۲۹ خرداد ۱۳۹۱، ۱:۴۲
کد خبر: 80188276
T T
۰ نفر

3/6 ميليون هكتار بيابان در استان كرمان وجود دارد

۲۹ خرداد ۱۳۹۱، ۱:۴۲
کد خبر: 80188276
3/6 ميليون هكتار بيابان در استان كرمان وجود دارد

مدير كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان كرمان، مساحت بيابان هاي استان كرمان را 3/6 ميليون هكتار و مساحت مراتع و جنگل ها را در اين استان به ترتيب 6/8 و 3/1 ميليون هكتار برآورد كرد.

'محمدعلی اسدی'، روز شنبه به مناسبت روز جهانی 28 خردادماه روز جهانی بیابانزدایی در گفت و گو با ایرنا، افزود: اراضی بیابانی حدود 34 درصد از سطح استان را شامل می شود كه از این میزان 3/3 میلیون هكتار اراضی كویری و بیابانی و سه میلیون هكتار شنزارهای فعال و نیمه فعال هستند كه تمركز فعالیت های تثبیت شن و بیابانزدایی در استان در محدوده همین شنزارهای است.

وی با بیان اینكه كشور ایران به دلیل قرار گرفتن بر روی كمربند خشك جغرافیایی كره زمین به شدت تحت تاثیر آثار مخرب پدیده بیابانزایی است، افزود: از 168 میلیون هكتار وسعت این كشور حدود 43 میلیون هكتار از مناطق مركزی، جنوبی و شرقی را گستره بیابان به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: حدود 16 میلیون هكتار از اراضی مرتعی را نیز مراتع بیابانی تشكیل می دهد كه این میزان اراضی بیابانی به طور تقریبی پنج برابر میانگین جهانی است.

مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان، تصریح كرد: بر اساس ارزیابی های UNDP (برنامه توسعه سازمان ملل) حدود یكصد میلیون هكتار از اراضی ایران، متاثر از بیابان و عوامل بیابانزایی است و سالیانه به طور تقریب 400 هزار هكتار از اراضی قابل كشت در اثر پدیده بیابانزایی از بین می روند.

وی با اشاره به اینكه استان كرمان با مساحت 2/18 میلیون هكتار در جنوب شرق كشور واقع شده است، افزود: این استان به استان های خراسان جنوبی، یزد، فارس، هرمزگان، سیستان و بلوچستان محدود شده است و از 23 شهرستان تشكیل شده است.

وی متوسط بارندگی استان كرمان را 140 و متوسط تبخیر و تعرق آب را در این استان دو هزار و 100 میلیمتر اعلام كرد.

وی ادامه داد: بررسی های انجام شده نشان می دهد كه سطحی معادل 2/4 میلیون هكتار از اراضی بیابانی استان كرمان تحت تاثیر شدید فرسایش بادی قرار دارد كه دارای بالاترین درجه آسیب پذیری است.

وی گفت: همچنین بر اساس مطالعات شناسایی كانون های بحرانی فرسایش بادی، تعداد 16 كانون بحرانی فرسایش بادی با مساحت 676 هزار هكتار در سطح این استان شناسایی شده اند، كه در حال حاضر عمده فعالیت های استان در بخش بیابان در محدوده همین كانون های بحرانی انجام می شود.

وی افزود: خشكسالی های اخیر و افزایش شدت فرسایش بادی به دلیل فقدان پوشش گیاهی در مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی، موجب ایجاد بحران شدید برای تعدادی از روستاها، اراضی زراعی و باغی، قنوات و به طور كلی بخش كشاورزی این استان در نقاطی چون نرماشیر بم، تكاب شهداد، جازموریان، حومه شهر كرمان، رفسنجان و غیره شده است.

وی ادامه داد: روند نگران كننده مهاجرت به شهر و تبدیل نیروی مولد به مصرف كننده و بروز مشكلات پیچده اقتصادی و اجتماعی تنها گوشه ای از معضلات پدیده بیابان زایی در سطح استان كرمان است.

اسدی، اظهار داشت: وجود خاك حاصلخیز و منابع غنی سفره های آب زیرزمینی در مناطق بیابانی استان كرمان، بخصوص در دشت های نرماشیر، بم، جازموریان و كهنوج، قابلیت های خاص و منحصر به فردی در راستای توسعه كشاورزی و ایجاد اشتغال مولد این مناطق داشته است.

وی اظهار داشت: وقوع طوفان های ماسه ای و به طوركلی فرآیند فرسایش بادی به عنوان اساسی ترین محدودیت رشد و توسعه منابع زیست انسانی در این مناطق محسوب می شود.

وی تاكید كرد: در راستای تحقق اهداف برنامه های عدالت محور دولت جمهوری اسلامی و به منظور اجرای طرح های محرومیت زدایی در مناطق محروم كشور، طرح های بیابانزدایی استان كرمان با تاكید برمناطق بحرانی بخصوص مناطقی نظیر جازموریان كهنوج، نرماشیر بم، شهداد كرمان كه علیرغم قابلیت های زیاد از محروم ترین نقاط كشور محسوب می شوند به منظور رسیدن به برخی اهداف متمركز شده است.

وی این اهداف را كنترل فرآیندهای بیابانزایی و جلوگیری از تشدید مشكلات موجود، كنترل فرآیندهای فرسایش بادی نظیر طوفان های شن وهجوم ماسه های روان است.

مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان، اظهار داشت: عوامل موثر در بیابانزایی و تخریب اراضی استان كرمان بیشتر تحت تاثیر عامل انسانی بوده است.

وی ادامه داد: تخریب منابع گیاهی، برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی، تخریب اراضی، فعالیت های بیابانزدایی با توجه به اینكه هجوم ماسه های روان و پیشروی بیابان در مجاورت شهرها و روستاها فعالیت های كشاورزی رابه مخاطره انداخته است.

وی گفت: این امر موجب بروز اختلاف قابل ملاحظه ای در توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی كانون های جمعیتی مذكور شده است.

اسدی، تصریح كرد: بدو شروع فعالیت های بیابانزدایی عملیات تثبیت شن های روان به طور كلی در اطراف مراكز جمعیتی و اقتصادی مانند شهرهای كرمان، رفسنجان، شهداد، نرماشیر بم و كهنوج به اجرا در آمده است.

وی گفت: عملیات بیابانزدایی از سال 1345 با كشت گونه های كویری مانند تاغ به منظور كنترل و تثبیت شنزارها تاكنون موجب ایمن شدن محیط اطراف شهر كرمان و جلوگیری از اثرات مخرب بیابانی دراین منطقه شده است.ك/3

7433/2624