۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7910748
T T
۰ نفر

هفتادمین سالگرد تولد لایق شاعر تاجیکستان برگزار شد

۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7910748
هفتادمین سالگرد تولد لایق شاعر تاجیکستان برگزار شد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/02/30 فرهنگی.لایق شیرعلی.تاجیکستان دوشنبه-هفتادمین سالگرد تولدلایق شیرعلیشاعر تاجیک باحضور سفیرجمهوری اسلامی ایران،عبدالجبار رحمانف وزیر معارف، رئیس فرهنگستان علوم تاجیکستان ، اعضای شورای نویسندگان و دوستداران و علاقه مندان این شاعر عصر روز جمعه در شهر دوشنبه برگزار شد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان در این مراسم ضمن تشریح برخی از ویژگی های شخصیتی این شاعر فارسی زبان، گفت: رویکرد به خودشناسی ملی برای تاجیک ها و سایر ملل اتحاد جماهیر شوروی سابق بعد از دوران انتقاد خروشچفی از دیکتاتوری استالین برای اولین بار بعد از آغاز دهه 60 میلادی آغاز شد.
علی اصغر شعردوستبا بیان آنکه ورود جدی به عرصه خودشناسی ملی در این کشور نیز برای اولین بار توسط شادروان لایق شیرعلیآغاز شد، افزود:با وجودی که ادامه این خودشناسی بعد ازمرگ لایق ادامه یافت اما رشد و کمال شعر خودشناسی ملی هنوز بیش از دیگران به دیدگاه خاص، سخن شیوا و گیرایی استاد لایق وابسته است.
وی باذکر اشعاری از این شاعر بزرگ،اظهار داشت:این صدای حزن آلود مردی است که برای ملت و وطن خود زیست و با دردها و رنج های آنان گریست.
وی گفت:اشعار او به مثابه بغض درگلو شکسته مردی است که تمام دردها و مصائب مردم و میهن خود را به یکباره درهم می آمیزد و در فضای خشونتی که گریبانگیر میهن زخم خورده اش شده بود را تبدیل به خشمی توام با درد کرد.
وی اضافه کرد:دیدگاه ژرف نگر لایق از نخستین گام ها به مهمترین عرصه های حیات معنوی ملت دوخته شده بود و در طی راه هنر ایجاد گری خود با نگرش به گذشته و امروز به نهانخانه دل ملت راه یافت به طوری که استقلال طبع و آزادگی اندیشه اش او را به عمق هستی معنوی ملت سوق داد.
سفیر ایران با بیان آنکه لایق به فلسفه تاریخ ملت به معنای اصیل آن می نگرد، افزود: دردها و آلام مردم را با چنان احساس والا از عمق وجود موج های پرتلاطم و ناآرام دریای درونی خود با مضامین گیرا، شیوا و محتوای انسانی و اخلاقی در شعر فارسی تاجیکی به درجه تکامل رساند که تا نامی از تاجیک، تاجیکستان و فارسی گو باقیست، نام او هم ماندگار است.
شعردوست تاکید کرد: لایق شاعری است که شعر او در اواخر سده 20 میلادی هستی ملی تاجیک ها را فرا گرفت به طوری که شعر او زاده دردها، آرزوها و آمال روحی و معنوی ملت خویش است.
وی گفت: در کنار این ها، لایق از شاعران پیشتازی است که توانست پلی میان شعر کهن و نو، شعر نیمایی، شعر سپید و آزاد بزند به طوری که از نخستین کسانی است که مسائل نوین شعر جهانی را وارد شعر تاجیک کرد.
وی افزود: خدمات لایق به ادبیات و فرهنگ معاصر تاجیک را تنها می توان با زحمات استاد صدرالدین عینی در رواج ادبیات، علم و فرهنگی تاجیکی به خصوص در نثر و خدمات علامه باباجان غفوراف در زنده گردانیدن تاریخ پرافتخار تاجیکان برابر دانست.
وی با بیان آنکه اکثر شعرای تاجیک در سال های 1960 تا 1990 تحت تاثیر اشعار لایق بوده اند، گفت: با این شرایط می توان مدعی شد آثار او عامل مهمی در پیوند و تحکیم سلسله گسسته مردم فارس زبان است.
سفیر ایران با بیان آنکه لایق همواره خواستار وحدت، دوستی و برادری فارسی زبانان بود،تصریح کرد:چهره انسانی، عاطفی، احساسات پاک و بی آلایش، نجابت، دلسوزی، وطن دوستی، قاطعیت زبان و ... از جمله ویژگی های او بودند که نقش موثری در برجسته کردن چهره او را ادبیات تاجیک ها و فارس زبان ها داشته است.
وزیر معارف تاجیکستان نیز در مراسم بزرگداشت هفتادمین سالگرد استاد لایق شیرعلی، گفت: لایق از بزرگترین شعرای معاصر خلق تاجیک است که با اشعار پرمضمون خود به دل مردم تاجیکستان راه یافت و اشعارش در میان مردم این کشور از محبوبیت ویژه ای برخوردار شد.
عبدالجبار رحمانفافزود: لایق در دهه 60 قرن بیستم پا به عرصه ادبیات گذاشت و در یک زمان کوتاه مجموعه هایی نظیر سر سبز ، خانه دل و ریزه باران را تالیف کرد که این آثار از بهترین اثرات او بوده که موضوع اساسی آنها توصیف و ترنم وطن، مادر و منظره های دل فریب تاجیکستان است.
وزیر معارف تاجیکستان اضافه کرد:لایق از اولین شعرایی بود که استقلال وطن را در اشعار صمیمانه و با احساسات بلندخود وصف و از مردم دعوت کرد، این نعمت خداوندی را دوست بدارند و آن را با دل و جان حمایت کنند.
وی یادآور شد:لایق در سال های جنگ شهروندی مردم را به وحدت و همبستگی دعوت و آنها را به راه راست هدایت می کرد به طوری که همیشه ترغیب گر صلح و ثبات میان دو جناح مخالف بود و در نهایت این صلح دیرهنگام به وقوع پیوست و مردم تاجیک به آسایش و آرامش دست یافتند.
وی تاکید کرد: لایق در حقیقت در ژانرهای مختلف ادبی از جمله دو بیتی، رباعی، غزل و قصیده هنرنمایی کرده و از تولید انواع اشعار به نحو مطلوب برآمده است.
رحمانف گفت:لایق واقعا،یک شاعر توانا و بزرگ ملت تاجیک است که آثار گذشتگان خود نظیر رودکی، فرودسی، عمر خیام، سعدی، حافظ و بیدل را به طور مدام مطالعه و از آنها الهام می گرفت.
وی با بیان آنکه لایق در اشعار و غزلیات خود از عبارات مردمی بیشتر استفاده می کرد، افزود: برای اولین بار و با کمک سفارت جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان گلچین اشعار لایق شیرعلی به خط فارسی منتشر شد که در این مجموعه تمام آثار گردآوری شده است.
در این مراسم تعدادی از یاران و شاگردان استاد لایق با ذکر خاطرات و اشعار او یاد و خاطران آن شاعر بزرگ تاجیک را گرامی داشتند.
آساق **ه.ص 1558/** 1856 شماره 119 ساعت 20:26 تمام
۰ نفر