۸ فروردین ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7940889
T T
۰ نفر
تایم : ایاد علاوی قادر به حکمرانی بر عراق خواهد بود؟ ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/08 سیاسی.عراق.ایاد علاوی.تایم تهران - مجله آمریکایی تایم روز یکشنبه در گزارشی از تحولات انتخاباتی در عراق، کار ایاد علاوی رهبر ائتلاف العراقیه را که با کسب 91 کرسی در انتخابات اخیر عراق، پیش افتاده، دشوار خواند و در عین حال چنین القا کرده که او با ائتلاف کردها، با دیدگاههای سکولارشان، بهتر می تواند کار کند.
این نشریه آمریکایی می نویسد: ایاد علاوی که روزگاری عروسک خیمه شب بازی آمریکا در صحنه سیاست عراق به شمار می آمد، مجددا به این عرصه بازگشته است و باید دید که آیا می تواند حکمران مورد اعتمادی برای عراق باشد یا خیر؟ به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، تایم در تفسیری با عنوان آیا مرد سابق جبهه آمریکا می تواند بر عراق حکمرانی کند؟،نوشت: بر اساس اعلام نتیجه آراء انتخابات ، علاوی با کسب 91 کرسی از 325 کرسی پارلمان که فاصله چندانی با کسب اکثریت قاطع کرسی های مجلس ندارد، فقط با کسب دو کرسی بیشتر از نزدیکترین رقیبش یعنی حزب دولت قانون به رهبری نوری المالکی نخست وزیر عراق در انتخابات عراق به پیروزی رسید.
تایم افزود: هنوز تردیدهایی وجود دارد که علاوی بتواند پست نخست وزیری عراق را به چنگ آورد، زیرا نوری المالکی اعلام کرده که به نتیجه انتخابات اعتراض خواهد کرد. به همین منظور هنوز این احتمال وجود دارد که المالکی بتواند یک دولت ائتلافی تشکیل دهد. با این وجود در کشور عراق که در هفته های آتی همچنان صحنه مسابقه اسب دوانی سیاسی خواهد بود، علاوی ، این پزشک 65 ساله نیروی محرک رو به جلو در بازوانش خواهد داشت.
تایم در بررسی شخصیت علاوی و سابقه وی در تحولات دو دهه اخیر عراق می نویسد : بازگشت علاوی به صحنه سیاسی عراق از همان سه سال پیش که به یک سیاستمدار سابق تبدیل شد، پیش بینی می شد. او در سال 2004 نخستین نخست وزیر عراق بعد از دوران صدام حسین بود و ریاست یک دولت فساد زده و بی کفایت را بر عهده گرفت که کارنامه ضعیفی در دمکراسی نوپای عراق از خود برجای گذاشت.
به نوشته تایم، وی به عنوان نخست وزیر منتخب آمریکا، فاقد اعتبار مردمی بود و خود را به عنوان یک سیاستمدار قوی دمکرات مطرح کرد، در حالی که عده قلیلی از مردم عراق یک چنین تصوری از او داشتند.
این نشریه آمریکایی ادامه می دهد: علاوی شیعه، مورد خصومت بسیاری از فرق مذهبی عراقی که او را طراح یک عراق سکولار می دانستند، قرار گرفت. بسیاری از عراقی ها حتی او را مرتبط با حزب بعث برجای مانده از دوران صدام حسین می یافتند. وی در سال 1975 از این حزب جدا شد و حتی از یک توطئه ترور طراحی شده توسط دیکتاتور عراق هم جان سالم بدر برد.
تایم در ادامه مقاله اش می افزاید: در نیمه راه انتخابات سراسری سال 2005 عراق، علاوی از ائتلاف احزاب شیعی شکست خورد و در انتخابات سال بعد هم شاهد همین نتیجه بود. هر چند که او یک عضو منتخب پارلمان بود، اما علاقه ای به ایفای نقشی سازنده در اپوزیسیون نداشت و بیشتر عمر خود را در اردن و کشورهای عرب سپری کرده و همواره از امنیت جانی اش در بغداد متوحش بوده است.
تایم ادعا می کند که با گذشت زمان و متلاشی شدن احزاب شیعی، بخت سیاسی به علاوی رو کرد. دو نخست وزیر سابق یعنی ابراهیم جعفری و نوری المالکی که مقامات خلف علاوی بودند، توفیقی در تشکیل یک دولت سالم و کارآمد به دست نیاوردند.
حزب علاوی در انتخابات سال گذشته استانهای عراق نمایشی موفق داشت . این دستاورد مثبت به علاوی این اجازه را داد که ائتلافی قوی از احزاب سکولار و سنی تحت پرچم عراق تشکیل دهد.
نشریه آمریکایی نتیجه گیری می کند که حال چالش علاوی این است که احزاب شیعه و کرد عراق را متقاعد سازد که بهتر از مالکی می تواند منافع آنها را در دولت ائتلافی تامین نماید. اگر تاریخ به قضاوت بنشیند، وی در قیاس با شیعیان، چالش راحت تری با کردها که متکی به سکولاریسم هستند، خواهد داشت .
تایم در حالی به چنین تحلیلی برای جبهه بندی جدید در صحنه سیاست عراق رسیده که کردها متحد استراتژیک و سنتی نیروهای اسلامی، از جمله مجلس اعلای اسلامی عراق محسوب می شوند.
صویر** 1591 ** 1506 شماره 069 ساعت 16:56 تمام
۰ نفر