'سعید نظری' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: انقراض این دو گونه گیاهی مهم ضایعه جبران ناپذیری برای طبیعت منحصر به فرد كهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود.
وی، یكی از دلایل اصلی انقراض این گونه های گیاهی ارزشنمد و كمیاب را بی توجهی مردم به اهمیت آن و سودجویی افرادی دانست كه این دو گونه گیاهی را برای عرضه در بازار به صورت بی رویه ای برداشت می كنند.
به گفته نظری، این گیاهان به دلیل برداشت بی رویه مردم ریشه كن شده اند و بی تردید فرزندان آینده این سرزمین عطر، زیبایی و خواص كرفس كوهی و بن سرخ را تجربه نخواهند كرد.
وی بیان كرد: رویشگاه گونه های گیاهی 'بیلهر' و 'جاشیر' نیز در كهگیلویه و بویراحمد در حال تخریب است و چنانچه وضعیت بدین منوال تداوم یابد با انقراض آنها مواجه خواهیم شد.
نظری اظهار داشت: برخی افراد سودجو اقدام به خارج كردن گونه های گیاهی 'بیلهر' و 'جاشیر' از طبیعت كرده و آنها را در بازار می فروشند.
وی عنوان كرد: یك هزار و 200 گونه گیاهی در 724 هزار و 100 هكتار از مراتع كهگیلویه و بویراحمد می روید كه سرمایه ای ارزشمند برای این استان محسوب می شود و به همین دلیل می بایست متولیان امر با فرهنگ سازی گسترده از تخریب آنها جلوگیری كنند.
نظری ابراز داشت: 152 نفر از پرسنل اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد با همكاری نیروی انتظامی این استان در 47 ایستگاه كار مراقبت از منابع طبیعی و گونه های گیاهی استان را بر عهده دارند.
كارشناسان منابع طبیعی می گویند: كرفس سلطان سبزیهاست و تمام بخشهای این گیاه مفید و شفابخش است.
این گیاه به ارتفاع 20 تا 60 سانتی متر است و ساقهای منشعب دارد. كرفس گیاهی است كه در تمام دنیا به راحتی می روید .این گیاه در بسیاری از مناطق ایران از جمله سیستان، خوی و بندرعباس میروید.
دانشمندان بر این عقیدهاند كه كرفس بهترین ماده غذایی برای برطرف كردن عفونت مجاری ادرار و اسید اوریك بالا از طریق ضدعفونی مجاری ادراری است، همچنین وجود روغنهای فرار در كرفس علاوه بر ایجاد عطر خوشایند این گیاه، باعث گشاد شدن مجاری كلیه میشوند و دفع اسید اوریك را تسهیل میكند.
تجربه نشان داده است كه كرفس و غذاهای حاوی آن بوی بد دهان را از بین میبرد كه احتمالاً به دلیل تركیب موادی كه در معده تولید میشوند با مواد معطر كرفس است.
این گیاه حاوی ویتامین (ث) زیادی است و به همین دلیل مصرف آن به تقویت لثه ها كمك كرده و از بروز بیماری اسكوربوت پیشگیری میكند. مصرف كرفس همچنین به افراد كم خون، توصیه میشود. اسیدهای چرب فرار موجود در این گیاه، محرك اشتهاست.
پتاسیم موجود در كرفس علاوه بر تحریك ادرار باعث كاهش فشار خون میشود و به همراه گوگرد موجود در آن بیش از همه برای بیماران مبتلا به نقرس و افرادی كه از دردهای مفصلی و روماتیسم رنج می برند، توصیه میشود.
بن سرخ نیز گیاهی است شبیه به تره كه در كوه ها می روید ،به صورت تازه و خشك كرده درون پلواستفاده می شود و طعم مطبوع و مزه خاصی به غذا می دهد.
گیاه بن سرخ یك گیاه گل دار است كه به طور وحشی می روید و بومی ایران است. از بخش هوا زی گیاه برای درمان دردهای شكمی، روماتیسم، استفراغ، سنگ كلیه و سرماخوردگی استفاده می شود.
671/7535/627
دو گونه گياهي ارزشمند كهگيلويه و بويراحمد در خطر انقراض قرار دارند
۲۱ فروردین ۱۳۹۱، ۱۸:۲۰
کد خبر:
80069447
ياسوج - كارشناس منابع طبيعي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري كهگيلويه و بويراحمد گفت: دو گونه گياهي شامل 'كرفس كوهي' و 'بن سرخ' بر اثر تخريب و استفاده بي رويه در اين استان در معرض خطر انقراض قرار دارند.