۱۵ اسفند ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 7576505
T T
۰ نفر
کاروانسرای قدیمی شاه عباس درحاجی آباد هرمزگان رو به نابودی است .............................................................
بندرعباس ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 15/12/86 داخلی.فرهنگی.میراث فرهنگی.
شهرستان حاجی آباد هرمزگان ازجمله مناطقی است که زیبایی ها و جاذبه های بکر ومنحصر به فرد طبیعت را درکنار آثار تاریخی فرهنگی و بناهای بازمانده از دوره های متفاوت را در خود جای داده است.
یکی ازاین بناهای تاریخی کاروانسرای شاه عباس در20کیلومتری جنوب حاجی آباد واقع در روستای گهکم می باشد که در معرض تخریب و نابودی قرار گرفته است.
بنا به گفته کارشناسان، این کارونسرا که در زمان قاجار از مصالحی مانند سنگ وساروج بنا گردیده است دارای دو ساختمان مجزا از یکدیگر بوده که یکی برای استراحت مسافران و دیگری برای احشام کاروانیان بوده است.
این بنا دارای اتاق های متعدد باستون های محکم وسقف گنبدی شکل است و بر براساس شواهد موجود تا چندسال قبل داخل اتاق ها چند طاقچه با آثار گچ بری مشهود بوده اما اینک هیچ اثری ازاین گچ بری ها دیده نمی شود و ساختمان جنوبی آن نیز بطور کلی تخریب شده است.
آب این کاروانسرای در حال تخریب از چشمه آب مرغو دردامنه کوه درشرق این کاروانسرا بوسیله جوی آب ساخته شده از سنگ وساروج تامین می شده که قسمتی از این جوی آب به هنگام راهسازی جاده حاجی آبادبه بندرعباس و قسمتی دیگر نیز به دلیل عدم استفاده صحیح کشاورزان همجوار درتسطیح اراضی،تغییرکاربری داد و همچنین سوانح طبیعی آن را نابود کرد.
این بنا که از آثار تاریخی وفرهنگی مهم این منطقه می باشد و از لحاظ هنر معماری دارای اهمیت زیادی است وبرای مرمت وبازسازی آن همت وتوجه مسوولین امر را در حفظ ونگهداری این بنای تاریخی می طلبد.
یکی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان به خبرنگار ایرنا گفت:بنیادکاروان سراها دردوره ایران اسلامی بخش مهمی از معماری کشوررا شامل بوده و کاروانسراهای متعددی با سبک و ویژگی های متفاوت برای استفاده کاروانیان درحال رفت وآمددرشهرها،جاده ها وحاشیه کویرها احداث شده است.
مجید جوادی افزود:در دوره هاوزمان های متفاوت بویژه دردوره صفویه در استان هرمزگان کاروانسراهای بسیاری وجود داشته وقریب به 25 کاروانسرای آن درحال حاضر شناسایی شده است.
وی اظهار داشت: به دلیل نبود پژوهش های باستان شناسی وتاریخی لازم دراین استان اطلاعات کمی وجود دارد وشرایط طبیعی وآب وهوایی این استان موجب شده بسیاری از بناهای تاریخی اوایل اسلام کاملا از بین برود.
این کارشناس اعتبار درنظر گرفته برای مرمت آثار تاریخی در این استان را 10 میلیارد ریال ذکرکرد و بیان داشت:باتوجه به اینکه این استان دارای آثار متعددی غیر از کاروانسراها می باشد این اعتبار در نظر گرفته جوابگوی مرمت نیست و همچنین آثار دیگری با قدمت و معماری بالایی است که نیاز با مرمت دارند که باید این دسته را در اولویت قرار داد.
وی کاروانسرای گچین، خون سرخ، بستک، جغین وبرکه سفید را از مهم ترین کاروانسراهای استان هرمزگان ذکرکرد و گفت: تاکنون 249 اثر تاریخی این استان به ثبت ملی رسیده و تا پایان سال جاری 9 مورد دیگر نیز به این تعداد اضافه خواهد شد.ک/4 7193/7191/667/675 شماره 207 ساعت 12:36 تمام
۰ نفر