۲۷ تیر ۱۳۷۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6873235
T T
۰ نفر
شهروندان بندرعباسی: کیفیت پخت نان دراین شهرستان مطلوب نیست # بندرعباس ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 26/04/79 داخلی.اقتصادی.آرد و نان.
به گفته بسیاری از مردم بندرعباس برغم تلاشهایی که درسالهای اخیر برای بالابردن کیفیت آرد در استان شده،هنوز وضعیت پخت نان به حد مطلوب نرسیده است.
این عده می افزایند: عدم کیفیت پخت نان یکی از مشکلاتی است که مردم این شهرستان همواره با آن مواجه بوده و ضرر و زیان فراوانی ناشی از افزایش ضایعات نان به اقتصاد منطقه وارد می آورد.
رضا احمدپوریکی از شهروندان بندرعباسی می گوید: نانی که نانوایان این شهر پخت می کنند اکثرا خمیر یا شور و سوخته است و دقت لازم در پخت آن نمی شود.
مرتضی رحیمی یکی دیگر از شهروندان گفت: به لحاظ شلوغی بیش ازحدوتشکیل صفهای طولانی مقابل نانواییهای بندرعباس اکثر آنان بی هیچ دقتی درپخت برای تسریع در رد کردن سریع مشتریها و کاهش این صف ها ،نان با کیفیت نامطلوب به مردم عرضه می کنند.
برخی کارشناسان اداره کل غله هرمزگان نامطلوب بودن کیفیت نان در منطقه را ناشی از ارزان بودن قیمت آرد و خود نان می دانند.
به گفته آنها در حال حاضر هر کیلو گرم آرد به قیمت 40 ریال با نرخ یارانه ای با نظارت اداره کل غله هرمزگان در اختیار نانوایان این استان قرار می گیرد.
از سوی دیگر به گفته برخی منابع محلی اکثر نانواییهای این شهر بصورت اجاره ای در اختیار افراد غیر متخصص قرار گرفته و این افراد بدلیل بالا بودن هزینه ها تلاشی برای بهبود کیفیت نان نمی کنند.
یکی از شهروندان بندرعباسی گفت: گندمی را که دولت با قیمت گزاف از خارج خریداری می کند و بصورت یارانه ای دراختیار نانواییها قرارمی گیرد متاسفانه در پخت آن توجهی نمی شود.
حسن شادمهر افزود: بی توجهی به کیفیت پخت نان موجب شده که ضایعات نان و بازار " نان خشکی ها" بیشتر گرم شود.
یکی دیگر از شهروندان گفت: بیشتر نانواییهای استان کارگر باتجربه برای پخت نان ندارند از اینرو آرد بدرستی خمیر نمی شود و همواره بخشی از نان غیر قابل استفاده است.
روح انگیز خورشیدی افزود: مسوولان باید درزمینه بالابردن کیفیت نان با آموزش دادن به کارگران ، نانواها و افزایش تعداد واحدهای نانوایی توجه بیشتری کنند.
عده ای از نانوایان نیز در هرمزگان می گویند: شرایط آب و هوایی استان نیز در پخت نان موثر است و در گرما و رطوبت بالای منطقه کارگر ماهر حاضر به کار کردن در کنار تنور داغ نیست.
شهرام شهبازی یکی از نانوایان گفت: ماهیانه به غیر از هزینه های سوخت آب و برق سه میلیون 300 هزار ریال هزینه دستمزد چهار کارگر در نانوایی می شود.
شاطر یکی دیگر از نانواییهای بندرعباس گفت: گرما و رطوبت هوا از یک سو و گرم شدن آب لوله کشی منطقه در فصل تابستان در تبدیل آرد به خمیرو کیفیت آن تاثیر نامطلوب می گذارد.
منصور ملایی افزود: سهمیه آرد این نانوایی روزانه 13 کیسه آرد 40 کیلو گرمی است که جوابگوی نیاز شمار زیاد مشتریان منطقه نیست و همواره با کمبود آرد مواجه هستیم.
وی گفت: کیفیت آرد موجود در استان مرغوب بوده لیکن بایستی برای ارتقا کیفیت در نحوه پخت نان بیشتر دقت و از کارگران ماهر در زمینه پخت نان استفاده شود.
به گفته تعدادی از نانوایان در برخی ازمحلات شلوغ بندرعباس صف های طویل کنارنانوایها تشکیل می شود که بدلیل سرعت دادن به پخت نان از کیفیت آن کاسته می شود.
کارشناسان غله می گویند: استان در زمینه تولید و کیفت آرد مشکلی ندارد و بهترین گندم های استان تبدیل به آرد می شود.
این عده می افزایند: درحال حاضر 90 درصد آرد استان از نوع آرد والسی و ده درصد چکشی است و مرغوبیت آرد بالاست.
در حال حاضر دربندرعباس قیمت هر عدد نان تافتون دوار و لواش 70 ریال، تافتون تنوری 300 ریال بربری 150 ریال، سنگک 210 ریال، روغنی 500 ریال، لواش تونلی 450 ریال و باگت فرانسوی 500 ریال است.
مدیر کل غله هرمزگان نیز براین باور است که عدم وجود کارگرمتخصص در نانواییها گرمای شدید استان ، سختی کار، بالابودن هزینهای تولید اعم از سوخت،آب و برق و دستمزد کارگر و درآمد محدود ، بر کیفیت پخت نان تاثیر گذاشته است.
احمد عبدوس افزود: با هماهنگی که با اتحادیه صنف نانوایان استان شده تسهیلاتی برای جذب نیروی متخصص نانوایی در نظر گرفته شد.
وی گفت: گسترش نانوایهای لواش ، نانهای حجیم، تولید نانهای مرغوب، ایجاد رقابت سالم، توجه به مسائل آموزشی، تولید نانهایی مناسب با ذائقه و سلیقه مردم می تواند در بهبود کیفیت نان در هرمزگان موثر باشد.
وی افزود: احداث و راه اندازی نانواییهای جدید در مناطق مختلف زمینه را را برای رفع نواقص بهداشتی نانواییها نیز فراهم می کند.
وی خاطرنشان کرد: دراین زمینه عملیات احداث چهار واحد تولید نان صنعتی در شهرهای بندرعباس ، میناب و بندرلنگه آغاز شده است.
مدیرکل غله هرمزگان بدون ذکر درصد ضایعات نان در هرمزگان گفت: یکی از عوامل موثر درتولید ضایعات نان ،خرید بیش ازمصرف مردم و عدم حفظ ونگهداری نان است که تبدیل به نان خشک می شود.
عبدوس تصریح کرد: اخیر کارشناسان پژوهشکده غله و نان کشور در سفر به هرمزگان کیفیت نان این استان را بررسی کرده و ضایعت نان را ناچیز ذکر کرده اند.
وی گفت: امسال شش هزار میلیارد ریال اعتبار برای یارانه نان در کشور در نظر گرفته شده که سهم هرمزگان با جمعیت یک میلیون 200 هزار نفر 120 میلیارد ریال است.
وی افزود: صرفه جویی باید از مصرف آرد آغاز شود و پیشگیری از ضایعات نان موجب صرفه جویی و حفظ سرمایه های ملی کشور می شود و تلاش مسوولان استان نیز بر همین موضوع است که در زمینه کاهش ضایعات نان گام بردارند.
مدیرکل غله هرمزگان گفت: سالانه 200 هزار تن گندم در استان تبدیل به آرد می شود که 180 هزار تن آن گندم های وارداتی و 20 هزار تن تولیدات کشاورزان استان است.
احمد عبدوس افزود: ماهیانه 12 هزار و 500 تن از گندم های مذکور تبدیل به آرد می شود که 12 هزار تن آن برای پخت نان در نانوایی ها و 500 تن آن در سایر صنوف از جمله قنادیها و ماکارانی مصرف می شود.
وی شمار نانواییهای موجود در سطح استان را 550 واحد شهری و روستایی ذکر کرد.
به گفته او دو کارخانه آردسازی خاتم و آسیابان در سالهای 77 و 78 در شهرکهای صنعتی بندرعباس مورد بهره برداری قرارگرفت که استان ازنظر تولید آرد به حد مطلوبی رسیده است.
وی گفت: درحال حاضر هرمزگان نه تنها مشکلی در زمینه تولید آرد ندارد بلکه مازاد بر مصرف آن به استانهای دیگر از جمله خراسان ، یزد و کرمان ارسال می شود و آمادگی برای صادرات به خارج کشور را هم دارد.
وی افزود: بندرعباس با دارا بودن 200 واحد نانوایی با مصرف روزانه 115 تن آرد بالاترین میزان مصرف در استان را دارد.
۰ نفر