.
امروزه ثابت شده که محصولات حاصل از برگ ها و پودر این گیاه خاصیت ضد افسردگی دارد و باعث افزایش نشاط روحی می شود به طور مثال شربت ساخته شده از پودر این گیاه دارای خاصیت ضدافسردگی و ضداسترس های روحی و آرامش بخش و تسکین دهنده قلب است که این خصوصیات به دلیل داشتن ترکیبات موسیلاز در کل اندام گیاه است.
از گل ها و برگ های گل گاو زبان می توان به عنوان چاشنی در نوشیدنی های تابستانی و در سالاد استفاده کرد.مربای گل های این گیاه برای افرادی که از بستر بیماری برخواسته و دوران نقاهت را سپری می کنند وهمچنین برای افرادی که حالت ضعف دارند بسیار مفید است.
می توان برگ های گاوزبان را همراه با برگ گل کلم پخت و مصرف نمود و از برگ های قطعه شده آن درپایان زمان پخت سوپ استفاده کرد.برگ های تازه گاو زبان نیرو بخش و نشاط آور است.
گل گاو زبان از نظر طب قدیم ایران سرد است.دم کرده این گیاه برای از بین بردن سرفه و کاهش تب بسیار مفیداست.سرماخوردگی را بر طرف می کند،ضماد برگ آن برای رفع ورم موثر بوده و کلیه ها را تقویت می کند، همچنین گل و برگ های آن تصفیه کننده خون است،گل گاوزبان از نظر عناصر معدنی به خصوص پتاسیم بسیار غنی است.
در طب سنتی این گیاه به عنوان درمان کننده ذات الریه شناخته شده و پژوهشگران تاکید کرده اند که عصاره آبی گل گاوزبان دارویی موثر و بی خطر برای درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواس اجباری است.
گل گاوزبان درخاکهای معمولی رشد می کند و تکثیرآن به سه طریق صورت می گیرد: 1) تقسیم ساقه زیرزمینی در بهار 2)کاشت قطعه در ماسه در پاییز 3)کاشت بذر گیاه در خاک نسبتا حاصلخیزو آفتاب گیر.
تاریخ کاشت بذر از اواخر اسفند تا خرداد است چنانچه منطقه دارای زمستان خیلی سرد نباشد عملیات کاشت را می توان در پاییز انجام داد که دراین صورت گیاهان سبز شده در اردیبهشت سال بعد به گل می نشینند درحالی که گیاهان کاشته شده در بهار هیچ وقت زودتر از ماه تیر گل نمی دهند.
مدیر جهاد کشاورزی رودسر در این باره به ایرنا گفت: هم اکنون حدود 450 هکتار از زمینهای این شهرستان زیر کشت گل گاوزبان قرار دارد.
مهندس جانبازی میزان تولید گل گاو زبان در هر هکتار را به طور متوسط 600 کیلوگرم عنوان و آن را دارای صرفه اقتصادی عنوان کرد.
وی نوع گل گاو زبان کشت شده در این شهرستان را ایکیوم آمونیوم عنوان کرد و گفت : از هر 10 کیلوگرم گل تر یک کیلو گل خشک بدست می اید.
وی متذکر شد: طرح توسعه کشت گل گاو زبان و ایجاد صنایع تبدیلی آن در دست تنظیم است.
کارشناس مسوول گیاهان زینتی و دارویی جهاد کشاورزی گیلان گفت: جهاد کشاورزی برای احداث مزارع دارویی مجوز صادر و در صورت داشتن شرایط لازم کشاورز را برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی می کند.
" صادق بلورچی " اظهار داشت : کشت این گیاه دارویی دارای صرفه اقتصادی خوبی است و به کشاورزان توصیه می شود .
وی افزود: این گیاه جزء گیاهان بومی گیلان است و تقریبا در همه مراتع استان یافت می شود اما زمینهای کوهپایه ای برای کشت آن مناسب تر است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز کشت این گیاه دارویی مفید و دارای ارزش اقتصادی را فرصت مناسبی برای کشاورزان این استان دانست.ک/4 506/7152/620 شماره 079 ساعت 12:41 تمام
۰ نفر