۱۶ مهر ۱۳۸۸، ۰:۰۱
کد خبر: 7242249
T T
۰ نفر
عملیات سنتی تبدیل انگور به کشمش در خراسان شمالی آغاز شد # تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 88/07/16 اقتصاد.کشاورزی.تولید کشمش بجنورد _ با آغاز فصل برداشت انگور در خراسان شمالی، تاکداران این استان کار تبدیل انگور به کشمش به شیوه سنتی را در تاکستانهای منطقه آغاز کردند به گزارش ایرنا، دو شهرستان شیروان و فاروج در خراسان شمالی مرکز کشت گونه انگور بیدانه سلطانی موسوم به کشمشی است که با گستره 9 هزار هکتاری بیش از 50 درصد تاکستانهای این استان را به خود اختصاص داده است. هر ساله با شروع فصل برداشت انگور، تاکداران این مناطق در مجاورت تاکستانها اقدام به برپایی کارگاههایی سنتی در اراضی مسطح کرده و به تبدیل انگور به کشمش می پردازند. بسته به شرایط آب و هوایی هر ساله بین 20 تا 30 هزار تن کشمش در خراسان شمالی به شیوه سنتی تولید می شود. یکی از تاکداران روستای استاد در شهرستان فاروج در این خصوص اظهار داشت: کار سنتی تبدیل انگور به کشمش در شهرستانهای فاروج و شیروان به دو شکل صورت می گیرد. محمد قربانی اظهار داشت: در منطقه شیروان و فاروج اهالی ابتدا محصول انگور خود را در اصطلاح محلی شاقار می کنند یعنی پس از آغشتن انگور به محلول تیزاب که مخلوطی از بی کربنات و روغن سبز است در زمینی مسطح در جوار تاکستان و یا پشت بام در معرض تابش نور خورشید قرار می دهند تا خشک شود. مدیر باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی فاروج شیوه تبدیل انگور به کشمش در این شهرستان و نیز شهرستان شیروان را بیشتر به دو شیوه تیزآبی در آفتاب و آونک ذکر کرد. مصطفی حسینی به ایرنا اظهار داشت: حدود 90 درصد باغداران منطقه از روش تیزابی برای تبدیل انگور به کشمش استفاده می کنند. وی با تشریح شیوه شاقار کردن تاکداران گفت: باغدار انگور را به صورت انبوه در محلول تیزاب به مدت یک تا دو دقیقه نگهداشته و بعد در سطحی مسطح در آفتاب پهن می کند. او افزود: در صورت مساعد بودن و آفتابی بودن هوا، چهار تا پنج روز طول می کشد تا انگورها به کشمش تبدیل شود. وی شیوه سنتی دیگر تبدیل انگور به کشمش را آونک کردن ذکر و بیان کرد: در این شیوه بعد از آغشته کردن انگورها به محلول تیزآب آن را در اتاقکی تاریک با پنجره ها مشبک خاص می آویزند تا با تابش نور از شبکه ها، انگور به تدریج به کشمش تبدیل شود. او افزود: در این شیوه تاکداران با تدارک دیدن اتاقی که نور از شبکه ها و دریچه هایی به داخل اتاق می تابد خوشه های انگور را به وسیله داربستهایی از سقف آویزان می کنند و نور غیرمستقیم از شبکه ها و جریان هوا منجر به خشک شدن انگور می شود. وی گفت: در عین حال که انگور تولیدی به شیوه آونک دارای کیفیت بهتری است ولی با ارزان بودن قیمت کشمش و وضعیت نامناسب آن برای تاکداران این روش صرفه اقتصادی چندانی ندارد. او هزینه های تبدیل انگور به کشمش به این شیوه را بالا دانست و افزود: تنها ایجاد فضایی مشبک در ابعاد 200 مترمربع برای استفاده از این شیوه بیش از 50 میلیون ریال هزینه دارد. مدیر باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی فاروج اظهار داشت: پیش بینی می شود امسال از 54 هزار تن انگور تولیدی تاسکتانهای این شهرستان حدود 5/13 هزار تن کشمش تولید شود. وی افزود: سالانه حدود 70 درصد انگور تولیدی این منطقه به کشمش تبدیل شده و بقیه به مصرف تازه خوری می رسد. او سطح تاکستانهای شهرستان فاروج را حدود چهار هزار هکتار ذکر کرد. وی گفت: دست اندرکاران تولید کشمش اکنون هر کیلوگرم کشمش درجه یک تولیدی کشاورزان حدود 9 هزار و 500 ریال و کشمش ممتاز 11 هزار ریال ارزش گذاری می شود که بهای این تولیدات پس از بسته بندی به ترتیب به 13 هزار و 500 و 14 هزار ریال می رسد. خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که 38 هزار هکتار آن عرصه باغی است و 50 درصد از باغهای این استان به کشت تاکستان اختصاص دارد. ک/ 7186/626
۰ نفر