۷ آذر ۱۳۸۳، ۰:۰۱
کد خبر: 6748380
T T
۰ نفر
محصول " زعفران" یا طلای سرخ خراسان در گردونه مشکلات # مشهد، خبرگزاری جمهوری اسلامی 07/09/83 داخلی.اقتصادی.گزارش.زعفران استان خراسان با 50 هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران حدود 96 درصد از تولید این محصول را در جهان بر عهده دارد. بازار صادرات محصول زعفران خراسان در سالهای نه چندان دور به صورت انحصاری در اختیار جمهوری اسلامی ایران بود و کشت این محصول رونق خوبی داشت. به گفته کارشناسان ،این محصول در دهه اخیر به دلیل نبود برنامه ریزی مناسب در افزایش تولید از طریق سطح زیر کشت با مشکلاتی چون کاهش قیمت مواجه شده است. پیش بینی می شود درسالجاری افزون بر 200 تن زعفران از مزارع زیر کشت این محصول در خراسان برداشت شود. این کارشناسان همچنین نبود متولی خرید تضمینی این محصول، حضور واسطه ها و دلالان در مبادی تولید تا مصرف و کم تعداد بودن واحدهای فرآوری زعفران را از دیگر مشکلات زعفران خراسان می دانند. مدیر سابق باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان در این زمینه به ایرنا گفت: افزایش سطح زیرکشت، کاهش قیمت، کاهش نقدینگی و نبود متولی برای تامین نقدینگی کشاورزان از جمله مشکلات فراروی تولیدکنندگاه طلای سرخ خراسان است. "محمود سمیعی" می گوید : سطح زیر کشت زعفران مناطق خراسان در دهه اخیر از پنج هزار هکتار به 50 هزار هکتار افزایش داشته است و این نشان دهنده نبود برنامه مناسب برای تولید این محصول است. وی گفت:برغم افزایش سطح زیرکشت و تولید زعفران ، به دلیل مشکلات فرآوری و عرضه فله، این محصول با افت شدید قیمت در بازار داخلی روبرو شده است . او افزود: اوج برداشت زعفران در ماههای آبان تا دی است که در این مدت به دلیل نبود متولی مشخص برای خرید و تامین نقدینگی کشاورزان، دلالان و واسطه ها وارد بازار می شوند و با پیش خرید کردن محصول در حق تولیدکنندگان این مناطق اجحاف می کنند. او اضافه کرد: برای برطرف کردن این مشکل، دولت باید وارد بازار شده و با خرید محصـول کشاورزان و انجام انبارداری، در زمان مناسب اقدام به عرضه زعفران در بازار نماید. وی ادامه داد : متاسفانه تاکنون در این ارتباط هیچ اقدامی صورت نگرفتـه و کشاورزان به حال خود رها شده اند و این عامل موجب شده تا برخی از کشاورزان اقدام به تخریب کشتزارها و فروش پیاز زعفران به استانهای دیگر و حتی خارج از کشور نمایند. به گفته وی عدم رسیدگی به وضعیت یادشده به موقعیت محصول زعفران ایران در بازارهای هدف لطمه وارد می کند. در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم زعفران تر دو میلیون 300 تا دو میلیون و 700 هزار ریال است که به نسبت مشابه سال گذشته حداقل یک میلیون 300 تا500 هزار ریال کاهش نشان می دهد. مدیر کارخانه نوین زعفران مشهد نیز کاهش قیمت، افزایش سطح زیر کشت و نبود متولی برای تامین نقدینگی کشاورزان زعفران کار را از دلایل بروز مشکلات برای این محصول می داند. "علی شریعتی مقدم "می گوید: ایران 96 درصد از تولید زعفران دنیا را در اختیار دارد که 90 درصد آن صرفا در استان خراسان تولید می شود و باید مسوولان با برنامه ریزی دقیق طوری عمل کنند که زمینه صادرات این محصول با شیوه های نوین فراوری و بسته بندی فراهم شود. وی ادامه داد : در حال حاضر صرفا 15 درصد از تولید زعفران ایران به صورت فرآوری و بسته بندی شده صادر و 85 درصد دیگر به صورت فله وارد بازار اروپا می شود. شریعتی افزود: این وضعیت تاثیر فراوانی در کاهش اعتبار محصول زعفران ایران در دنیا دارد. وی معتقد است: ایران در صورتی که برنامه ریزی مناسبی داشته باشد و از کشاورزان زعفرانکار نیز حمایت لازم را بعمل آورد، قادر به گرفتن بازار جهانی این محصول خواهد بود. وی ادامه داد: اختصاص جایزه صادراتی برای این محصول ، در توسعه صادرات و بازاریابی زعفران ایران موثر و سرنوشت ساز است. مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی هم با اشاره به مشکلات یاد شده، نبود نقدینگی، وجود دلالان و فراوری را مهمترین مشکل زعفرانکاران خراسانی اعلام کرد. "حسین سابقی" افزود: برای تامین نقدینگی کشاورزان نیازاست تا سازمان تعاون روستایی نسبت به خرید زعفران بر اساس قیمت تعیین شده عادلانه اقدام کند تا کشاوزران بتوانند جوابگوی بدهکاران باشند. وی اضافه کرد : تامین نقدینگی کشاورزان موجب می شود تا آنها محصول خود را ارزان به سلف خران نفروشند و این تا حدودی به نفع کشاورزان خواهد بود.
وی بیان داشت : در زمینه فراوری نیز باید، واحدها و صنایع بسته بندی مورد نیاز احداث شود تا با تمهیدات لازم از صدور فله ای زعفران جلوگیری شود. او گفت : اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی قول مساعد دادند تا با تصویب قانون این مشکلات را از پیش روی کشاورزان بردارند. مدیر صنایع روستایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی می گوید: در حال حاضر صرفا 15 درصد زعفران تولیدی کشور پس از فراوری صادر می شود و مابقی به صورت فله صادر می شود. صانعی گفت : در شرایط فعلی، فراوری زعفران تنها در یک واحد تولیدی و صنعتی انجام می شود که این واحد ظرفیت لازم برای کل زعفران خراسان را ندارد. وی افزود : بررسی و برآورد ایجاد ظرفیت های جدید در این رابطه از طریق در اختیار قرار دادن تسهیلات لازم به متقاضیان سرمایه گذاری در این بخش، می تواند مشکلات فراروی تولید و تبدیل محصول طلای سرخ استان را به شکل اصولی حل نماید. وی اعلام کرد: در برآورد اولیه در مناطق استان ،به سه واحد فراوری و بسته بندی زعفران با 60 تا 70 میلیارد ریال سرمایه گذاری نیاز است . 2712/663/659
۰ نفر