۲۴ مرداد ۱۳۷۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6875363
T T
۰ نفر
شالیکاران گیلان :مشکل کشاورزان این استان فروش برنج مرغوب محلی است # رشت ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 24/05/1379 داخلی. اقتصادی. کشاورزی. محصولات. برنج.
جمعی از کشاورزان گیلان می گویند : سطح زیر کشت برنج پرمحصول در استان ناچیز است و مشکل کشاورزان فروش برنج مرغوب محلی است.
آنان در پی خبر منتشره از سوی مسوولان در خرید برنج تضمینی توسط دولت در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی اضافه کردند : بخش عمده شالیزارهای گیلان به کشت انواع برنج مرغوب محلی اختصاص دارد که مسوولان در زمینه خرید ان هیچ تصمیمی نمی گیرند.
یکی از کشاورزان شهرستان رودسر در شرق گیلان گفت : به دلیل عدم استقبال مصرف کنندگان و نرخ پایین قیمت تضمینی برنج پرمحصول تمایل کشاورزان استان گیلان بیشتر به کشت برنج از نوع محلی و مرغوب می باشد.
عزیز قاسمی یادآور شد : سیاست های نادرست مسوولان در زمینه خرید برنج پر محصول و حمایت از آن، کشاورزان استان را نسبت به کشت آن دلسرد کرده است.
وی افزود : تفاوت زیاد قیمت برنج پر محصول با انواع برنج مرغوب محلی در بازار موجب شده تا افزایش تولید با نوع پرمحصول هم نتواند تفاوت قیمت را برای کشاورزان جبران کند.
کشاورز دیگری از فومن اظهار کرد : با توجه به میزان تولید بیشتر برنج پرمحصول برخی هزینه مانند درو ، جمع آوری و تبدیل آن به برنج بیش از برنج محلی است.
حسین پورمحمد گورابی اضافه کرد : برنج های پرمحصول در بازارهای محلی مشتری ندارد و نرخ تضمینی آن هم با توجه به هزینه ها برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست.
به گفته وی ، سیاست مسوولان باید در راستای حمایت از کشاورزان و خرید همه نوع برنج باشد زیرا در انبارهای گیلان برنج پر محصول وجود ندارد.
وی افزود : برنج پرمحصول درسال های اولیه با استقبال خوب کشاورزان روبه رو شد اما عدم حمایت مسوولان و کیفیت پایین آن موجب کاهش سطح زیر کشت آن در استان شد.
وی تاکید کرد : ذائقه مردم عادت به برنج های نوع بومی با کیفیت خوب دارد و از ارقام پرمحصول استقبال نمی کنند.
زین العابدین صادری یکی دیگراز کشاورزان یادآورشد : میزان زمین های زیرکشت و تولید برنج پر محصول در منطقه به حدی کم است که اخبارمنتشره در زمینه تعیین خرید آن برای کشاورزان قابل اعتنا نیست.
صادری گفت : نیمی از برنج مرغوب محلی تولیدی سال گذشته روی دست ما مانده و برنج جدید هم وارد بازار شده و آنوقت مسوولان درباره محصولاتی که چندان هم وجود خارجی ندارد در حال بحث و بررسی برای تعیین قیمت هستند.
وی افزود:مشکل اساسی کشاورزان گیلانی فروش محصول مرغوب است ودراین زمینه باید نرخ تضمینی عادلانه وبا توجه به هزینه تمام شده اعلام شود تاازنگرانی شالیکاران کاسته شود.
این کشاورز افزود : با توجه به هزینه های بالای تولید برنج کشت انوع پر محصول به صرفه کشاورزان نیست و این امر موجب شده تا برخی از آنان تغییر کاربردی به زمین خود به دهند.
وی یادآور شد: سرانه زمین های کشاورزی در گیلان کمتر ار ده هزار متر است وبا توجه به مشکلات کشاورزی استان زمین هادر حال تفکیک به قطعات کوچک تر برای فروش ، ساخت و ساز،پرورش گل وکشت کیوی است که در صورت ادامه این کار بخش کشاورزی گیلان در سالهای آینده به شدت دچار مشکل خواهد شد.
یک کارشناس کشاورزی در این زمینه گفت : بر اساس برخی ازآمارهای سازمان کشاورزی حدود 30 هزار هکتار از زمین های شالیکاری استان زیر کشت برنج پر محصول است و این همه تبلیغات برای خرید برنج پر محصول مشکل گیلانیها را حل نمی کند.
عباس ثابتی فر افزود : این در حالی است که در استان بیش از 200 هزار هکتار زمین زیر کشت برنج مرغوب محلی قرار دارد و با این تصمیم مسوولان برای خرید پرمحصول سایر تولیدکنندگان برنج مرغوب از چتر حمایتی خارج خواهد شد.
وی گفت : بر اساس برخی از گزارش های مردمی بیشر برنج های پرمحصول گیلان توسط برخی شالیکاران سیار مازندرانی کشت و پس از تبدیل به شلتوک از استان خارج می شود.
این کارشناس افزود : بازارهای محلی و انبار کشاورزان گیلانی از برنج پر محصول خالی است واخبارهای منتشره برای تعیین نرخ برنج پرمحصول با بی تفاوتی گیلانیها روبرو شده است.
ثابتی فرگفت : تلاشهای وزارت کشاورزی در حمایت از برنج پرمحصول ناموفق بوده و کشاورزان را به کشت این محصول دلسرد کرده است.
وی افزود : حتی برخی آمارهای غیر رسمی نشان می دهد که در سال های گذشته استقبال کشاورزان از کشت برنج پرمحصول کاهش چشمگیری یافته و آمارهای منتشر در زمینه میزان زیر کشت و تولید دقیق نیست.
یکی از کارشناسان سازمان کشاورزی گیلان گفت: خرید تضمینی ارقام پرمحصول موجب تغییر در رکود بازار برنج می شود.
فرهاد دواچی افزود : این میزان خرید با توجه به سطح زیر کشت ارقام پر محصول اگر چه در گیلان ناچیز است اما تاثیر بسزایی در خرید و فروش بازار برنج دارد.
وی اظهار کرد : برای رفع مشکل فروش ارقام مرغوب برنج محلی باید با اتخاذ سیاست های مناسب هزینه های تولید را کاهش داد.
به گفته وی ، به دلیل پایین بودن هزینه های تولید برنج خارجی برنج های ایرانی قابل رقابت با آنها نیستند.
بر اساس آمار سازمان کشاورزی ، استان گیلان دارای 230 هزار هکتار زمین شالیزار است که از این میزان 30 هزار هکتار زیر کشت انواع پرمحصول مانند سپید رود، خزر ، ده سی سی ، ندا ، نعمت و بقیه زیر کشت محصول مرغوب مانند طارم ، هاشمی ، بی نام، غریب حسنی ، دیلمانی و کاظمی است.
۰ نفر