تهدیدهای عرضه دام زنده در تهران
#
تهران بزرک ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 25/02/84
داخلی.استانی.اقتصادی.دام.
تهیه دام زنده برای ادای دین و نیز به جا آوردن رسوم و اعتقادات، از
جمله عادت های شهروندان تهرانی است که همواره بر اجرای آن تاکید دارند.
"عروسی، عزاداری، ولیمه حجاج، قبولی دانشگاه، تولد نوزادان، ترخیص
بیماران و ..." از جمله عادت ها و رسوم تهرانی ها برای ذبح دام های زنده
است.
تهرانی ها معتقدند که اگر برای انجام کاری ، " خون " ریخته شود، حسن
اجرای آن عمل به نوعی تضمین شده و از این طریق بدی ها و حوادث ناگوار در
راه رسیدن به هدف، بسیار کاهش می یابد.
اما نکته مهم در این میان، چگونگی تهیه این دام ها و اطمینان داشتن از
سلامت و بهداشت آنها است.
متاسفانه در شهر هفت میلیون نفری تهران که بنابرآمار، سالانه یک میلیون
راس دام زنده ذبح می شود، مکان مشخصی برای تهیه این دام ها وجود ندارد و
البته متولی خاصی نیز پیگیر این مهم نیست.
روزگاری در سال 1334، کشتارگاه تهران در جنوب تهران راه اندازی شد و
تمامی دام های زنده و نیز گوشت مصرفی تهرانی ها از این مکان تامین می شد.
اما سال ها بعد و در سال 69، به دلیل موقعیت مکانی کشتارگاه بزرک تهران
که در بین چند محله جنوب شهر محصور شد، این مکان مهم تامین کننده پروتئین
شهر بدون وجود جایگزین مناسب تعطیل شد.
تنها سود حاصل از این تصمیم شهرداری تهران، کاهش اندک آلودگی های زیست
محیطی در نقطه ای از شهر بود، بی آنکه توجهی به پخش این آلودگی در تمام
شهر شود.
چراکه با تعطیلی این مکان، عرضه دام در سطح شهر تهران پخش شد و در هر
منطقه ای چند باغ، گاراژ و ملک قدیمی تبدیل به محل نگهداری دام ها شد.
هم اکنون نظارت خاص بهداشتی و اجرایی مناسبی بر فعالیت بیقوله های
نگهداری و عرضه دام زنده که تعداد آنها به اندازه محله های شهر یعنی 500
مرکز می رسد، وجود نداشته و این تهدیدی جدی برای سلامت خانواده های تهرانی
به شمار می رود.
گزارش خبرنگار ایرنا از مراجعه به تعدادی از این محل های نگهداری دام
زنده در تهران، حاکی از آن است که دام ها در بدترین شرایط بهداشتی و محیطی
و از سوی عده ای از افراد که هویتشان مشخص نیست، نگهداری، پرورش و عرضه
می شود.
"اصغر یعقوبی" یکی از گاراژداران اطراف میدان بهمن (کشتارگاه سابق )
تهران است که در زیرزمینی مخوف، تعدادی دام زنده نگهداری می کند.
او می گوید که سال هاست به این کار مشغول بوده و کسی هم نظارتی بر کار
وی ندارد.
از او در خصوص سلامت و خوراک دام هایش می پرسیم، پاسخ می دهد: از لحاظ
سلامتی که سر حال هستند و رشد خوبی دارند! خوراکشان نیز پوست هندوانه، کاه
و آشغال سبزی های های میدان است.
این دامدار پایتخت ! بدون آنکه کارت بهداشت، شناسنامه کار ومجوزی برای
کار داشته باشد، روزانه هشت تا10 راس دام زنده از قرار هرکیلو 22 هزار
ریال می فروشد و از کارش نیز راضی است.
به گفته یعقوبی، بسیار از املاک و گاراژهای اطراف میدان بهمن تهران و
حتی زیرزمین بسیاری از خانه ها محل نگهداری دام های زنده ای است که هیچ-
کس از سلامت آنها و نیز نحوه کشتار آنها خبری ندارد.
در گوشه حیاط محل کسب این دامدار، چند طناب به صورت "دار" از درختان
و نیز لوله ها آویخته شده که از "خون مرده"های بسیار پای دیوار، نشان از
محل کشتار دام ها دارد.
چند "لگن" نیز در این جا خود نمایی می کرد که از فرط تمیزی و سفیدی،
مگس ها بر فراز آن جشن گرفته بودند.
تعدادی از شهروندان نیز در این محل حضور یافته بودند تا برای قربانی
حجاج عمره خود، دام تهیه کنند.
از آنها در خصوص اطمنیان از سلامت و بهداشت دامها سووال کردیم که پاسخ
دادند: اطلاعی نداریم، اما مجبوریم که تهیه کنیم چرا که مکان مطمئنی برای
تهیه دام ها وجود ندارد.
ملاحظه می کنید در پایتخت کشوری در حال توسعه، چنین مراکزی سلامت شهرها
را با تهدیدات جدی مواجه می کنند و شهرداری تهران نیز که بر اساس قانون،
مسوول جمع آوری و ساماندهی مراکز عرضه دام شهر است، در غفلتی بزرک به سر
می برد.
به گفته معاون بهداشت سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران بسیاری
از بیماری های دام هایی که به صورت زنده در تهران به مردم عرضه می شود، پنهان
است که باید به آنها توجه جدی شود.
"عباسی" در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مرکز استان اظهارداشت: دام هایی
که هم اکنون در تهران عرضه می شود، شرایط و الزامات بهداشتی را ندارد و
ممکن است مشکلاتی را برای مصرف کنندگان به وجود آورد.
وی تصریح کرد: عرضه دام زنده در شهرها تابع شرایط و ضوابط خاصی است که
متاسفانه به دلیل نبود امکانات لازم برای ساماندهی عرضه کنندگان دام، به
مشکلات عرضه غیر بهداشتی دام، دامن می زند.
معاون سازمان سردخانه و کشتارگاه شهرداری تهران با اشاره به وجود 35
کشتارگاه عرضه دام در تهران گفت: این کشتارگاه ها دراختیار بخش خصوصی است
و به دلیل نبود مکانی مناسب برای عرضه دام زنده از سوی آنها در مواردی
مشکلاتی را برای مصرف کنندگان به وجود می آورد.
عباسی با بیان اینکه شهرداری تهران هم اکنون مشغول احداث چند مرکز
بهداشتی عرضه دام است خاطرنشان کرد: دامپزشکان رسمی دراین مراکزحضور یافته
و با معاینه و تایید سلامت دام های عرضه شده، از شیوع بیماری های پنهان
دام ها جلوگیری می کنند.
به گفته وی، در این مراکز عرضه کنندگان دام ها باید کارت بهداشت داشته
باشند و با رعایت اصول بهداشتی اقدام به عرضه و ذبح دام ها کنند.
وی گفت: هم اکنون فقط در زمان هایی چون "عیدقربان" دام بااصول بهداشتی
در مراکزی که از سوی شهرداری تعیین شده است عرضه می شود و باید این مراکز
به سرعت گسترش یابند.
اما اینکه چرا شهرداری تهران به جمع آوری بیقوله های عرضه دام که در
محله های تهران نهفته، سووالی است که مدیرعامل سازمان سردخانه و کشتارگاه
شهرداری در پاسخ می گوید: تا کنون 211 مرکز عرضه دام در تهران شناسایی شده
و پیش بینی می شود این رقم به 500 مرکز نیز برسد، اما آنچه مانع از جمع-
آوری و ساماندهی می شود، نبود مکانی برای انتقال آنها است.
"حسن طاهری" در گفت وگو با ایرنا با اشاره به اینکه شهرداری احداث
شش مرکز عرضه دام در اطراف تهران را آغاز کرده است، گفت: احداث این مراکز
در منطقه 18،15 ،19 ،22 ، یک و دو آغاز شده و پیشرفت هایی نیز داشته است.
وی با بیان اینکه بر اساس آمار رسمی، سالانه 550 هزار راس دام به صورت
غیرقانونی در تهران ذبح می شود، افزود: ما معتقدیم که این تعداد بیش از یک
میلیون راس در سال است.
وی اظهارداشت : بین سالهای 76 تا 78 بیش از یک میلیون و 500 هزار نفر
مبتلا به بیماریهای ناشی از مصرف گوشت دام آلوده شده اند که بر اساس آمار
وزارت بهداشت حدود 70 میلیارد تومان برای درمان آنها هزینه شده است.
وی وضعیت فعلی کشتار دام زنده در کشتارگاهها ، حمل و نقل و توزیع آنها
را نامطلوب توصیف کرد.
طاهری اظهار داشت: در زمان حاضر 32 کشتارگاه در سطح شهر تهران وجود
دارد که فقط چهارواحد آنها صنعتی و بقیه نیمه صنعتی است.
وی افزود: کشتارگاه نیمه صنعتی نیز به این معنی است که حداقل نظارت و
کنترل بر کشتار بهداشتی دام زنده در آنها رعایت نمی شود.
به گفته وی ، باید در کنار تلاش برای به روز کردن بقیه کشتارگاهها ،
اقدامات اساسی در زمینه نظارت و کنترل بیشتر بر فعالیت آنهاانجام شود.
وی تاکید کرد که با راه انداری ایستگاههای عرضه دام زنده ، از فعالیت
غیرقانونی چوب به دست ها نیز جلوگیری خواهد شد.
طاهری با بیان اینکه روزانه یک هزار تن گوشت و مواد پروتئینی شامل 600
تن مرغ و 400 تن گوشت قرمز و ماهی در تهران مصرف می شود، بر ضرورت کنترل
و نظارت بر کشتار بهداشتی دام زنده تاکید کرد.
وی اظهارداشت: درزمان حاضر بیش از چهار هزار فروشگاه و 130 ناحیه عرضه
گوشت درتهران وجود دارد که به دلیل کمبود پزشک بحث نظارت وکنترل بر کیفیت
عرضه مواد پروتئینی سالم با مشکل مواجه می شود.
مدیرعامل سازمان "سردخانه و کشتارگاه های شهرداری تهران" همچنین از
تدوین اساسنامه جدید این سازمان خبرداد که البته درشورای شهر مورد موافقت
قرار نگرفته و پس فرستاده شده است.
وی افزود:این اساسنامه در17 ماده در قالب برنامه های مهم ایجاد پایانه
های گوشت ، ایجاد ایستگاههای عرضه دام زنده ، پذیرش نظارت و کنترل بر
کشتارگاههای تهران و توسعه صنایع بسته بندی مواد پروتئینی در حال تدوین و
تصویب است.
تلاش خبرنگار ایرنا برای دریافت پاسخ معاون خدمات شهری شهرداری تهران
در خصوص فعالیت ها برای ساماندهی مراکز عرضه دام زنده تهران بی نتیجه ماند
و اینگونه که از شواهد بر می آید، در عرضه دام زنده تهران هر کس کار خود
را می کند و "شهرداری، دامپزشکی، جهاد کشاوزری و اداره بهداشت" در غفلت
کامل به سر می برند.
تهرام/2807/ 1645