دكتر 'علی بیت اللهی' روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: موضوع استاندارد سازی فناوری نانو موضوع نسبتا جدیدی است و از شش سال پیش در جهان سازمان های معتبر بین المللی مانند 'ایزو'، كمیته هایی را برای بحث استاندارد سازی فناوری نانو اختصاص داده اند.
بیت اللهی ادامه داد: كمیته بینالمللی استانداردسازی فناوری نانو (ISO/TC229) در سال 2005 توسط موسسه ایزو و با هدف تهیه و تدوین استانداردهای مورد نیاز در حوزه فناوری نانو تاسیس شد.
وی خاطر نشان كرد: در این كمیته 36 كشور به عنوان عضو اصلی و هشت كشور به عنوان عضو ناظر حضور دارند كه اعضای اصلی این كمیته حق رأی دارند و میتوانند پیشنهادهای جدید استانداردسازی را ارائه كنند.
این استاد دانشگاه علم و صنعت با اشاره به اینكه جمهوری اسلامی ایران یكی از اعضای اصلی این كمیته است گفت: كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو در تابستان 1385 توسط ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و با همكاری سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تاسیس شد.
بیت اللهی افزود: این كمیته با هدف تدوین استانداردهای مورد نیاز فناوری نانو در حوزه های مختلف ایجاد شده است.
رییس كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو كشور ، از دیگر اهداف این كمیته را مشاركت فعال در تصمیم گیری های بین المللی در حوزه استاندارد نانو عنوان كرد.
بیت اللهی با اشاره به تصویب 10 استاندارد ملی در حوزه فناوری نانو گفت: این دستاورد بزرگی برای كشور ما است كه در یك مدت كوتاه در یك حوزه پیشرفته و تخصصی 10 استاندارد ملی مشخص داریم.
وی از جمله استانداردهای ملی منتشر شده در فناوری نانو به تولید نانو ذرات فلزی برای آزمون سمیت استنشاقی با استفاده از روش تبخیر - تراكم، آزمون اندوتوكسین نانو مواد در سیستم های برون تن، بسته بندی و حمل نقل ایمن نانو مواد، واژه ها اصطلاحات و تعاریف اصلی و آیین كار سلامت و ایمنی در محیط های كار با نانو مواد اشاره كرد.
بیت اللهی افزود: این در حالی است كه كشورهای پیشرفته ای مانند چین با فعالیت بسیار زیادی كه در حوزه نانو دارند تاكنون 60 استاندارد ملی داشته اند.
وی خاطر نشان كرد: در سطح بین المللی نیز ایران یكی از بازیگران فعال در حوزه استاندارد سازی نانوست، به طوری كه تا كنون یك استاندارد بین المللی توسط ایران به تصویب نهایی رسیده كه در سایت ایزو موجود است و ایزو از آن به عنوان یك استاندارد استراتژیك یاد می كند.
استاد دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: هم اكنون دو استاندارد بین المللی دیگر در دست اجرا داریم كه یكی مربوط به مبحث ایمنی و سلامت در حوزه فناوری نانو است.
بیت اللهی گفت: در جهان تعداد محدودی پروژه در مبحث ایمنی و سلامت داریم به طوری كه كشورهای فعالی مانند آمریكا دارای دو پروژه در این كمیته و ایران یك پروژه استاندارد در این زمینه دارد.
وی اشاره كرد: همچنین پروژه بین المللی بسیار مهم دیگری كه به تازگی به ثبت رسیده در ارتباط با استانداردهای مرتبط با شاخص های فناوری نانوست بنابراین تا كنون سه استاندارد بین المللی به صورت تصویب شده و اتمام یافته داریم و یك استاندارد بین المللی دیگر ما در مرحله رای گیری قرار دارد .
رییس كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو خاطر نشان كرد: ایران در سطح بین المللی فعالیت خوبی داشته است در سطح ملی توانسته ایم با همكاری با موسسه استاندارد گام های مهمی را برداریم تا بتوانیم هم پا با توسعه فناوری نانو در كشور بحث استاندارد را نیز به طور گسترده دنبال كنیم.
بیت اللهی با اشاره به این كه كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو در حال حاضر دارای سه كارگروه فعال است گفت: كارگروه اول بر روی تدوین اصطلاحات، تعاریف و نام گذاری مرتبط با فناوری نانو متمركز است.
وی بحث تدوین اصطلاحات، تعاربف و نام گذاری مرتبط با فناوری نانو را بحث بسیار مهمی خواند كه در جهت یكسان سازی ادبیات علمی، فناوری و حتی ادبیات مباحث مدیریت و تجارت فناوری نانو بكار رفته است.
بیت الهی ادامه داد: كارگروه دوم بر روی بحث اندازه گیری و تعیین مشخصات نانو مواد متمركز است. این كارگروه بیشتر در ارتباط با تدوین استانداردهای لازم برای اندازه گیری و مشخصات نانو مواد فعالیت می كند.
استاد دانشگاه علم و صنعت ایران افزود: كارگروه سوم بر روی بحث سلامت، ایمنی و محیط زیست متمركز است كه هدف آن تدوین استانداردهای مرتبط با مباحث ایمنی، سلامت و محیط زیست است.
بیت اللهی با اشاره به این كه در این سه كارگروه اساتید ، دانشگاهیان، فناوران و كارشناسان صنعتی مستقر هستند گفت: این كمیته ها علاوه بر تدوین استانداردهای ملی در نظر دهی بر روی پیشنهادهای بین المللی نیز فعال هستند.
وی خاطر نشان كرد: با توجه به این كه ایران عضو اصلی كمیته TC229 است همواره پیشنهادهای بین المللی به كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو ارسال می شود و ما به عنوان نماینده كشور روی آنها نظر می دهیم و در مجامع بین المللی مرتبط از این نظرها دفاع می كنیم.
بیت اللهی ادامه داد: استانداردهایی كه تدوین می شود به صورت همه جانبه و با در نظر گرفتن دیدگاه ما در كشور مورد توجه قرار می گیرند.
رییس كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو كشور از دیگر فعالیت هایی این كمیته به بحث تشكیل كمیته های استاندارد وزارتخانه های بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و كشاورزی اشاره كرد و گفت: با توجه به این كه كشور ما در سطح بسیار خوبی از لحاظ فعالیت های صنعتی قرار دارد و از نظر تولید علم نیز رتبه 12 را در جهان دارد و نیز با توجه به تشكیل بیش از 200 شركت فعال در حوزه فناوری نانو این دو كمیته در جهت حمایت از مصرف كنندگان تشكیل شده اند.
علمی**2038**1544
تهران- رييس كميته فني استانداردهاي فناوري نانو گفت: تا كنون 10 استاندارد ملي در ارتباط با فناوري نانو تدوين و تصويب شده است و 10 استاندارد ملي ديگر تا پايان سال 91 مراحل تصويب نهايي خود را مي گذرانند.