۹ فروردین ۱۳۹۱، ۸:۰۱
کد خبر: 80053465
T T
۰ نفر

ساري - بابل به عنوان يكي ازشهر هاي مهم استان مازندران در دوران پيش از اسلام نيز وجود داشته و نام اين شهر در قديم مامطير ( مسكن پيروان ميترا ) بوده است و در قرن دهم هنگامي كه محمدخالد حاكم آن بود بازار و عمارتي در آن بنا كرد كه به بارفروش ده معروف شد.

به گزارش ایرنا، شهر بابل، مركز شهرستان بابل، بین 36 درجه و 34 دقیقه و 15 ثانیه عرض شمالی و 52 درجه و 44 دقیقه و 20 ثانیه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده است و با تهران 5 دقیقه و 15 ثانیه اختلاف ساعت و 210 كیلومتر و با ساری مركز مازندران نیز 45 كیلومتر فاصله دارد.

شهرستان 500 هزار نفری بابل با مساحت یك هزارو 431 كیلومتر مربع، امروز دارای یادمان های تاریخی و مذهبی متعددی هست كه هم اكنون شامل 613 روستا و آبادی، شش بخش ، 11 دهستان و هفت شهر می باشد كه از شمال به شهرستان بابلسر، از مشرق به شهرستان های قائم شهر و سوادكوه، از مغرب به شهرستان آمل و از جنوب به كوهپایه ها و دامنه های شمالی رشته كوه های البرز محدود می شود ارتفاع آن از شمال تا 10 كیلومتری جنوب بابل از سطح اقیانوس پایین‌تر است.

درسال 160 هـ .ق مازیار بن قارن مسجد جامع را در این شهر بنا نهاد كه شامل مساجد، عمارت، مدارس، دكاكین، سراها، بیوتات و سایه بود و بارفروش به عنوان مركز تجاری به ویژه در دوره صفوی از رونق ، آبادی ، وسعت و گستردگی برخوردار شد .

شاه عباس اول فرمان داد باغ ارم را در قسمت جنوبی شهر بنا كنند، بابل در زمان فتحعلی شاه قاجار نیز اهمیت قابل توجهی پیدا كرد و قبل از انقلاب اكتبر روسیه، بابل از طریق بندر مشهدسر ( بابلسر ) با كشور روسیه ارتباط تجاری داشت و به یكی از مراكز مهم بازرگانی استان مازندران تبدیل شده بود و در سال 1311 این شهر به بابل تغییر نام داد، زیرا رود بابل در غرب آن جریان دارد.

تا قبل از سال 1368 بابلسر جزو شهرستان بابل بوده است اما بنابه تصویب‌ هیات دولت درهمین سال، بابلسر از شهرستان بابل جدا شد و خود به شهرستانی مستقل بدل گشت و شهر بابل با توجه به موقعیت جغرافیایی ، نزدیكی به دریا و شرایط طبیعی مناسب در سال های اخیر به سرعت توسعه یافته است و هم اكنون بابل به لحاظ گسترش آموزش عالی، ارائه خدمات تخصصی پزشكی، برخورداری از زیر ساخت های مخابراتی و ارتباطی، وسعت اراضی حاصلخیز كشاورزی، در سطح استان ممتاز می باشد، اما بلحاظ سرمایه گذاری صنعتی، از روند مطلوبی برخوردار نبوده است.

از ویژگی های بارز شهر بابل وجود دانشگاه نوشیروانی به عنوان تنها دانشگاه صنعتی در شمال كشور ، دانشگاه علوم پزشكی به عنوان یك دانشگاه مستقل از دانشگاه علوم پزشكی مازندران، استقرار شركت مخابرات مازندران، مركزیت سازمات تبلیغات اسلامی استان، اراه اندازی بزرگترین بیمارستان شمال كشور به نام آیت الله روحانی، تاسیس كارخانه خودروسازی در بندپی شرقی بابل و غیره می باشد.

امروز این شهرستان علاوه برشهر 'بهار نارنج' با دارا بودن بیش از 30 هزار دانشجو به یك شهر دانشگاهی نیز مشهور است.

دامنه های زیبای البرز شمالی مانند جنگل های لفور و طبیعت بكر 720 هكتاری بابل كنار (بزچفت)، پارك 10 هكتاری نوشیروانی بابل ، سد شیاده ، آبگرم معدنی آزرو و ییلاق شیخ موسی از جمله مناطق گردشگری بابل هستند.

گنجینه یا موزه تاریخی و مردم شناسی بابل ، پل محمد حسن خان و برج كاخ سلطنتی بعنوان نماد بابل از جاذبه های گردشگری دیگر این شهرستان می باشند.

شهرستان همیشه بهار بابل دارای آثار باستانی و اماكن مذهبی زیادی می باشد كه بازدید از كاخ بابل واقع در محوطه دانشگاه علوم پزشكی این شهرستان خالی از لطف نیست.

ساختمان كاخ بابل كه به دوره پهلوی مربوط است ، در باغ مصفایی در جنوب بابل و محل فعلی دانشگاه علوم پزشكی بابل قرار دارد كه بنای كاخ دارای دو طبقه با اتاق ها و سالن های متعدد و مزین به گچبری های بسیار زیبا است.

البته ناگفته نماند كه بسیاری از آثار باستانی در استان مازندران در اختیار مراكز و دستگاههای دولتی قرار دارد لذا تاكنون هیچ زمنیه ای برای بازدید گردشگران و مسافران در چنین فضاهایی مهیا نشده است كه امیدواریم مسوولان مربوطه برای جذب گردشگران با هماهنگی دستگاههای دولتی اقدام كنند.

پل محمد حسن خان قاجار از دیگر آثار باستانی و جزو یكی از نمادهای تاریخی شهر بابل محسوب می شود كه در اوایل حكمرانی كریم خان زند به سال 1146 ، محمدحسن خان

( جد آغامحمدخان قاجار ) كه شهر بار فروش و سایر نقاط مازندران را تصرف كرده و در جنگ بر كریم خان زند پیروز شده بود ، برروی رودخانه بابل پل بزرگی احداث كرد كه تا امروز باقی مانده و به پل محمدحسن خان معروف است.

این پل دارای هفت چشمه ( طاق ) اصلی و دو چشمه فرعی است كه ارتفاع آن از بستر رودخانه 11 متر است.

پل محمد حسن خان قاجار با طول 140 متر و عرض شش متر یكی از پلهای مهم استان از نظر مسایل اقتصادی و ارتباطی به شمار می آید كه در یك دهه اخیر، به دلیل اینكه این پل راه ارتباطی بابل به بندپی شرقی و غربی و نیز جاده قدیم آمل بوده ، در كنار پل محمد حسن خان پل دیگری احداث شد كه بار سنگین ترافیكی را بر روی پل تاریخی كاهش داده است.

بقعه سلطان محمد طاهر از بناهای مذهبی شهر بابل است كه این بقعه در جاده بابل -كیاكلا واقع شده و مدفن سلطان محمد طاهر از فرزندان امام موسی كاظم(ع)می باشد كه از نظر سبك معماری به بنای امامزاده یحیی در شهر ساری شباهت دارد.

امامزاده قاسم از دیگر بناهای معروف بابل، به قرن نهم هجری قمری تعلق دارد و این بقعه كه مدفن امامزاده قاسم، فرزند حضرت موسی كاظم (ع) است به بقعه آستانه مشهور است.

بقعه شیخ موسی و امامزاده عبدالله بندپی شرقی بابل نیز در روستای ییلاقی شیخ موسی در حدود 80 كیلومتری جنوب شهر بابل قرار دارند.

مسیر و جاده آن از داخل شهر بابل آغاز و از جاده ای بنام حبیبی یا شهید صالحی پس از طی كردن مسافت 30 كیلومتری به آبادی گلوگاه در مركز بندپی شرقی و عبور از پل سجاد رود به طرف دهستان فیروزجا ه ادامه می یابد كه پس از عبور از روستای فیروزجاه در ارتفاعات به شیخ موسی می رسد.

كتیبه ها و نقش و نگار های موجود روی درب ها و ضریح های زیارتگاه در نوع خود بی نظیر و دیدنی است و علاوه بر این دوجاذبه دیدنی تاریخی مذهبی، ییلاق شیخ موسی به دلیل آب و هوای مطبوع و مناظر زیبا و چشم نواز از جاذبه های مهم طبیعی شهرستان بابل محسوب می شود.

این دو امامزاده، محل برگزاری مراسم سنتی كشتی لوچوی مازندران در مراسم 26 عیدماه در روز 28 تیرماه هرسال است كه برپایی بازارهای محلی با حضور و استقبال مسافران از اقصی نقاط استان از دیگر مزیت ها در این مكانهای مذهبی است.

همچنین تكیه مقری كلا(دوره قاجار) در روستای مقریكلا 25 كیلومتری مركز شهر ، آبگرم معدنی روستای آزرو در 40 كیلومتر ،بقعه درویش فخرالدّین(قرن نهم هجری قمری) در

محله موزیرج ، تكیه پیر علم، گنبد سرست (قرن نهم هجری قمری) در روستای سرست، سقاتالارهای سه گانه چوبی در روستای شیاده در 20 كیلومتری جبوب غربی، مقبره ملا محمّد شهر آشوب (دوره قاجار) در روستای بنگر كلا، مقبره سید زین العابدین (دوره قاجار) ، راسته بازار حصیر فروشان(دوره قاجار) از دیگر جاذبه های گردشگری در بابل است.ك/4

7328/503/402