۵ شهریور ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 7445668
T T
۰ نفر
"حسگرزیستی" تشخیص زودهنگام بیماری های ژنیتیکی در دانشگاه تبریز تولید شد ......................................................................
تبریز، خبرگزاری جمهوری اسلامی 05/06/87 داخلی.علمی.پزشکی.
پژوهشگران دانشگاه تبریز در قالب اجرای طرح تحقیقی، نخستین بار در کشور موفق به طراحی و تولید نوعی " حسگر زیستی" برای تشخیص زودهنگام بیماری های ژنیتیکی و متابولیکی در انسان شدند.
عضو هیات علمی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز روزسه شنبه دراین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: بروز این دسته از بیماری ها در انسان با افزایش یا تجمع موادزیستی بویژه در مایعات بدن همراه بوده و در اغلب مواقع عقب ماندگی ذهنی از عوارض لاینفک آن می باشد.
دکتر"مریم شجاعی" افزود: اندازه گیری و تعیین غلظت " نشانگرهای زیستی " می تواند به عنوان معیاری برای تشخیص بیماری و در نتیجه درمان به موقع آن به کار گرفته شود.
وی با اشاره به سرعت یافتن تحقیقات مربوط به ساخت " حسگرهای زیستی " در سال های اخیر اظهارداشت: این امر ناشی از تقاضای موجود برای ساخت حسگر های کارآمدتر به ویژه برای کاربردهای تشخیصی و بالینی است.
وی اضافه کرد: در بین انواع " حسگرهای زیستی " علاقه مندی ویژه ای برای استفاده از نوع "پیزوالکتریک" آن وجود دارد که اغلب تحت عنوان بیوسنسور -هایی برپایه " کوارتز کریستال نانوبالانس" شناخته می شوند.
" شجاعی" تشریح کرد: این نوع از " حسگرهای زیستی " با اعمال پوشش های مناسب مانند پلیمر بر روی الکترودهای کوارتز، حسگرهایی با حساسیت بالا تولید می کنند.
وی در خصوص عملکرد این نوع " حسگرهای زیستی" گفت: عملکرد آنها کاملا انتخابی است به طوری که فقط مولکول مورد نظر به تحریک آن پاسخ داده و به این طریق از انجام واکنش به سایر مواد موجود در محیط جلوگیری می شود.
وی افزود: برای ایجاد این وضعیت از تکنیک های مختلفی مانند گاز کروماتوگرافی ، کروماتوگرافی اسپکترومتری جرمی و کروماتوگرافی مایع بهره برده می شود.
وی یادآورشد: هرچند این روش ها دارای دقت بسیار بالایی هستند ولی اغلب آنها پرهزینه و وقت گیراست و کار با آنها نیازمند مهارت ها و تخصص های ویژه ای می باشد.
وی اضافه کرد: در چنین شرایطی نیاز به تکنیک های ساده، سریع، پایدار و گزینش پذیر برای شناسایی و اندازه گیری این نوع " حسگرهای زیستی " کاملا احساس می شود.
عضوهیات علمی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز ، استفاده از حسگرهای زیستی کوارتز کریستال نانوبالانس (QCN) را به دلیل مزایای متعدد آنها از جمله ارزانی، پاسخ دهی سریع و نیز حساسیت جرمی بسیار بالا مفید ارزیابی کرد.
وی تصریح کرد: دراین کار پژوهشی موفق به طراحی و ساخت نوعی "حسگر زیستی" شده ایم که می تواند با گزینش پذیری مناسب ،مولکول های فنیل آلانین و هیستیدین را در مبتلایان به بیماری " فنیل کتون اوریا هیستیدینمیا" در مراحل بسیار اولیه شناسایی نماید.
وی با بیان این مطلب که استفاده از این ایده نخستین بار در کشور تحقق یافته ، یادآوری کرد: طراحی این سیستم می تواند راه گشای مسیر جدیدی برای توسعه سایر " حسگرهای زیستی " بیوسنسورها که امروزه اهمیت فوق العاده ای در علوم مختلف به خصوص علوم پایه و پزشکی دارند، باشد.
" شجاعی " افزود: طرح تولید حسگرهای زیستی جدید در مدت یک سال بااستفاده از امکانات آزمایشگاه بیوشیمی دانشکده علوم طبیعی، آزمایشگاه بیوشیمی گروه جانوری و آزمایشگاه پژوهشی تکنولوژی پلیمر دانشکده شیمی دانشگاه تبریز با راهنمایی پروفسور عبدالرضا میرمحسنی و همکاری مریم فربودی اجرا شده است.
7232/518/586/ 607 شماره 268 ساعت 14:14 تمام
۰ نفر