بیماری تب مالت كه 'بروسلوز' نیز خوانده می شود در اصل ، بیماری حیوان های اهلی است كه از طریق باكتری بروسلا از طریق دام آلوده و فراورده های لبنی غیرپاستوریزه به انسان منتقل می شود.
پزشكان در تعریف علایم این بیماری با یكدیگر اختلاف نظر دارند ؛ تب، تعریق، لرز، سردرد، درد عضلانی،خستگی ، بی اشتهایی، درد مفاصل، كمر درد، كاهش وزن، یبوست، درد گلو، سرفه خشك، علایم شبیه سرماخوردگی و التهاب مفاصل از علایم این بیماری عنوان شده است.
بزرگ شدن غدد لنفاوی، افسردگی، درگیری قرنیه، ضایعات پوستی، كاهش وزن، دردشكم، اختلال خواب، بزرگ شدن كبد و طحال، رنگ پریدگی و درد ستون فقرات نیز از دیگر علایم این بیماری است.
خطر ابتلا به تب مالت به عنوان به عنوان مهم ترین بیماری مشترك بین انسان و حیوان با مصرف پنیر تازه، كره، سرشیر، خامه محلی و بستنی های سنتی غیرپاستوریزه افزایش می یابد بنابراین از مصرف این مواد غذایی به صورت غیرپاستوریزه باید به شدت پرهیز كرد.
همچنین در صورت تماس با ترشحات جفت و جنین سقط شده دام های آلوده، خطر ابتلا به تب مالت وجود دارد.
متخصصان بهداشتی معتقدند برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان باید گوشت یا جگر تازه را 24 ساعت قبل از مصرف در یخچال نگهداری كرد.
علاوه برآن، خطر ابتلا به بیماری تب مالت در دامداران نیز با استفاده از وسایل حفاظتی در هنگام ذبح دام كاهش می یابد.
كارشناس مسوول بیماری های مشترك انسان و دام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی درباره این بیماری به خبرنگار اجتماعی ایرنا می گوید: تب مالت یكی از بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان و یك بیماری بومی است.
'محمد زینلی' با یادآوری اینكه این بیماری از دیرباز در كشور وجود داشته است، می افزاید: بیشترین موارد این بیماری به دلیل وجود قطب های دامداری در استان های غربی و شمال غرب كشور مشاهده می شود.
وی با اشاره به اینكه میزان ابتلا به تب مالت در محل نگهداری دام ها بیشتر است، ادامه می دهد: این بیماری از دو طریق مستقیم و غیرمستقیم ممكن است به انسان منتقل شود.
كارشناس مسوول بیماری های مشترك انسان و دام وزارت بهداشت، خاطرنشان می كند تماس مستقیم انسان با دام و ترشحات دام به ویژه زمانی كه دام دچار سقط چنین می شود، موجب ابتلا به تب مالت خواهد شد.
زینلی می گوید: تب مالت بر خلاف تب كریمه كنگو در دام ها ، علامت دارد و هرچند این بیماری در دام كشنده نیست اما موجب كاهش تولید شیر ، سقط جنین و كاهش وزن در دام می شود و ممكن است یك دام سال ها این بیماری را داشته باشد.
وی تاكید می كند دامداران درصورت مشاهده سقط جنین دام حتما باید آن را به دامپزشكی منطقه خود اطلاع دهند تا دام را نابود كنند و غرامت آن را به دامدار بپردازند.
كارشناس مسوول بیماری های مشترك انسان و دام وزارت بهداشت، مصرف شیر و فراورده های آلوده را راه غیرمستقیم انتقال تب مالت بیان می كند و می گوید: البته امكان انتقال بیماری از راه تنفسی نیز وجود دارد چراكه باكتری باقیمانده در ادرار و مدفوع دام در آغل ها و محل نگهداری به ویژه باكتری موجود در كود مرطوب ممكن است تا دو سال هم فعال بماند و امكان ابتلای انسان به تب مالت از طریق راه تنفسی در این محل ها وجود دارد.
زینلی برای پیشگیری از این بیماری به مردم توصیه كرد در هر شرایطی از شیر و فراورده های لبنی پاستوریزه استفاده كنند.
وی تاكید می كند حداقل پنج دقیقه جوشاندن شیر در مناطق روستایی و عشایری كه اغلب از لبنیات غیرپاستوریزه استفاده می كنند، می تواند باكتری تب مالت را از بین ببرد.
كارشناس مسوول بیماری های مشترك انسان و دام وزارت بهداشت به دامداران نیز توصیه كرد هنگام ارتباط با دام به ویژه زمان تولید مثل دام از وسایل حفاظت فردی مانند دستكش استفاده كنند.
زینلی در ادامه به تشریح علایم بیماری مالت پرداخت و گفت: علایم این بیماری متغیر است، اما بطور معمول تب و لرز، كاهش وزن، بی اشتهایی، تعریق فراوان به ویژه در شب ، درد عضلات و درد عمومی بدن از علایم تب مالت نوع حاد به شمار می رود.
وی خاطرنشان كرد درمان تب مالت طولانی مدت است و بیمار حداقل هشت هفته باید تحت درمان قرار گیرد؛ برخی روستاییان به دلیل طولانی بودن درمان ، مصرف داروهای خود را قطع می كنند كه این مساله موجب می شود تب مالت تاآخر عمر با فرد باقی بماند.
زینلی یادآور شد معمولا میزان بروز بیماری تب مالت در كشور، 15 تا 17 مورد ابتلا در هر یكصد هزار نفر جمعیت است.
اجتمام**9185 1568
تهران - تب مالت را بيماري هزار چهره مي خوانند چراكه علايم بروز اين بيماري مي تواند در هرفردي به يك شكل باشد بطور مثال اين بيماري در فردي با تب و لرز و در فرد ديگر با بزرگ شدن كبد و در ديگري با ضايعات پوستي خود را نشان دهد.